Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Négy év alatt szinte tönkrement a mentőállomás

Beázik, eldugul a csatorna és a bejárati ajtó tönkrement. Csak néhány azokból a hibákból, amik az alig négy éve megépített új mentőállomáson jelentkeztek és már a napi működést veszélyeztetik.

Négy éve, 2009 decemberében adták át ünnepélyesen a nem sokkal korábban elkészült új mentőállomást. Az új objektum megépítése évekkel korábban felvetődött, a mentőszolgálat már 2007-ben megkereste a várost az új állomás terveivel. Mosonmagyaróváron 1954 óta működik mentőállomás, a jelenlegi Csaba utcai helyén pedig 1962 óta. A korábbi objektumon 1978 óta nem volt nagyobb felújítás, így állapota lényegesen leromlott, szinte már alkalmatlan volt a funkciója ellátására. Az új épület kivitelezése 2009 januárjában kezdődött. A megvalósítás a korábbi elképzelésekhez képest némileg csúszott, mivel az eredetileg 90 millióra tervezett beruházás költsége 108 millióra módosult. Az ehhez szükséges többletforrás pedig csak később állt rendelkezésre. Az új, 423 négyzetméter alapterületű, napkollektorral is felszerelt mentőállomás építési költségéhez a mosonmagyaróvári önkormányzat 45 millióval járult hozzá, a fennmaradó összeget az Egészségügyi Minisztérium finanszírozta. Az egész beruházást a mentőszolgálat koordinálta, az önkormányzat csak támogatást adott a kivitelezéshez.

Négy éve még nagy volt az öröm a mentőállomás átadásakor.
Négy éve még nagy volt az öröm a mentőállomás átadásakor. Fotó: Kisalföld-archívum

Számos hiba vár kijavításra a négy éve átadott mentőállomáson, ám egyelőre nincs meg hozzá a szükséges pénz.
Számos hiba vár kijavításra a négy éve átadott mentőállomáson, ám egyelőre nincs meg hozzá a szükséges pénz.


Most, alig négy év elteltével úgy tűnik, akadtak gondok a kivitelezéssel, aminek elhárításához ismét a város támogatására van szükség. Súlyos, már a napi működést veszélyeztető hibák merültek fel a négy éve átadott épületen – tudtuk meg Nagy István polgármestertől, aki a közelmúltban rendezett mentők nyílt napján szembesült mindezzel.

A polgármester lapunknak elmondta: a mentőállomáson tett látogatása során azt tapasztalta, hogy az épületen a 2009-es átadása óta számos, kivitelezésből származtatható gond jelentkezett. Ezek közül a legégetőbb a bejárati ajtó cseréje, aminek a rossz minősége és szerkezeti hibája miatt az állomás gyakorlatilag tárva-nyitva áll akkor is, ha minden egység bevetésen van. A további hibákat sorolva a polgármester kiemelte a csatornarendszer folyamatos dugulását, ami miatt a szennyvíz gyakran visszafolyik, a tető rendszeres beázását, valamint a garázskapuk elégtelen működését.

Nagy István hozzátette: sajnos a garanciális javításra már nincs mód, az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint pedig a hibák elhárítására 2013-ban anyagi fedezetet biztosítani nem tudnak és jövő évi költségvetéséből sem garantált a szükséges pénz. „A problémák orvoslása nem önkormányzati feladat, ám a mentőszolgálat jelenlegi anyagi helyzete ezt nem teszi lehetővé. Ugyanakkor a hibák elszenvedői a mentőállomás dolgozói" – hangsúlyozta Nagy István. A mentőállomás értékeinek megőrzése, valamint az operatív működés biztosítása miatt viszont a hibák kijavítása feltétlen szükséges. Ezért a polgármester javaslatára a képviselő-testület döntött arról, hogy az idei költségvetésbe tervezett polgármesteri jutalomból finanszírozzák a bejárati ajtó cseréjét.
A további hibák kijavításához egyelőre nincs meg a forrás.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden pályázó nyert a Bursán

A Bursa Hungarica-ösztöndíj elbírálásáról is szó esett a jánossomorjai képviselő-testületi ülésen. Tovább olvasom