Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Megmentették a grófi kegyhelyet

Noha már több mint százéves, a rajkaiak közül kevesen tudták, hogy létezik a faluban a lourdes-i barlang másolata. A kegyhely az egykori grófi kastély udvarának végében állt, az elmúlt évtizedekben méltatlan körülmények között. Most áthelyezték a falu főterére.
„A rajkai Hennin Károly gróf és felesége, Sarolta franciaországi utazásuk során keresték fel a híres zarándokhelyet és hazatérésük után készíttették el a lourdes-i barlang másolatát kastélyuk díszkertjének végében. A kegyhelyet 1913-ban szentelték fel" – idézi fel a rajkai lourdes-i barlang történetét Kiss Vince polgármester. Elmondta: a háborút követően aztán az egykori grófi kastélyban szolgálati lakásokat alakítottak ki. Idővel a kegyhelyet garázsokkal körbeépítették. Ugyan az ott lakók becsülték, de lassan méltatlan körülmények közé került. Egy alkalommal megpróbálták széttörni, lebontani is a barlangot, ám ez szerencsére nem sikerült. A benne lévő eredeti Mária-szobrot negyvenöt éve kiemelték a barlangból, majd a plébánia raktárában őrizték, pokrócba csavarva. A helyiek közül sokan nem is tudtak a barlang létezéséről.

A helyiek és a turisták körében egyaránt népszerű a rajkai lourdes-i barlang. A Németországból ide látogató Hans Krist és felesége, Margit is megnézte a kegyhelyet.
A helyiek és a turisták körében egyaránt népszerű a rajkai lourdes-i barlang. A Németországból ide látogató Hans Krist és felesége, Margit is megnézte a kegyhelyet.

Kiss Vincének – mint mondja – régi törekvése, hogy Rajka történeti emlékei közül minél többet megmentsenek az utókornak és bemutassák azokat a helyieknek és ide látogatóknak. Így jött az ötlet, hogy a lourdes-i barlangot is méltó körülmények közé helyezzék.

„Gyermekkoromban az iskolából hazafelé sokszor láttam a kastély udvarán lévő kőrakást, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Ugyanis a Mária-szobor sem volt benne, nem emlékeztetett a hely lényegére. Aztán később újra látva és felismerve a jelentőségét, gondolkodtam el azon, miként tehetnénk ismét a település értékévé a kegyhelyet" – meséli Kiss Vince. A tervezés során felmerült az is, hogy az eredeti helyén teszik rendbe a barlangot, ám a kertben nehezen lett volna látogatható. Végül az áthelyezés mellett döntöttek. A Hennin család iránti tiszteletből a kastély területéről nem szerették volna elvinni a kegyhelyet. Így az épület elé, az ingatlan Szabadság tér felé néző végére költöztették át a méretes alkotást.


A Hennin család iránti tiszteletből a kastély elé, az ingatlan Szabadság tér felé néző végére költöztették át a méretes alkotást.
A Hennin család iránti tiszteletből a kastély elé, az ingatlan Szabadság tér felé néző végére költöztették át a méretes alkotást.

A polgármester hozzátette: meglehetősen nehéz feladat volt a barlang áthelyezése, ugyanis több mint 40 tonnát nyom. A kiásását követően végül egy száz tonna teherbírású daruval sikerült felemelni, majd egy hatvantonnás trélerrel átszállítani. Ezzel együtt a Mária-szobrot is elhozták a plébániáról. Restaurálását egy helyi testvérpár, Németh Frigyes és Németh Ferenc végezték el. A kegyhely ünnepélyes újraszentelését a napokban tartották.

A polgármester kiemelte: a szentelésen összegyűlt tömeg és a kegyhelyet azóta látogató számos helybéli is azt bizonyítja, hogy jó döntés volt a barlang rendbetétele. A rajkaiak örömmel fogadták és szívükbe zárták a kegyhelyet, amit a helyi német ajkú lakosok tiszteletére Lourdes Grotténak is neveznek Rajkán.
Lourdes csodái
Franciaországban 1858. február 11-én egy Bernadette nevű lány a Gave folyócska közelében, egy barlangban sugárzó fehérbe öltözött női alakot látott. Három nap múlva újra megjelent neki, és ettől kezdve július 16-ig még további 16 alkalommal. Február 18-án, a harmadik találkozás alkalmával már meg is szólította a lányt, és február 25-én megmutatta a gyermeknek a barlang lábánál lévő rejtett forrást. Március 26-án a Szűzanya megnyilatkozott előtte. Többször is felszólította, hogy menjen a falu papjához, és mondja meg neki, építtessen templomot a forrás mellé, és tegye zarándokhellyé. Bernadette elbeszélését hitetlenség fogadta, de a lány a legszigorúbb kihallgatások alatt is ragaszkodott kijelentéseihez. Ezután a forrás mellett csodálatos gyógyulások tanúja lett a falu népe. A csodák világhírűvé tették, s ma Lourdes a világ legnagyobb Mária búcsújáró helye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hányan laknak a városban?

Tovább olvasom