Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Meddig kell várni a határon?

Pap János országgyűlési képviselő nemrégiben azzal a kérdéssel fordult dr. Lamperth Mónika belügyminiszterhez, hogy meddig kell még irreálisan sokat várakozni Hegyeshalomban a határon, s várható-e ez ügyben előrelépés.
A kérdés és a válasz sem közömbös, hiszen szűkebb régiónkból sokan járnak ki Ausztriába dolgozni, akik alkalmanként reggelente akár másfél órát is eltöltenek kényszerpihenővel a közúti határátkelőn.
A belügyminiszter válaszában hangsúlyozta: a hegyeshalmi átkelő várakozásokkal kapcsolatos problémáját az állomás méreténél és forgalmánál fogva kiemelten kezelik. A várakozási idő csökkentése érdekében májusban megállapodtak az osztrák féllel, hogy az átkelőhely áteresztőkapacitásának növeléséért a közlekedési csúcsokat figyelembe véve jobban összehangolják a szolgálatszervezési feladatokat. A kilépő forgalmi sávok nyitását-zárását nemzetközi szerződés alapján az osztrák határcsendőrség szabályozza.
Hazánk és Ausztria egyezményben állapodott meg arról is, hogy a Nickelsdorf–Hegyeshalom autópálya-utasforgalmi és teherterminál-átkelőhelyek megnyitása után a régi közúti határon csak gyalogosok, kerékpárosok és az autópályáról letiltott járművek közlekedhetnek. A külföldön munkát vállalók jogos felvetése alapján többször tárgyaltak a régi átkelő státusának bővítéséről, ám az osztrák szervek idén tavaszig elzárkóztak ez elől. Májusban viszont megállapodás született arról, hogy javaslatot dolgoznak ki és terjesztenek be a magyar félnek egy közös ellenőrzési pont létesítéséről. A további lépések ettől függnek.

Tíz kerek óra

Hegyeshalomnál kilépés előtt tíz órát kellett várakozni a fuvarozóknak a határátkelésre csütörtökön délelőtt. Rábafüzesnél és Kópházánál háromórás, Sopronnál pedig ötórás várakozásvárt a járművezetőkre. A közúti határállomásokon a személyforgalomban nem volt fennakadás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fejlődés fenntartható

Az önkormányzati választások eredményeként a következő négyéves ciklusban Héderváron Juhász József… Tovább olvasom