Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Magyar és szlovák egymást segíti Rajkán

Rajka nyugdíjasklubjába még Pozsonyból is kijárnak, a szlovák fővárosból pedig nyolc focistát igazolt a helyi csapat.
Szlovákellenes falfirkák, kigyulladó ingatlanközvetítő: néhány éve még így fogadták a faluba költöző pozsonyiakat Rajkán. Mára békében megférni látszik egymás mellett magyar és szlovák: a helyi focicsapatban nyolc játékos és az edző is szlovák, a rajkai nyugdíjasklubnak pedig nemcsak az ideköltözők lettek tagjai, de még Pozsonyból is kijárnak az összejövetelekre.

„Úgy gondolom, a korábbi ellenszenv, burkolt félelem a szlovák betelepülőktől mára megszűnt. Lakva ismerszik meg az ember" – Bazsó Lajos rajkai polgármester legalábbis így érzékeli most a falubeli hangulatot. Pedig nem volt ez mindig így: 2008 őszén két fiatal szlovákellenes feliratokat festett több helyi ingatlanra és kerítésükre, s az egyik ingatlanközvetítő iroda is kigyulladt. Szerencsére azóta lecsillapodtak a kedélyek – melyben közrejátszott az is, hogy a nagypolitikai „acsarkodás" már múlóban – s békében megfér egymás mellett Rajkán magyar és szlovák.

„A sportegyesületünkben, a felnőtt- és az öregfiúk-futballcsapatban jó néhány szlovák sportbarát játszik" – folytatta a településvezető. „A helyi közéletbe is egyre jobban bekapcsolódnak: a nyugdíjasklubnak olyan tagjai is vannak, akik Pozsonyból járnak ki a faluba. Kétségtelen, új színt vittek a klub életébe, hisz még művészember is akad köztük" – mondta Bazsó Lajos. „Nem titok, hogy akik ideköltöztek, azok nem a szegényebb rétegből kerülnek ki: a helyi vállalkozások is sokat köszönhetnek nekik. Nemcsak az építőipari cégek, a rajkai szolgáltatásokra is gondolok: boltokra, éttermekre, benzinkútra".

Rajkán egyébként az egykori laktanyaépületet lebontották, helyén társasházat alakítanának ki, ám a vagyonkezelő egyelőre nem lépett az ügyben. A régi határátkelőt egy győri vállalkozó hasznosítaná, ám sem itt, sem az Öreg zsilip ügyében nem kaptak választ az állami tulajdon kezelőjétől.

Szilágyi Michal már a második szezonját kezdte meg a rajkai futballcsapatban. Most nyolc szlovák futballistával erősítették meg a csapatot, akik a helyiekkel együtt, egymást segítve szeretnének minél

Szilágyi Michal már a második szezonját kezdte meg a rajkai futballcsapatban. Most nyolc szlovák futballistával erősítették meg a csapatot, akik a helyiekkel együtt, egymást segítve szeretnének minél jobban szerepelni. Fotó: Völgyesi ZoltánA rajkai futballcsapat nyáron jutott fel a megyei első osztályba. Új edző érkezett, a pozsonyi Gálik Lubomir, aki nyolc szlovák játékost hozott magával. Bakonyi László, a sportegyesület szakosztályvezetője elmondta: a tréner a Slovan Bratislavánál dolgozott (érdekesség, hogy ezen csapat szurkolóinak kemény magja köztudottan nem kedveli a magyarokat), s a szlovák utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya is volt.

„Focistáink többsége Pozsonyból jár Rajkára. A nyári átigazoláskor úgy gondoltuk: Győr innen túl messze van, Mosonmagyaróvár környékén pedig nincs elég szabad játékos. Ezért a figyelmünk a tíz kilométerre lévő Pozsony felé fordult. Az öregfiúkcsapatunkban jó ideje játszanak Rajkára költözött szlovákok, ők is azonnal a segítségünkre siettek. Vállalták, hogy valamelyikük minden edzésen, mérkőzésen segít a tolmácsolásban: a tréner pedig azt, hogy fél éven belül elsajátítja a magyar »futballnyelvet«. Minden játékos hozzáállásával elégedettek vagyunk, jól beilleszkedtek, magyar és szlovák játékos egymást segíti" – mondta. Nem titkolta: a pozsonyi játékosok leigazolásával szeretnének minél több Rajkán élő szlovák támogatót megnyerni, akik valamilyen módon – akár csak a szurkolásukkal is – segítik és magukénak érzik az együttest.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. poisi 2010. augusztus 28. 10:51
  „31

  alapbol el sem adnám,mert egyrészt apámé és másrészt meg ha az enyém is lenne akkor sem válnék meg töle.kereszténynek meg ne nevezz mert soha nem jártam oda.az is csak egy üzletpolitika amugyis.....senkire nem irigykedek,csak kicsit durva hogy mindenki meglép,vagy beletörödik a dolgokba.”
 • 31. RickCartman 2010. augusztus 27. 18:29
  „30. hozzászólás poisi 2010.08.27. 18:25
  Nem tudtad eladni a házad Rajkán egy szlováknak sem? Így jártál?Azért másokra ne irigykedj, és ne nevezd kapzsinak, ne irigykedj, az nem igazi keresztény erény!”
 • 30. poisi 2010. augusztus 27. 18:25
  „sajnos nem tudok én sem szlovákbarát lenni.....öregapámnak is menekülnie kellett a Duna jegén,mert rá volt kényszerülve,most meg mosolyogva települnek be a szlovákok Rajkára.attol még senki sincs elragadtatva hogy járnak különórákra magyar nyelvet tanulni....attól még nem lesznek tisztalelkü magyarok.elhiszem hoy arra jo hogy a kommunikációt javitsa a nyelv tanitása,de egyenlöre a szép arcukat mutatják,de ki tudja mi lesz késöbb.sajnos azt is bele kell kalkuláni hogy mióta a szlovákok elkezdtek áttelepülni,egekbe szökött az ingatlanok ára.egyrészt megértem a moho embereket akik eladták ez végett a házukat,mert sokmindent kezdhettek belöle,de arra nem gondolt senki hogy az uj kimért telkekböl a magyar embernek nem futotta már a pénztárcájábol.tehát ebböl csak egy lehet az eredmény.aki magyar az elmenekül,és hamarosan magyar helyet szlovák falu lesz Rajkábol.
  én ezt sajnálom,de a sors ellen nem lehet mit kezdeni.
  sajnos idáig jutotunk,és szerintem ez visszafordithatatlan dolog.kezdödik a betelepüléssel,utána helyek elfoglalása a rajkai közéletben(lásd....futballklub,nyugdijastalálkozok,stb),és erre még megfejelve hamarosan,de már lehet idén a választásoknál megjelenik a szlovák kisebbségi önkormányzat,ami nagyon sok dologban bele fog szolni a hivatal dolgaiba.
  lehet sokan hülyének tartanak,de sajna én csak elöre gondolkodom.....”
 • 29. zola 2010. augusztus 27. 16:11
  „senkiházi szlovákok! béke köztünk,csak akkor kerülhet szóba,ha az egész Felvidék a miénk lesz újra!!!
  Mindent vissza!!!”
 • 28. HT 2010. augusztus 26. 10:14
  „Eminemm ha jól tudom ráadásul még fiatalkorú!

  Példát vehetne sok fórumozó tőle. Van pár ember aki mindegyik témából a politikát hozza elő és oldalakon ugyanazon vitatkoznak.”
 • 27. RickCartman 2010. augusztus 25. 18:04
  „24. hozzászólás eminemm 2010.08.25. 10:09
  Pontosan ilyen korrekt és tiszta hangú hozzászólásokra van szükségünk.Köszönet érte!”
 • 26. pancser 2010. augusztus 25. 17:06
  „24-hez! Errefelé is vannak szlovákok, tényleg nincs velük baj. Akivel volt az osztrák, nem vonok le semmilyen következtetést ebből, mindenhol vannak jó és rossz emberek.”
 • 25. invektus 2010. augusztus 25. 16:18
  „:) SZINTÉN RAJKAI

  :)
  de azéé jó lenne 1 emberrel talizni”
 • 24. eminemm 2010. augusztus 25. 10:09
  „Hali mindenkinek!
  Ahogy cikk után olvastam kb 2-3 értelmes hozzászólás volt .
  Politizáltok,értelmetlenségekről beszéltek.
  Én nem megyek bele mert én elismerem nem értek a politikához de hülye se vagyok.
  Történelemben pedig eléggé jártas.És egykét marhaság elhangzott.
  Tudjátok miről szól a cikk?!
  Én rajkai vagyok a szomszédom szlovák...sok szlovák lakik itt ,és én is a Rajka SE klub tagja vagyok(Lénárt Péter tessék utána nézni) de nekem érdekes semmi bajom nincs szlovákokkal.
  Itt nálunk érdekes megférünk egymás mellet.Legalábbis nekem még nemvolt gondom velük.
  A cikk az összetartásról beszél hogy szlovák-magyar is lehet barát vagy épp csapattárs.
  Üdv!És további szép napot.”
 • 23. RickCartman 2010. augusztus 24. 18:30
  „19. hozzászólás KoPi 2010.08.24. 17:49
  hangos zokogásban törtem ki,azóta kacagok önfeledten
  Fizetett? Provokátor?Én? De szép is lenne! Személyeskedés? Nem személyeskedtem, összeesküvésről magad fantáziálsz,miszerint én vagyok mindegyik hozzászóló, csak más névvel.Személyedben sosem sértenélek meg, miért tenném? Békés hozzászóló vagyok, aki bizony szereti javítgatni a hiteltelen, pontatlan megjegyzéseket mások hozzászólásában.Ez lenne a sértő, vagy a személyeskedő? Lehet, néha kicsi gúny érezhető soraimból, de ez is csak akkor, ha valaki mániákusan hajtogatja a magáét, kellő ismeretek nélkül.Szándékosan, akarattal senkit nem sértegetek sem véleményében, sem személyében.
  Függeszd fel a párbeszédet, már nem sírok, és nem is röhögök hangosan, csak csodálkozom, folyamatosan.Ez az én "színvonalam".”
 • 22. 120L 2010. augusztus 24. 17:59
  „Hajrá KoPi!!!!!”
 • 21. 120L 2010. augusztus 24. 17:59
  „Hajrá KoPi!!!!!”
 • 20. szabo1936 2010. augusztus 24. 17:50
  „KoPi
  100% igaza van.A kinaiak most ugyen ezt csinaljak Tibetben,a Mexioiak pedig Amerikaban.”
 • 19. KoPi 2010. augusztus 24. 17:49
  „18. hozzászólás RickCartman 2010.08.24. 16:22 :
  Úgy gondolom, hogy véget vetek a veled való párbeszédnek. Számomra most már teljesen nyilvánvaló, hogy fizetett provokátor vagy, ugyanis amikor az érveid elfogynak, akkor személyeskedésbe mész át, amihez én nem leszek partner, ez nem az én színvonalam, ide nem süllyedek le. Nos, viszlát!”
 • 18. RickCartman 2010. augusztus 24. 16:22
  „KoPi, ennyire hihetetlen, hogy már ketten vannak, akik nem a te nézeteidet fújják?.Nem újságokból gyűjtöttem az ismereteimet, hanem tanultam, ez is hihetetlen, ugye? Hibát mondataimban nem találsz, ez csak elterelés.Mi a bajod a szlovákokkal? Hogy jön ide a román ortodox papság? Összefüggéstelenül hablatyolsz, aztán még te vagy megbántva, hogy ketten is rád szólnak,illetve hárman, tudod, pancser is én vagyok, és mindenki más, aki neked nem tetszik.”
 • 17. KoPi 2010. augusztus 24. 15:55
  „14. hozzászólás pancser 2010.08.24. 15:47 :
  Igen, és lehet békében élni egymással, de félelmeim vannak és e félelmek történelmi tapasztalatokra épülnek. Úgy gondolom, hogy a véleményalkotás szabadsága és a gyűlölködés, gyűlölet keltés két különböző dolog. Amíg Szlovákiában egy Slota nevű őrült magyarokról szólván barbár ázsiai hordákról szónokol , akiket vissza kellene telepíteni a sztyeppékre és ezért nem csukják őt börtönbe, nem lehetünk elég óvatosak. Régi törvény: tartsd szárazon a puskaport!”
 • 16. KoPi 2010. augusztus 24. 15:51
  „14. hozzászólás pancse:r 2010.08.24. 15:47 :
  Most kiről is beszélsz? Mert én nyíltan, e fórumokon többször is jeleztem már, hogy FIDESZ szavazó vagyok. Az a gyanúm, hogy összekeversz valakivel.”
 • 15. KoPi 2010. augusztus 24. 15:48
  „12. hozzászólás RickCartman 2010.08.24. 14:04 :
  Ja, csak még egy kérdés: a személyedben most RickCartman-t, vagy Griffint-t tisztelhetjük, ugyanis a beírásodban olyan kérdésre hivatkoztál - amit állítólag nekem tettél fel - amit Griffin kérdezett. Netán mindkét névben ugyanazt a személyt tisztelhetjük? Így már érthető az, hogy az írásaid - mindkét néven - számos esetben azonos hangvétellel, sértegető, személyeskedő, ultraliberális provokációnak tűnnek.”
 • 14. pancser 2010. augusztus 24. 15:47
  „13! KoPi! Méltattalak a hasonszórűekkel együtt akik bizonyos pártra szavaztak. Moderáltak, gondolom azért mert egy parlamenti pártról nem feltételezik, vagy inkább nem lehet feltételezni elméletileg, hogy olyanok mint ti. A fórum arról szól, hogy békében lehet élni egymással. Te ezt akarod cáfolni és gyúlöletet akarsz szítani, sajnos nem vagy egyedül. Tudjuk, hol kell keresni a zsidózókat, a szomszédok ellen gyűlöletett szítókat. Jól tudjuk hogy hol állnak. Nem fogtok áttörni és jó ha behuzzátok azt a bizonyost a lábatok közé és elsomfodáltok innen is.”
 • 13. KoPi 2010. augusztus 24. 15:38
  „12. hozzászólás RickCartman 2010.08.24. 14:04
  Kedves Beíró!
  Most nem akarom kielemezni a te helyesírásodat, de hidd el, a beírásod hemzseg a hibáktól. De ez a fórum nem erről szól. A néhány százezer elolvasott oldalt pedig nem a Népszavából és a Népszabadságból, még csak nem is a Hócipőből kellett volna összegyűjtened, hanem irodalmi és történelmi művekből. Erdélyt pedig nem a trianoni döntéssel veszítette el - végleg - Magyarország, hanem a román betelepüléssel, amelynek következtében a trianoni döntés idejére már sajnos román többség volt ebben az országrészben. Erdély elszakadását az Osztrák-Magyar Monarchiától, illetve Magyarországtól már 1918-ban kikiáltották a románok, ezt szentesítették Trianonban. Jogos a félelem a szlovák betelepülőktől, ugyanis a szlovák sovinizmus és nacionalizmus él és virágzik, jobban, mint valaha. Aki ezt tagadja, az a nemzetietlen szocialistákkal ért egyet. Mi sem bizonyítja jobban, mint a szlovák nyelvtörvény, vagy az állampolgársági törvény legutóbbi módosítása, vagy akár Sólyom László tavalyi kitiltása Komáromból. Vitázzunk, de tények alapján és ne érzelmek által vezérelve.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomtérszépítés, tervszerűen Dunakilitin

A falufejlesztési akcióterv részeként újul meg a templom környéke Dunakilitin. Az önkormányzat a… Tovább olvasom