Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem jár korkedvezmény a veszélyek miatt

Az egykori pozsonyi vegyi gyár dolgozói – a határidő lejárta ellenére – továbbra is jelentkeznek az ÁNTSZ felhívására. Időközben akad, aki korkedvezményt szeretne kiharcolni a Dimitrovkában eltöltött évek után.
A pozsonyi vegyi gyár ügyében a szlovák fél válaszának késése miatt kevés az előrelépés. Az orvosi vizsgálatok még nem kezdődtek meg, ám a jelentkezők száma – amely már eléri a négyszázat – naponta gyarapszik.

Még mindig jelentkeznek

Dr. Paller Judit, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei tiszti főorvosa a Kisalföld megkeresésére elmondta: a vizsgálati tervek elkészülte után döntenek arról, hogy a háziorvosokat is bevonják-e az egykori pozsonyi vegyi gyár dolgozói között végzendő egészségügyi felmérésébe. Bár a dimitrovkások listáját már továbbították a fővárosi központba, azóta is több önkormányzatnál – Mosonmagyaróváron például hárman – jelentkeztek még a felhívásunkra. Dr. Paller Judit szerint a listára való felvételüknek – a határidő lejárta ellenére – továbbra sincs akadálya.

„ Kedvezményt szeretnék az eltöltött évekért"

Az ötvennyolc éves mosonmagyaróvári Patonai János egy éve levelezik a magyar és a szlovák nyugdíj-biztosítási igazgatósággal. Szeretné, ha a Dimitrovkában ledolgozott közel 13 éve után – szlovák kollégáihoz hasonlóan – korkedvezményt kapna.
– A pozsonyi vegyi gyárba 1978 júliusában kerültem – mondta Patonai János. – A szerződésünkben benne volt, hogy jogaink és kötelességeink ugyanazok, mint a szlovák munkásoknak. Pk hatvanéves korukban mennek nyugdíjba, ám húsz, a veszélyes részlegen ledolgozott év után öt esztendő korkedvezmény jár. Mivel nyugdíjam egy részét Szlovákiából fogom kapni, úgy gondolom, jogos az igényem – időarányosan – a korkedvezményre.

Elutasították a kérelmet

Tavaly beadtam egy kérelmet a nyugdíj-biztosítási igazgatósághoz. Fél évig nem történt semmi, majd hosszas telefonálgatások után kiderült: a szlovákok hiányosan küldték meg nekik az ott eltöltött éveimről szóló igazolást. Néhány hete aztán kaptam egy újabb levelet a nyugdíjbiztosítótól: a 168/1997 (X. 6.) kormányrendeletre hivatkozva elutasították kérelmemet. Indoklásként azt hozták fel, hogy munkaköröm a korkedvezményre jogosító jegyzékben nem szerepel.
„ A viszkózából műselymet gyártó részlegen dolgoztam, s tudomásom szerint Magyarországon ilyen munkakör nem szerepel, ezért nem került a listára. Pedig veszélyes részleg volt: eleinte csak gumikesztyűt és gumikötényt kaptunk, ám 1990–ben már gázálarcban kellett dolgoznunk. Ám ugyanazt a munkát végeztük előtte egy évtizedig..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éltető segítség a szondásoknak

Az önálló étkezésre képtelen emberek életében szó szerint az életet jelenti a mesterséges táplálás.… Tovább olvasom