Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Megfeleződött a cserkészcsapat

Játékosan, gyakorlatiasan mélyednek el a térképészet tudományában, magyarságismereteiket bővítik, és a népdaltanulástól az elsősegélynyújtásig sok hasznos tudnivalóval bővül az évek során ˝tarsolyuk˝. Mégis egyre kevesebb gyereket érdekel a cserkészet.

A mosonmagyaróvári csapat újraalakulása óta például felére csökkent.

A 70. Sz. Széchenyi István Cserkészcsapat alakulásának 90. és újjáalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte nemrég.

– A húszas években Mosonnak egy, Óvárnak két cserkészcsapata is volt. Mára ezek közül a Széchenyi István nevét viselő csapat alakult újjá 1990-ben – magyarázza Szelec László parancsnokhelyettes. A Kossuth Lajos Gimnázium diákjaiból állt össze a rendszerváltást követően az első őrs. Aztán a piarista iskolába ˝költöztek˝ át, és főként ennek az intézménynek a tanulói alkották a csapatot.

Főként általános iskolások alkotják a mosonmagyaróvári csapatot – a felvételen vezetőikkel.
Főként általános iskolások alkotják a mosonmagyaróvári csapatot – a felvételen vezetőikkel.

A kilencvenes évek közepén 60–70 diákot tömörítő csapat mára a felére csökkent. Az öt őrs a piarista, az Ujhelyi és a Bolyai diákjaiból tevődik össze. Talán a számítógép mellől nehéz elmozdítani a gyerekeket. Pedig itt – amint azt a parancsnok mellett Albert József parancsnokhelyettes is megerősítette – közel lehetnének a természethez, barátokat szerezhetnének. A hetente tartott őrsi foglalkozásokon népdalokat tanulnak, magyarság- és térképészeti ismereteiket bővítik, az elsősegélynyújtásról is többet megtudhatnak, mindezt játékosan és gyakorlatiasan.

– Szeptembertől szeretnénk újra nyitni a fiatalabbak felé, tagtoborzókat szervezünk. Amennyiben lehetőséget kapunk, osztályfőnöki órákon mutatkozunk be. Ötödik osztálytól várunk tagokat – emelték ki a csapatvezetők, akik hozzáfűzték: az óvári városrészben egy termet is keresnek heti foglalkozásaikhoz. A legfrissebb csapattagokat toborzótúrán avatnák be a cserkészet örömeibe. Jótékonysági estet, városismereti vetélkedőt, tíznapos tábort szerveznek. Visszatérő programjuk a ˝Játék határok nélkül˝, de a karácsonyi vásáron is képviseltetik magukat. A mosonmagyaróvári cserkészekkel a városi ünnepeken is találkozhatunk, a koszorúzásokat segítik.

Olvasóink írták

 • 6. szelec 2010. szeptember 05. 11:09
  „Kedves anuvuk!

  Köszönettel veszünk minden jobbító szándékot, ötletet.
  A természethez való közelség sajnos a mai fiatalságnak nem az erénye. Szeretnénk mi is a fiatalokat - mint a cikk is írja - minél többször kimozdítani a számítógép, tv mögül. Szervezünk többször csapat, illetve őrsi túrákat, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a erdő, mező élővilágával. Természetes is ez hiszen, cserkésztörvényünkben is benne van, hogy a cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket.
  Ha érdeklődik csapatunk működése iránt, kérem, látogassa meg csapatunk honlapját ( www.szechenyicscs.hu ), ahol megtalálja a részletes programot, illetve ha segítő szándékú ötlete van elérhetőségünk is megtalálható.
  Üdvözlettel:
  Szelec László
  csapatparancsnok”
 • 5. anuvuk 2010. szeptember 04. 17:39
  „Nem kívántam semmi mást, csak egy szabadidős" mozaikot" betenni a programokba.

  "Madárvédelem -Természetvédelem" A csoportos munkába, tudom nehezen fér be az egyedi, de ez
  a tevékenység igényénél fogva nem az én hibám!”
 • 4. dohogó 2010. szeptember 02. 18:01
  „Kedves Anuvuk!

  Azt hiszem, Te kevered a cserkészeket a hajdani leventékkel. A cserkész mozgalom életre (tartalmas életre) neveli a gyereket a természet közelében, egyúttal erkölcsi normákat állít eléjük. Biztos, hogy ezekből a srácokból nem lesz narkós vagy alkoholista, vagy olyan aki elmegy egy földön fekvő ember mellett. A katonás menetrendtől nagyon messze vannak. Az önfegyelem és a következetesség még nem az.”
 • 3. dohogó 2010. szeptember 02. 18:01
  „Kedves Anuvuk!

  Azt hiszem, Te kevered a cserkészeket a hajdani leventékkel. A cserkész mozgalom életre (tartalmas életre) neveli a gyereket a természet közelében, egyúttal erkölcsi normákat állít eléjük. Biztos, hogy ezekből a srácokból nem lesz narkós vagy alkoholista, vagy olyan aki elmegy egy földön fekvő ember mellett. A katonás menetrendtől nagyon messze vannak. Az önfegyelem és a következetesség még nem az.”
 • 2. Ql3r 2010. szeptember 02. 17:19
  „Sehol nem említett a cikk "katonás menetrendet" és emiatt nem is értek egyet. A kor követelményeinek megfelelő célokat tűzünk ki magunk és a cserkészek elé így nem feltétlen a "cserkészés" a cél és úgyérzem kicsit félreértette. Természethez közeli programokat szervezünk. Nem feltétlen a megnevezést kell elemezni, mi nem cserkészünk!”
 • 1. anuvuk 2010. szeptember 02. 16:02
  „" Megfeleződött a cserkészcsapat"
  Szerintem, a ma fiatalságát, mint a nevében is bent van, a természetben nem nagyon szeretnek cserkészni,
  - tisztelet a kivételnek. A kor követelményeinek megfelelő célokat kell kitűzni.
  2010 pl: a biológiai sokféleség éve, nem kívánok, meg nem is tudok beleszólni a katonás menetrendbe, - de kicsit a természethez kell programokkal, közelebb kerülni.

  " Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrök Mecséren

A Mecséri Polgárőr Egyesület tavaly októberben alakult: a 23 alapító tag célul tűzte ki a település… Tovább olvasom