Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Májusban kezdődhet az építkezés?

Bár tavaszra ígérték, májusnál előbb nem indulhat meg a dunacsúnyi vízi paradicsom kivitelezése.
Korábban már beszámoltunk róla, hogy a szlovák Danubia Invest nevű cég 3–6 milliárd koronát (20–40 milliárd forintot) fektet be egy, a Dunára épülő vízi paradicsom felépítésére a magyar határ mellett. A magántársaság sport- és szabadidőközpontja elsősorban a vízi sportokat, vízi turistákat célozza meg. A telekbérleti szerződést – mely 99 évre szól – korábban a szlovák kormány is jóváhagyta. Így a dunacsúnyi „papírtigris" turistaközpontként is funkcionálhat a közeljövőben. A helyiek kitörési lehetőséget látnak a beruházásban.

Duna Múzeum, raftingpálya

A dunai felvízcsatorna jobb partján létesítik a központot: azonban nemcsak a felduzzasztott Duna-szakasz partját érintik az elképzelések, hanem az elterelt Öreg-Duna mellé is sok szabadidős lehetőséget terveznek. Evezőskikötő, szállodák épülnek a duzzasztómű mellett. A régi medernél pihenőközpontokat, zöldövezeteket, piknikezőrétet alakítanak ki. Ide épületeket nem terveznek, mivel árvíz idején veszélybe kerülhetnek. A „csúnyiak" másfél évet vártak arra, hogy eldőljön, ki végzi majd a munkálatokat, s a kormány is jóváhagyja a terveket. Elsősorban adóbevételt és munkahelyteremtést várnak a vízi paradicsom felépülésétől.

A tervek szerint két év alatt épülne fel a komplex turisztikai és sportközpont. Kulturális célokra alkalmas lehet a már – uniós támogatással – megépült Duna Múzeum, valamint a duzzasztóműnél egy évtizede működő raftingpálya is a vadvízi evezés kedvelőinek. Ezek is jól illeszkednének az elképzelésekbe. Emellett a dunacsúnyi központban dunai evezőskikötő (ötszáz motorcsónak és jacht fogadására alkalmas), exkluzív szálloda, szórakoztatóközpont, edzőtermek, aquapark, nyári medence épülhet. A bősi erőműnél is lesz majd kikötő, s jó néhány kiszolgálólétesítmény: csónakház, lóversenypálya, skanzen, kerékpárutak, evezőstáborok, kempingek.

Építési engedélyre várnak

A centrum az egész térség fejlődésére hatással lehet Dunacsúnytól egészen Bősig, sőt, akár a magyar oldalon is. A központ tervezése folyamatban van, s a korábbi elképzelések szerint már kora tavasszal elkezdődhetett volna a kivitelezés. Állítólag a környezetvédők a túzokvonulás miatt aggályoskodtak. A település polgármestere, Brósz Erzsébet szerint néhány hónapot csúsznak is a munkálatok – ám nem emiatt.

– Az építési engedélyhez szükséges dokumentáció elkészítése folyamatban van, a terület pontos lehatárolása eléggé időigényes. Várhatóan május-június körül kisebb építkezések elindulhatnak majd a település határában – mondta Brósz Erzsébet.

Továbbállt a beruházó

A szomszédos szlovákiai Doborgaznak is voltak megaálmai, ám ezek az elképzelések kudarcot vallottak. Boráros József polgármester szerint elsősorban a „felvert" telekárak miatt.
– Termálfürdőt és rekreációs központot hozott volna egy befektető községünkbe: azonban az érintett területen a helyiek annyira magas földárat szabtak meg, hogy a beruházó inkább továbbállt. A dunacsúnyi vízi paradicsom ránk is hatással lehet: valószínűleg a pozsonyiak több hétvégi házat vásárolnak majd Doborgazon, a szabadidőközpont közelében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrző-védőkre bíznák a Zátonyi-Dunát

A vízminőség megóvása és a betelepített hal védelme a legfontosabb feladat a Zátonyi-Dunán – hangzott el egy tegnapi dunaszigeti megbeszélésen. Előbbi miatt környezetvédelmi hatástanulmány elkészítését kezdeményezik, sőt, őrző-védő kft.-t alkalmazna a horgászszövetség. Tovább olvasom