Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Művészettel fertőzte meg diákjait

98 éves korában távozott az élők sorából Pardavi Tiborné, mindenki Ari nénije, akinek emlékét számos tanítványa szeretettel őrzi. A Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért Díjjal is kitüntetett egykori pedagógus sokak pályáját egyengette.
Február 12-én a magyaróvári temetőben kísérik utolsó útjára az egykori szeretett pedagógust, színjátszócsoport-vezetőt, Pardavi Tiborné Hegedűs Arankát, aki sokak pályáját határozta meg, sokak számára jelentett példaképet. Ari néni októberben töltötte volna be 99. évét.

– Ari nénit kamasz fiúként ismertem meg. Helyi versmondó vetélkedőn zsűrizett. A verseny végén odamehettünk hozzá, hogy tanácsot kérjünk. Ő rendkívüli kedvességgel és mosolyogva meghívott az általa szervezett Városi Ifjúsági Színpadhoz. Ettől kezdve Ari néni mindig adott nekem egyéb feladatokat is: úttörőkarneválon zsűriztem, műsorvezető lehettem kulturális bemutatókon. Mivel autószerelő szakmunkástanuló voltam, a vizsgák előtt biztatott: érettségizz le, mert csak akkor lehetsz színjátszórendező. Persze nekem eszem ágában sem volt sem az érettségi, sem a színjátszó-rendezői feladat. Szerettem volna jó autószerelő lenni, és szerettem volna sikeres lenni a fociban, majd a kézilabdában. Ő olyan sokszor mondta az érettségit, hogy végül a Kossuth Lajos Gimnáziumban esti tagozaton érettségi vizsgát tettem. Ekkor már én kérdeztem tőle, hogy mit javasol, érdemes-e tovább tanulni – emlékezik vissza érdeklődésünkre Bérci Csaba, a Hunyadi-iskola könyvtáros-pedagógusa, aki mint mondja, a népművelés–pedagógia szakot is Pardavi Tiborné javaslatára végezte el.

– Összességében életem során mindig ellátott bölcs tanácsokkal, mindig kérdezett a munkámról, a családról, a színjátszásról. Amikor színjátszó csoportot vezettem – róluk. Mikor megalakult a Baráti Kör a Művészetért Alapítvány, őt és Szigeti Gábor táncművész-népművelőt választottuk tiszteletbeli elnöknek – teszi hozzá az egykori tanítvány, aki tartotta a kapcsolatot Ari nénivel akkor is, amikor kora és egészségi állapota miatt elkerült Mosonmagyaróvárról fiához, majd 24 órás felügyeletre szorult, s idősotthonban gondozták.

– Nekem ő kulturális nevelőanyám Karsai Alfonzné magyartanárnőmmel együtt. Ari néni olyan pedagógus volt, aki ha valakiben látta a tehetség szikráját, akkor dicsérte és pozitív érzéseket keltve biztatta. Ha én nem találkozom vele, akkor ma biztosan raktáros vagy szerelő vagyok egy műhelyben – zárta emlékező szavait Bérci Csaba.

Ari nénit sokan ismerték és szerették Mosonmagyaróváron.
Ari nénit sokan ismerték és szerették Mosonmagyaróváron.

Hasonlóan meghatározta Vitéz Vilmos művelődésszervező életútját is: – A színjátszással, versmondással Ari néni fertőzött meg, aki egyébként nemcsak nyelvre, hanem színjátszásra is tanított engem. Csüngtünk rajta, ittuk a szavait. A színművészeti főiskolára is ő készített fel. Ő az egyik elindítója a művelődésszervezői-színjátszói pályámnak. Nagyon közel állt a szívemhez, példaképként tekintettem rá.

Ari nénit sokan ismerték és szerették Mosonmagyaróváron (a város kultúrájáért alapított díjat is átvehette). A Facebookon egykori tanítványai is szeretettel emlékeznek az egykori pedagógusra: „Mindenkihez volt egy-egy kedves szava, és értett a szakmájához! Szívéből tanított!" „Gyermekfejjel tiszteltem, szerettem, felnőtt fejjel felnéztem rá, csodáltam. Büszke voltam, amikor majd 30 év elteltével ismét találkoztunk és a keresztnevemen szólított." „Tudjátok, nagyon sokat tett azért, hogy olyanok legyünk, amilyenekké váltunk. A maga finom, csendes módján nagyon sokat adott nekünk."

Életpálya

Hegedűs Aranka 1916. október 11-én született. A kőszegi Domonkos-rendi apácák tanítóképzőjében végzett általános tanítóként. Pedagógusi pályája Herenden indult, innen került 1942-ben Mosonmagyaróvárra, ahol az 1-es fiúiskolában magyart tanított a felső tagozatosoknak. Itt Ekler Klára tanárnő mellett ismerkedett a színjátszással. Az ötvenes évektől a zene, tánc, színjátszás terén egyaránt tevékenykedett. Több darabot rendezett diákokkal, egyetemistákkal, gyári dolgozókkal. Időközben elvégezte a színjátszó-rendezői tanfolyamot. Versenyeken zsűrizett és az iskolákban segített a darabok színrevitelében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenetanárok koncertje

A Flesch-központ színháztermében gyűlt össze a város zenekedvelő közönsége a Mosonyi Mihály Zenei… Tovább olvasom