Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Négy szigetközi település keres egy háziorvost

Március 31-ével a négy szigetközi falut ellátó dr. Wiegand Britta felmondta a háziorvosi ellátást. Az érintett önkormányzatok a Mosonmagyaróvári Kistérségi Népegészségügyi Intézet segítségével keresik a megoldást. Egy jelentkező van, a falvak a régit marasztalnák.
Már több mint egy éve jelent gondot a háziorvosi ellátás Püskin, Kisbodakon, Dunaremetén és Lipóton. Dr. Bogdán Piroska kistérségi tiszti főorvos megerősítette: dr. Wiegand Britta március 31-ével felmondta a háziorvosi ellátást a négy településen. Döntését az érintett önkormányzatok tudomásul vették. Az illetékes tiszti főorvos szerint a doktor már meglévő két helyettese mellett egy újabb helyettesítő orvost is megjelöltek.

– A kistérségben 21 vidéki és 15 városi háziorvos tevékenykedik. A vidékiek közül heten 60 évnél, nyolcan 50 évnél idősebbek, átlagéletkoruk 55,5 év. A Lajta-parti város háziorvosainál még rosszabb a helyzet, hiszen itt az átlagéletkor 58 év: hét orvos 60 év és újabb hét 50 év fölötti. Egyébként az utánpótlás nehézsége nemcsak itt tapasztalható, hanem országos jelenség – szögezte le dr. Bogdán Piroska. Hozzátette: igyekeznek orvosolni a felmerülő problémákat, segítséget nyújtani az önkormányzatoknak. A már említett négy települést magába foglaló háziorvosi praxison kívül a szakember szerint nincs máshol eladó orvosi jog a kistérségben.

– Egy orvos, dr. Varga Balázs Gábor jelentkezett, hogy megvásárolná a praxist. Számára egy hónapos helyettesítési időt javasoltam, hogy bemutatkozhasson a településeken – ismertette a helyzetet Makai Jenő, Püski polgármestere. A településvezető szerint dr. Wiegand Britta néhány éve vásárolta meg a négy falut ellátó háziorvosi praxist, melynek finanszírozása már több mint egy éve kérdésessé vált. Az átmeneti időszakban főként helyettesítéssel oldották meg az ellátást az ezerkétszáz fős háziorvosi körzetben.

– A jelenlegi helyzet nem jó, szeretnénk egy háziorvost a lakosság megelégedésére. Helyettesítéssel nem tartható fenn a rendszer. Mi azt szeretnénk, ha maradna a doktornő – osztotta meg velünk véleményét Ekker Károly kisbodaki polgármester. Ezzel egyetért Marovics Géza, Dunaremete vezetője is: – Vegyesek az érzelmeink: szeretnénk, ha maradna a doktornő, de megértjük, hogy finanszírozási gondjai merültek fel. Tóth József Péter lipóti polgármester mindössze annyit mondott: „A jelenlegi háziorvos el akarja adni a praxist, ezt a képviselő-testület tudomásul vette. A megoldásokat keressük."

– Amennyiben a háziorvos felmond, a praxisjogot értékesítheti, eladhatja más háziorvosnak. Ha ezt nem teszi, vagy nem tudja megtenni, akkor a praxisjog és a vele járó kötelezettségek ingyenesen visszaszállnak az önkormányzatokra, nekik kell megoldaniuk az egészségügyi ellátás működtetését. Számunkra, az itt élő emberek számára legfontosabb, hogy legyen betöltve a háziorvosi praxis, s az orvos el tudja látni feladatát, s ha lehet, akkor birtokba vegye a Püskin található szolgálati lakást. A legnagyobb biztonság, ha az orvos helyben lakik, ez szolgálja az emberek érdekét – értékelte a helyzetet dr. Tóth Zoltán körjegyző.
A négy önkormányzat képviselő-testülete március végén tárgyal a témáról. A Kisalföld kereste dr. Wiegand Brittát is, de nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Olvasóink írták

 • 5. Olajos 2011. február 18. 20:04
  „Milyen igaz!!!”
 • 4. noboldo 2011. február 18. 15:53
  „Mikor lehet már azt olvasni:
  Négy falu évek óta nem talál magának polgármestert!!!
  Polgármester Uramék!
  Fogadjunk, hogy 2 napon belül lesz orvosuk: a recept:
  800 e nettó fizetés + költségtérítés.”
 • 3. sicc 2011. február 18. 15:11
  „Ki szidja ,a betegek vagy az aszisztensek ? Velünk mindig rendes volt ,minden részlet érdekelte a kórelőzményünkről, odafigyelt ránk ! Az volt az első,amikor odakerült, hogy mindent rendbe rakatott a kartonoktól kezdve ,rendelőt stb. Igaz ez időigényes. Az összes betegre kiváncsi volt, nem úgy mint a helyettesítő,aki csak megszokásból írja fel agyógyszereket és így fordulhatott elő, hogy 9 hónapos gyermekemnek kb. 4-5 évesnek való adag antibiotikumot írt fel!
  Ja igen, az aszisztenseknek nem tetszett az új rendszer,hogy nem ők voltak akik dirigáltak.
  Én sajnálom ,hogy elment, mert a betegeknek többet ér egy frissebb tudással rendelkező orvos aki ismeri a korszerübb gyógyszereket és a gyerekgyógyászatban is frissebb a tudása ,mint az aki lehet, hogy gyakorlott 30 éve orvos,de már nem érdekli, csak le akarja tudni azt az egy -két órát a rendelőben.”
 • 2. Citizen 2011. február 18. 13:09
  „Az ,, új fiatal ambiciózus doktornő " jelenleg Rajkán dolgozik és ott is szidják mint a bokrot ,vajon miért??”
 • 1. sicc 2011. február 17. 13:57
  „Csak nehogy úgy járjanak, mint a máriakálnokiak !Lett volna új fiatal ambiciózus doktornő ,de elkergették az aszisztensek,mert nem bírtrák elviselni,hogy kb.20 évvel fiatalabb "dirigáljon" nekik. :( Most maradt a helyetesitő....
  Az is megérne egy cikket !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen is segítenek a kis Rubinának

Anyagi támogatások mellett egy természetgyógyász házaspár is megkereste Lencse Napsugár Rubina… Tovább olvasom