Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Nem vonják vissza a megszüntető határozatot

Szentkuti Károly alpolgármester pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a mosonmagyaróvári Bartók-iskola bezárása ügyében az elmúlt napok történéseire.

Jogszerű döntés

Az alpolgármester hangsúlyozta: a képviselő-testület júniusban döntött a Bartók-iskola megszüntetéséről. A megyei közigazgatási hivatal törvényességi észrevételei ezt a döntést nem érintik. – Nem kell új határozat a Bartók-iskoláról, a döntés jogszerű volt, érvényben van és végrehajtása folyamatos – állítja az alpolgármester.
– A három törvényességi észrevétel kisebb kiegészítéseket jelent, amiket az októberi testületi ülésen korrigálunk. A megszüntető határozat rendelkezik az intézmény vagyonáról, az ének-zene tagozatról pedig már évekkel ezelőtt döntés született. Az emelt szintű informatikai oktatás további biztosítását az önkormányzat eddig is vállalta, ezt a határozati pont kiegészítése során szövegszerűen is megtesszük.

Három javaslat volt

– A csütörtöki demonstráción a táblákra felírt szövegek azt kérdezték, miért éppen a Bartók-iskolát szüntettük meg. A képviselő-testület döntését nagyon alapos előkészítő munka előzte meg, és ennek ismeretében került a közgyűlés elé három alternatív javaslat. A mosoni városrészben két iskola működött és ez továbbra is így lesz, de a hagyományos általános iskola helyére egy speciális képzést nyújtó intézmény kerül. A Bartók az előző évek során minimális képzésbővítést vállalt, pedig meglett volna a lehetősége komolyabb váltásra. A döntéskor a városrész legkisebb létszámú iskolája volt, az ide járó gyerekek elhelyezése más intézményekben a legkisebb érdeksérelemmel jár.

A város évekkel ezelőtt felajánlotta a Bartóknak a közgazdasági szakközépiskolát. Az intézmény vezetése azonban nem élt ezzel a lehetőséggel és nem ragaszkodott az ének-zene tagozat megtartásához sem, pedig ez volt a Bartók legfőbb von zereje. Az önkormányzat szerette volna továbbá, hogy a felzárkóztató első osztályok ebben az iskolában induljanak, ám erre sem volt fogadókész az intézmény. Az emelt szintű informatikai képzés valóban az iskola specifikuma, de ez más intézményekben fakultációk keretében szintén folyik.

– Amikor a képviselő-testületnek három javaslatot készítettünk, egyik variációként a Mosoni Polgári Kör kérte a Bolyai-iskola szakközepes részlegének áttelepítését a Bartókba. A Mosoni Polgári Kör tehát tudomásul vette akkor az intézmény megszüntetését, azzal viszont nem értett egyet, hogy az épületbe fogyatékos gyerekek kerüljenek.

Készek a párbeszédre

– A tiltakozó aláírásokat természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Megértjük a szülők aggódását. Készen állunk a további párbeszédre, azonban úgy ítéljük meg, hogy nem merült fel olyan újabb szempont, ami alapján az önkormányzati döntést vissza kellene vonnunk – vélekedett Szentkuti Károly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásezrek az iskoláért

Csendes demonstrációval tiltakoztak tegnap délután több százan Mosonmagyaróváron a Bartók-iskola… Tovább olvasom