Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Meghalt dr. Timaffy László

Nyolcvanhét éves korában elhunyt dr. Timaffy László néprajztudós és társadalomkutató, akinek gazdag pályáját, sokrétű munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Az elmúlt év tavaszán a Magyar Örökség Díj kitüntetettjeként – többek között Kodály, Radnóti, Wass Albert után – bejegyezték nevét az Aranykönyvbe.
Dr. Timaffy László
A közvetlen barát és tudóstárs dr. Barsi Ernő megrendült a hír hallatán. Ahogy mondja: hirtelen leperegtek, végigfutottak benne a közösen járt út emlékei. Az első találkozásé, amikor 1947-ben a Magyar Népi Művelődési Intézetben összehozta őket a sors.
– Nagy ajándéka volt az életnek, hogy hamarosan Győrbe kerültem és bekapcsolódhattam Timaffy László barátom népfőiskolai munkájába. Mert az óvári akadémián végzett tanári munkája mellett megszervezte, vezette a Széchenyi-főiskolát is. Ez abban az időben bizony kockázatos volt. Később emiatt állásától is megfosztották. Barátságunk a megpróbáltatások idején sem szakadt meg, sőt, erősödött. Isten őt nemcsak kiváló tanárnak, tudósnak, írónak, néprajzi gyűjtőnek, előadónak, családi életével is példát mutató embernek küldte a földre, hanem őrállónak a magyar nép számára. Nehéz útvesztőkön át azt is bizonyította, hogy aki felülről jövő elhívó szóra tud figyelni, minden megpróbáltatás ellenére azt tudja követni, népének és a tudománynak akar szolgálni, annak munkáját ideig-óráig lehet gátolni, de eredményét nem lehet megsemmisíteni. S ha el is távozik az élők sorából, olyan életművet, kincset hagy maga után, amelynek gyümölcsét az utánunk következő századok magyarjai is fogják élvezni, kamatoztatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közbeszerzés százmilliós különbséggel

Mosonmagyaróváron háromévi várakozás után végre megindult a csatornahálózat teljessé tétele. A munka… Tovább olvasom