Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Mindennapi barangolások

Múzeumi díjjal tüntették ki a nyugdíjas történelemtanár Thullner Istvánt. A helytörténész ma is töretlenül kutatja Mosonmagyaróvár és környéke múltját.
Németh Alajos, Moldoványi Géza után Thullner István munkáját ismerte el a Hansági Múzeum a Múzeumi díjjal az intézmény szolgálatában kifejtett tevékenységéért. A nyugdíjas történelemtanárt és helytörténészt faggattuk a múzeumhoz kapcsolódó viszonyáról és kutatásairól.

– Még a hatvanas évekre vezethető vissza a kötődésem az akkor Pusztai Rezső vezette múzeumhoz. Kezdő történelem szakos tanárként az ókor történelme és a régészet vonzott leginkább. Baráti alapon jártam a múzeumba, segítettem ott, főként a régészeti tárgyak rendezésében. Itt kerültem közel Mosonmagyaróvár és környéke írott emlékeihez is – emlékezik vissza a nyugdíjas pedagógus, aki mint mondja, a ma már kisváros Jánossomorja történetének kutatásával indult a helytörténet iránti szorosabb érdeklődése.

Múzeumi díj: Thullner István többek közt a helytörténeti jelentőségű felvételek archiválását vállalja.
Múzeumi díj: Thullner István többek közt a helytörténeti jelentőségű felvételek archiválását vállalja.

– A helytörténeti tevékenységem során fontos lépést jelentett a Moson vármegyéről összeállított és 1993-ban megjelent olvasókönyv, mely a helyi diákok helytörténeti oktatását segíti, és melyet a helyi tantervekbe sok iskolában beépítettek. A könyv a múzeumban fellelhető anyagokra épül. A három faluból létrejött Jánossomorja múltját is egy tartalmas és méltó kiadványban sikerült megörökíteni és a kisváros címerének megalkotásában is közreműködtem – magyarázta Thullner István, akinek nyugdíjazása után minden napja a Hansági Múzeumba vezet, vezetett.

– A múzeumban elsősorban az archív fotók rendszerezését vállaltam fel. Több ezer helytörténeti felvétel gyűlt össze a fotózás megjelenésétől napjainkig. Most jelent meg Mecsér helytörténete. A Mosoni Polgári Kör felkérésére azon dolgozom, hogy a mosoni műemlék épületeket táblákkal jelöljük. Ugyanakkor az ipartelep kutatása is foglalkoztat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hónap járőre

„A hónap járőre" elismerést a megyei rendőr-főkapitányság soraiból Radics János vehette át. Tovább olvasom