Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Objektív felelősség a parkolásnál is

Mosonmagyaróvár - Új parkolórendeletet fogadott el a város képviselő- testülete. Ebbe több olyan elemet is beépítettek, amitől egyszerűbbé válnak a pótdíjbehajtások és kevesebb vitás helyzet alakul majd ki.
A parkolóhelyekről és a parkolás szabályairól szóló rendeletet a két évvel ezelőtti viszonyokhoz igazodva alkották meg. Az elmúlt év során indított bírósági eljárások, illetve jogszabályi változások azonban szükségessé tették egy új rendelet megalkotását, ami rugalmasabban alkalmazkodik a KRESZ-hez és az egyéb vonatkozó kormányrendeletekhez és a parkolási pótdíjak behajtására irányuló eljárások egyszerűbbé, gyorsabbá válnak. Az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén fogadta el az új parkolórendeletet. Ebben többek között a mozgássérültek érdekében pontosan meghatározták: a kedvezményt milyen feltételekkel vehetik igénybe.

Az új rendelet nem határoz meg olyan rövid időtartamot, amely alatt a fizetőparkolót térítésmentesen igénybe lehet venni. A gépjárművel a fizetőparkolóban történő leállástól a jegy megváltásáig legfeljebb 5 perc telhet el, valamint a lejárt parkolójegy miatti pótdíjról szóló szelvény 5 perc türelmi idő elteltével helyezhető ki. Amennyiben valaki esetleg a pótdíj kihelyezésének idejében veszi meg a parkolójegyét, akkor mentesül a pótdíj megfizetése alól, ha a jegyet – ami valóban 5 percen belül megváltott – nyolc napon belül be is mutatja a parkoló üzemeltetője ügyfélszolgálati irodájában. Az új rendeletben rögzítették azt is, hogy a parkolási díj megfizetése alól a gépjárműben vagy annak közelében történő várakozás nem mentesít.

Parkolórendelet: Az új szabályozás rugalmasabban alkalmazkodik a KRESZ-hez, valamint megkönnyíti a pótdíjak behajtását is.
Parkolórendelet: Az új szabályozás rugalmasabban alkalmazkodik a KRESZ-hez, valamint megkönnyíti a pótdíjak behajtását is.

A jogszabály rendelkezik továbbá arról is, hogy a fizetőparkolási, illetve a pótdíjat elsősorban a gépjármű vezetője köteles megfizetni. Amennyiben azonban a vezető személye kétséget kizáróan nem állapítható meg, vagy a tartozás behajtása nem vezetett eredményre, valamint ha a sofőr külföldi állampolgár, akkor a jármű forgalmi engedélyébe a jogosulatlan parkolás időpontjában bejegyzett tulajdonos, illetve az üzemben tartó köteles fizetni. Az új rendelet kitér arra is, hogy a megváltott parkolójegyeket, bérleteket jól látható módon kell a szélvédő belső oldalán elhelyezni. Ezek érvényességét pedig a használónak kell bizonyítania, mint ahogy ugyancsak a jármű vezetője, tulajdonosa köteles a megváltáshoz szükséges pénzről is gondoskodni. A parkolási díj az 1. díjzónában 150, míg a 2. díjzónában 120 forint óránként.

A fizetőparkolók igénybevétele csak munkanapokon, reggel 8 és délután 6 óra között, illetve szombaton reggel 8-tól délután 2-ig díjköteles. Ezalól kivétel a Városkapu tér, ahol munkanapokon és szombaton egyaránt délután 2-ig kell fizetni, a Kápolna téren, az Ostermayer utcában és a Szent István király úton pedig kizárólag csütörtökön és szombaton reggel 8 és délután 2 óra között díjköteles a parkolás. A Kolbai Károly utcában a hét minden napján reggel 8 és délután 5 óra között kell fizetni a parkolásért. A rendelet szerint a június 1. és augusztus 31. közti időszakban szombatonként, december 24-től december 31-ig pedig egyáltalán nem kell fizetni a parkolásért.

Olvasóink írták

 • 5. matriné 2008. november 11. 20:17
  „Kedves "Dohogó" olvasótársam! Azok a politikai szülemények, akik a közlekedők kifosztására specializálódtak azoknak nem is nagyon kell, ismerni a KRESZ-t.Lényeg,hogy ki tudják helyeztetni a táblákat és pénzért engedélyt tudjanak adni a közút használatára.Arra amire már évente kétszer is bezsebelik az adót! Ma már teljesítmény adó-nak keresztelték el! Természetesen e keresztapáknak kimeríthetetlen a tárházuk, ha a közlekedőket kell lenyúlni valami féle formába! Sajnos ez van minden banán-köztársaágban!”
 • 4. Tmoha 2008. november 11. 09:13
  „Szívesen látnék egy térképet, melyen feltüntetik a kétféle díjzónát és egyáltalán fellehetne tüntetni a fizetős parkolóhelyeket. A döntéshozók vajon ismerik a KRESZ előírásait?”
 • 3. Dohogó 2008. november 10. 21:00
  „"Az új rendeletben rögzítették azt is, hogy a parkolási díj megfizetése alól a gépjárműben vagy annak közelében történő várakozás nem mentesít."

  Sajnos ez a passzus magasabbrendű jogszabáliyal ütközik! A "parkolást" a KRESZ nem ismeri. Várakozás és megállás létezik. A parkolás a várakozásnak felel meg.
  Nem számít várakozásnak, ha a gépjárműben, vagy annak közvetlen közelében annak vezetésére jogosult személy tartózkodik, illetve folyamatos ki- és berakodás folyik.

  Aki nem hiszi, üsse fel a " Hatályos Jogszabályok Gyűjteményét" !

  ... a Testület ismét hozta a formáját ...

  p.s.: Más nagyobb településeken 15 perc a türelmi idő.”
 • 2. Lacikó 2008. november 10. 20:38
  „Hogy törne le a keze a képen zacskót osztó Mikinek::”
 • 1. matriné 2008. november 10. 20:20
  „A gépjármű adója magában foglalja az a közút teljes szélességét és hossza használatát! Akkor használják az autósok,ha haladnak rajta,vagy ,ha ép megállnak, vagy parkolnak rajta! Persze az észér politikusok mindig is azon spekulálnak,hogy lehet a védtelen embereket jobban megvágni kifosztani. Ahol az emberek kifosztása nem bűn az csak egy banán-köztársaságak lehet nevezni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energia nyolcezer háztartásnak

Jánossomorja - Várhatóan tíz év alatt térül meg annak a 3,2 milliárd forintos beruházásnak összege,… Tovább olvasom