Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Munkásszállót épít a város cége Mosonmagyaróváron

Munkásszállót épít az önkormányzat tulajdonában lévő Movinnov Kft. a Barátság utcában, az egykori szovjet laktanya területén.

Első körben száz férőhelyes szállót hoznak létre, ami a tervek szerint áprilistól már működik. A városban és a környékén élő vendégmunká-
sok számát már tízezer körülire becsülik.

Az ország keleti és déli részeiről, illetve Erdélyből évente százak kelnek útra, hogy a nyugati határszélen és Ausztriában keressenek boldogulást, munkát. Pár éve kezdődött ez a folyamat Mosonmagyaróváron és környékén, ami azóta – főként az osztrák munkaerőpiac nyitásával – egyre erősödik. A városban és a környező településeken élő vendégmunkások száma a becslések szerint már tízezer körüli. Ám pontos adat nincs, hiszen sokan nem jelentkeznek be hivatalosan.

Az egykori szovjet laktanya egyik épületében alakítják ki a szállót – mutatja Polhammer Jenő ügyvezető.
Az egykori szovjet laktanya egyik épületében alakítják ki a szállót – mutatja Polhammer Jenő ügyvezető.

A vendégmunkások fogadására mára egész iparág épült ki Mosonmagyaróváron és a környéken. Olcsó elhelyezést kínálva több munkásszálló nyílt meg a kereslethez igazodva, albérletet pedig már szinte lehetetlen itt találni. A munkásszállók is alig bírják a „rohamot", a legtöbb helyen már hosszú ideje telt házzal működnek. Éppen ezért döntött úgy az önkormányzat – pontosabban a tulajdonában lévő Movinnov Kft. –, hogy enyhítve ezt a nyomást, munkásszállót épít. A munkálatok már el is kezdődtek és várhatóan tavasszal működik is a szálló.

Amint azt Polhammer Jenő ügyvezető lapunknak elmondta: több helyi cég vezetőjétől kaptak olyan visszajelzéseket, hogy nagyon nehéz helyben elegendő szakembert találniuk. Így jött az ötlet a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel közösen, hogy a VÜF kezelésében lévő egykori szovjet laktanya hosszú ideje kihasználatlan épületrészében munkásszállót alakítsanak ki.

Polhammer Jenő hozzátette: a beruházás során felújítják a meglehetősen rossz állapotú épületet, illetve a meglévő nagy belső tereket falakkal leválasztva alakítják ki a szobákat. Jelenleg a tető javítása folyik. Ezt követően látnak neki a belső munkáknak, valamint ahol szükséges, az ablakok cseréjének. Az ügyvezető hangsúlyozta: a szálló kialakításánál a gazdaságos működtetés mellett azt is szem előtt tartják, hogy minden szempontból megfelelő és kulturált körülményeket biztosítsanak a létesítmény leendő lakóinak.

A tervek szerint március végére készül el a létesítmény és áprilisban már fogadhatja a vendégeket. Első körben száz férőhelyes szállót alakítanak ki, ám az épület alkalmas arra, hogy igény esetén több lépcsőben akár négyszáz férőhelyesre is bővítsék. A beruházás költsége mintegy 70 millió forint, amit a Movinnov Kft. finanszíroz. Az üzemeltetés részleteinek kidolgozása még folyik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonykor is dolgoztak az útellenőrök

December 24-én, december 25-én és december 26-án (délután) is járta az utakat a narancssárga színű, ˝útellenőrzés˝ felirattal ellátott kisbusz. Tovább olvasom