Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Majdnem hetvenezer köbméter szemét évente

Elsősorban az emberek tudatformálásában sok még a tennivaló, egyéb tekintetben jól teljesülnek a kitűzött célok. Összességében ez derül ki a város hulladékgazdálkodási tervének legutóbbi felülvizsgálatából.
A város 2005-ben készült hulladékgazdálkodási tervének legutóbbi felülvizsgálatát a közelmúltban fogadta el a testület. Az elmúlt évek adatai alapján sok még a tennivaló az emberek tudatformálása terén. Jó példa erre a városi lomtalanítások során kialakult helyzet a konténerek mellett vagy a szelektív gyűjtőszigetek körüli állapotok. Általánosságban elmondható, hogy a helyi hulladékgazdálkodási tervben megfogalmazott célok egyelőre teljesülnek, előrelépések is történnek a hulladékkezelést érintő, jelenleg folyamatban lévő nagyprojekt révén.

Most még a társulás feladata a mosonmagyaróvári hulladéklerakó védelme, rekultiváció után azonban már a helyi önkormányzaté lesz.
Most még a társulás feladata a mosonmagyaróvári hulladéklerakó védelme, rekultiváció után azonban már a helyi önkormányzaté lesz.


A hulladékgazdálkodási terv mostani felülvizsgálata elsősorban a 2009-es adatokat elemzi. Eszerint Mosonmagyaróváron 11.486 családtól szállított el szemetet a Rekultív kft. Abban az évben összesen mintegy 67.200 köbméter települési szilárd hulladékot gyűjtöttek be a városban. A települési szilárd hulladék súlya 13.681 tonna volt, míg a folyékony hulladéké 6500, a kommunális szennyvíziszapé 4210 tonna, de építési-bontási hulladékokból is keletkezett 1610 tonna, míg ipari, nem veszélyes hulladékból 845 tonna. Ezen a mennyiségen felül szállították még el a szelektív gyűjtés által elkülönített és a külön kezelt nem veszélyes hulladékokat. A felmérés szerint a szelektív hulladékgyűjtés viszonylag későn, csak 2006 májusában indult el Mosonmagyaróváron. A város 51 pontján kialakított szigetek szolgálnak a szelektív hulladék gyűjtésére. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek és a begyűjtött hulladék minősége is jó.

Az anyag külön fejezetben foglalkozik a veszélyes hulladékokkal, ami Mosonmagyaróváron az ipari tevékenységekből, gyártási, technológiai folyamatokból keletkezik. A városban nem kezelnek veszélyes hulladékot, az üzemek területükön az előírásoknak megfelelően tárolják, gyűjtik ezt. Szerződésben állnak veszélyeshulladék-gyűjtő szállító vállalattal, ami gondoskodik a megfelelő ártalmatlanításról. A szakemberek szerint a veszélyes hulladékok mennyisége a közeljövőben a fejlődő ipari tevékenység eredményeként kismértékben növekedni fog.

A települési szilárd hulladék súlya 13.681 tonna volt, míg a folyékony hulladéké 6500, a kommunális szennyvíziszapé 4210 tonna, de építési-bontási hulladékokból is keletkezett 1610 tonna, míg ipari nem veszélyes hulladékból 845 tonna.

A tervezet a legtöbb hulladékkategória kisebb mértékű csökkenését vetíti előre az elkövetkezendő évekre, míg a szelektív gyűjtés nagyobb arányú elterjedése miatt a papír-, műanyag-, fém- és üveghulladékok esetében 15–20 százalékos növekedéssel számolnak.

Olvasóink írták

 • 7. pancser 2012. január 22. 17:09
  „6! Az osztrák , meg a német messze előttünk jár szemétileg. A Tesco óriási dolgot művel a hulladékgyűjtés érdekében. Mondjál egy magyar kisboltost aki egy lépést is tesz a környezetért, némelyik inkább a lakók kukájába vagy melléje szórja a szemetet. Minden hulladékgyűjtó sziget mocsokkal körítve akár hova mész. Érdemes lenne lefényképezni mindet, hogy lássuk meg a Tesco gyűjtőhelyeit, hogy lássuk a nagy fene magyarságunkat.
  A zöldséggel meg ne példálódz, mert a holland meg a magyar zöldségkultúrák között két csillaga különbség, a holland javára.”
 • 6. menyus76 2012. január 22. 07:45
  „sajnos magyar mentalitás ha valamit be vezetnek akkor mindent oda.Pancser!!! nem tudom jártál e ausztriába életedbe vagy németországba ott hogy hogy külön tudják rakni a szemetet???? és én is.érdekes dolgok ezek csak kicsit tenni kelll a környezetünkért. semmi más meg a másik fele tesco hm rajtam mulna minden multi kizavarnák országból .mért megy tönkre magyr termelő? mér akarok én enni lenygyel holland szar zöldséget??????meg sorolhatnám”
 • 5. pancser 2012. január 21. 18:38
  „A szelektív hulladékgyűjtés bazi jól hangzik. minden ilyen helyen, mocsok és szemét. Ki az az agyalágyult aki külön gyűjti otthon a szemetet? Mert ugyebár ehhez az kéne. A Tesco tesz a legtöbbet ezért a környéken. Begyűjti az elemet, az elektronikai hulladékot, az üveget, a sörös dobozt, a műanyag palackot és még fizet is érte. Ott nincsen szemét. A szelektív hulladékgyűjtők környékén szemetelők, meg az erdősávba hulladékot, rekamiét, hűtőt eldobálók között jócskán vannak akinek baja van a Tescóval, előbb magukat kéne megszólniuk.
  A szeméttelep környéke szépen alakul igazán jól csinálják, külsőleg biztosan, csak így tovább!”
 • 4. anuvuk 2012. január 20. 17:29
  „A lomis teher autó hangjelzését, meglehet valósítani kellemes hangneműre is!
  Már csak ott tartanánk, hogy szavazzuk meg a megfelelőt, az emberek megszoknák, sőt az ellenzőket is meg kell győzni az igényéről!!!
  Döbbenet, a város környékén mindenütt az igénytelenség "KiKái"!!!!
  A nap bizonyos szakában közlekedne csak!!!”
 • 3. Alex64 2012. január 17. 23:40
  „Csak hangjelzéses autót ne könyörgöm. Nem is értem hogy lehet, hogy egy lakott területen hangjelzést (dudálni) is csak indokolt esetben lehet. A megkülönböztető jelzések használatára is komoly szabályok vannak. Holmiféle vásári bazáros autó (Family; gázpalackos) meg hülyére idegesíti a városlakókat (pl.: éjszakást aki pihenne)”
 • 2. anuvuk 2012. január 17. 16:24
  „Ha folyamatosan sok a szelektálni való hulladék a tárolók mellett, többet kell kihelyezni abból a fajtából!
  Inkább örüljünk, hogy egyáltalán szelektálnak!
  A lomtalanítást ne emlegessük, az elavult, - helyette a hangjelzéssel ellátott lomis teher autó a megoldás!!!!”
 • 1. Alex64 2012. január 16. 16:51
  „Csak azt nem értem ha már egyszer bevezették ezt a szelektív hulladék gyűjtő szigeteket nem lehetne üríteni is őket megfelelő időközönként. Talán nem henteregne körülötte annyi szemét. Mert ugye ha már egyszer valaki elviszi oda és ott teli gyűjtőket talál tuti nem fogja újra hazavinni és megint próbálni hisz fogalma sincs mikor ürítik. Szóval nem csak az emberek hozzá állását kell rendbe tenni hanem a szolgáltatás színvonalát is és ez maximálisan vonatkozik a lomtalanításra is. Szolgáltató nem tartja a hirdetésben szereplő időpontokat. (korábban viszi el a gyűjtő edényeket) Évről évre ugyan azon a helyeken van a púpozottra pakolt gyűjtőedény mellé pakolva a szemét. Talán ha egyszer tennének oda egy nagyobbat. Szóval van még mit javítani minden téren”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honvédekre emlékeztek Darnózselin

A Don-kanyarban elesett magyar honvédekre emlékeztek Darnózselin vasárnap délután 3 órakor a… Tovább olvasom