Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Nagyon gyors az albérletpiac

Nehéz dolga van annak, aki Mosonmagyaróváron szeretne albérletbe költözni. Egy-két kiadó lakásra legalább húsz-harminc jelentkező jut.

T. Judit családjával öt évvel ezelőtt kényszerült albérletbe, mivel saját lakásukat el kellett adniuk a túl magas havi törlesztőrészlet miatt. Öt év alatt három helyen fordultak meg. A négytagú család először Darnózselin talált kiadó albérletet. Onnan szerettek volna beköltözni a városba, hogy a két gyermek számára megkönnyítsék az iskolába járást.

„Nagy nehezen sikerült egy kiadó lakást találnunk Mosonmagyaróváron, ám a főbérlőnk idővel úgy döntött, hogy megemeli a bérleti díjat havi ötvenezer forintról nyolcvanezerre. Mivel mi nem tudtunk többet fizetni, nem sikerült megegyeznünk, így onnan is tovább kellett állnunk" – panaszolta az asszony.

Így kerültek a jelenlegi bérleményükbe, ám itt sem maradhatnak sokáig. „Folyamatosak voltak a problémák, gyakran keveredtünk összetűzésbe a főbérlővel. Elsősorban azért, mert a ház állapota minősíthetetlen. Az ajtón lévő kilincsek használhatatlanok voltak, az ablakot nem lehetett kinyitni. Akkor telt be a pohár, mikor elromlott a bojler. Telefonáltunk a tulajdonosnak, hogy nincs meleg víz, de hiába kértük, hogy nézze meg vagy hívjon szerelőt, nem történt semmi. Ekkor ő orrolt meg ránk, s mondta fel a szerződést."

„Most napokon belül mennünk kell, de nem tudjuk, hová" – panaszolja Judit.

Elmondta, folyamatosan figyelik a hirdetéseket az újságokban és az interneten, de ha elvétve találnak is kiadó lakást a városban, azt számukra megfizethetetlen áron kínálják. Főleg most, hogy férjével mindketten munka nélkül maradtak.  Juditék esete is példázza, Mosonmagyaróváron  sokakat érint az albérletpiac telítettsége.

Megkerestünk egy ingatlanközvetítő irodát, hogy megtudjuk, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik a városban vagy a környéken keresnek kiadó lakást. Tresóné Balázs Eszter, az iroda tulajdonosa elmondta, jelenleg egyetlenegy kiadó mosonmagyaróvári albérletet hirdetnek, a környező falvakban pedig egyet sem.

„Hat éve van ingatlaniroda Mosonmagyaróváron. Mikor nyitottunk, még jobb gazdasági helyzet volt. A tendencia az, hogy évről évre többen jönnek ide lakni Kelet-Magyarországról. Nincs annyi ingatlan, amennyit kivennének az emberek. Nagyon gyors az albérletpiac. Ha beadnak hozzánk egy címet, igen hamar ki is adjuk. A környező falvakban is akad néha bérlemény, egy hét leforgása alatt az is elkel.

„Az érdeklődés nagy, sok ember viszont nincs tudatában annak, hogy gyorsan forog a piac és hogy háromhavi bérleti díjjal kell indulni. Gyakran jönnek olyan érdeklődők is, akik azt hiszik, széles választék áll a rendelkezésükre. Ez azonban nem így van" – tájékoztatott Tresóné Balázs Eszter.

Olvasóink írták

 • 4. sziamiau 2013. március 21. 08:23
  „Először is egyet értek az előttem szólókkal!Az albérletben élést mi is tapasztaltuk!7 évig laktunk egy olyan városban ismert hölgynél,akinek két lakása van kiadva,persze bejelentkezés nélkül!Túl sok probléma nem volt,valahogy mindig meg tudtuk oldani.A gondok akkor kezdődtek,amikor szóltam,hogy a cserép kályhát át kellene rakatni/3 év alatt nem történt meg,egyszer saját költségen a tetejét átrakattam/a másik gond az volt,hogy szóltam a villanyszámla nagysága miatt,ami bediktálás után /állítólag/32 ezer forint volt./minden havi leolvasás a mai napig meg van!/mivel szólni mertem,azt mondta,2 hetet kapok,hogy költözzek ki.47 ezer ft-t áram díjat követelt rajtam a kiköltözés után.Mondtam neki,legyen szíves kérjen egy éves zárást,amin nagyon felháborodott,ordítozott....minden voltam,csak úrinő nem!-de azt mondta ok,ha meg lesz,keresni fog.Nem keresett azóta sem!!!/közben utána néztem az áramdíj egységárának,és kiszámoltam,hogy még ő tartozna kb 100 ezer ft-al,és az éjszakai áramot nem számoltam külön
  !!!-és jobban megnézve a vízdíjtúlfizetést nem levonta,hanem hozzá adta a havi számlához./Pedig városi szinten,köztudott róla,hogy ő "szociálisan érzékeny" -csak azt nem értem,hogy tud ilyet megtenni,egy anyával,aki 4 gyereket nevel egyedül!!/A következő helyen,ahol egy évig laktunk,a kauciót nem adták vissza,persze szerződés ott sem volt...A TANÁCSI BÉRLAKÁSOKRÓL ANNYIT!!!-nem feltétlen kell cigányozni,mert nálunk pont az a család fogta meg a hólapátot!-de elnézem,teljesen mindegy hova tartozó ember,ha igényes a környezetére,akkor tesz érte!csak az a baj,azt gondolják,hogy "tanácsi lakás" akkor nem az övé és nem tesz semmit,-sajnos!-és a többség ilyen sajnos....”
 • 3. Contar 2013. március 20. 20:24
  „Ha ennyire nincs albérlet, akkor jó néhány üresen álló lakást-házat mért nem ad ki (vagy el) a tulajdonosa?”
 • 2. Kasztor 2013. március 20. 19:19
  „Albérlet van a városban rengeteg ("nem vész el,csak átalakul") jelen esetben munkásszállóvá,borzasztó,elkeserítő a helyzet.ami van azért pedig szemtelenül sokat kérnek (panel 60-75 közt).önkormányzatit meg jóformán csak a cigók tudnak hamar kihisztizni,bár ha szívemre teszem a kezem akkor meg kell valljam nincs az a pénz hogy én beköltözzek egy Szt.István Kir. úti kapualj bármelyikébe (nem előítélet,tapasztalat 2 év ott lakásból)eljutunk odáig hogy az albérlet lassan annyi pénzt elvisz havi szinten mint egy lakás törlesztő,de nyilván nem viccből vagyunk albérletben...Teljes mértékben kilátástalan a helyzet .Nem hinném hogy az önkormányzatnak nincs olyan ingatlan a tulajdonában amit esetleg át lehetne alakítani lakásokká,és persze nem a "mosoni rezervátumban"”
 • 1. kerekes652 2013. március 20. 06:31
  „Valóban agyrém, ami "albérletvonalon" tapasztalható. az utolsó 1-1,5 évben (a kereslet-kínálat törvényei alapján) a bérleti díjak duplájára emelkedtek. Sokaknak azonban ez megfizethetetlen. Sem a kényszerhelyzetben lévők, sem a fiatalok nem tudnak így lépni. Az önkormányzat kezelésében maradt kevés, és rossz minőségű ingatlant pedig sokszor arra érdemtelenek kapják. Ezek viszont pénznyelők. Lelakják, önkormányzat felújítja. Aztán megint. És újra...

  és ez csak rosszabb lesz. Ez borítékolható.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszacsalogatnák a vevőket a belvárosba

A napokban alakult meg a Belvárosi Üzletkör kereskedői csoportja. Ígérik, a vásárlók igényeit figyelembe véve fognak össze, hosszabbított nyitva tartással és közös akciókkal várják vissza a vevőket. Tovább olvasom