Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Napirendre kerülhet a migráció kérdése

Vegye napirendre a migráció kérdését a társulás – ezt javasolta Kovács Gábor lébényi polgármester a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás csütörtöki tanácsülésén. Ennek előnyeit és hátrányait egyaránt vizsgáljuk – fűzte hozzá Nagy István mosonmagyaróvári polgármester, országgyűlési képviselő.
Melyek a külső és belső migráció „hozományai"? – ennek kivizsgálására kérte a Mosonmagyaróvári Térségi Társulást és a Lajta-parti várost Kovács Gábor (Lébény) a társulás szociális bizottságának elnökeként a környékbeli polgármesterek csütörtöki találkozóján. A legifjabb megyei város településvezetője szerint „érdekes helyzet kezd kialakulni", mely különféle kérdéseket vet fel. „Felelősségünk, hogy ezzel foglalkozzunk, és ne a későbbiekben tűzoltást végezzünk" – tette hozzá.

– A mérleg mindkét serpenyőjét figyeljük, hátrányokról és előnyökről egyaránt beszéljünk – javasolta Nagy István, a társulás elnöke. Hozzátette: – Elsősorban a harmincas éveikben járó emberek jönnek hozzánk, akik esélyt látnak. Akik nem bűnözni, hanem dolgozni akarnak. A migráció a térséget több évtizedre meghatározza. Integráció szükséges a kirekesztés helyett – véli a társulás elnöke.

Míg a Lajta-parti város településvezetője szerint Mosonmagyaróvár fiatalodik a migráció hatására, Makai Jenő, Püski polgármestere a kisfalu lakosságának csökkenéséről számolt be. A korábban bezárt iskola épületében lakások kialakításában kért segítséget, ahová dolgozó családokat fogadhatnának be. Szokoli Sándor (Dunakiliti) elsősorban a Szlovákiából idetelepülőkre hívta fel a figyelmet. Mint mondta, nehézséget jelent az önkormányzatnak, hogy az intézményeikben a külföldi gyermekek után nem igényelhető állami normatíva. Török Sándor(Mosonszolnok) a migráció témakörében egy konferencia szervezését javasolta, melyre a problémáikat összegyűjthetnék.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság tájékoztatója során dr. Csokán Csaba kapitányságvezető is érintette a témát. Reményét fejezte ki, hogy a gyarapodó lakosságszámhoz igazítják majd a rendőrkapitányság állományát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állást keres? Segítünk!

Kattintson a mosonmagyaróvári munkaügyi kirendeltség állásajánlataiért! Tovább olvasom