Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Magyar-szlovák projekt a Duna menti természeti értékek megismerésére

A határ két oldalán élő diákok számára több tucat helyszíni bejárást és egyéb rendezvényt tartanak.
A Szigetköz és a szlovákiai Csallóköz természeti értékeinek kutatását, a diákok környezeti nevelését és az ökoturizmust szolgálja az a projekt, amelyre több mint 580 ezer eurót nyert egy négytagú magyar-szlovák konzorcium uniós forrásból - mondta a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vezetője a projektnyitó sajtótájékoztatón csütörtökön Mosonmagyaróváron.

Reischl Gábor elmondta, hogy a közel 592 ezer euró összköltségvetésű projekt keretében a látogatókat kiszolgáló eszközparkot fejlesztik, és olyan megoldásokra törekszenek, amelyek lehetővé teszik a térség környezetkímélő megismerését a magyar-szlovák Duna-szakasz mentén.

Vásárolnak egyebek között két szolárhajót, amely egy autóbusznyi diákot elkalauzol a szigetközi ágrendszerbe - mondta Fersch Attila, a nemzeti park igazgatóhelyettese. Kitért arra, hogy a határon átnyúló együttműködési program keretében a szlovák partnerintézménnyel, a szlovák állami természetvédelemmel közösen monitorozzák a térség élőhelyeit, és bővítik az adatbázist a természeti értékekről.

A határ két oldalán élő diákok számára több tucat helyszíni bejárást és egyéb rendezvényt tartanak. A programok résztvevői használhatják majd a kerékpárokból, kenukból, illetve a biciklik és a kenuk szállítására alkalmas trélerekből álló két öko-mobil flottát. Ezek közül az egyiket a szigetközi Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület, a másikat a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség állítja össze.

Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal vezetője köszöntőjében kiemelte: a program elsősorban azt a korosztályt célozza meg, amelyiknek "fogalma nincs arról, hogy milyen volt a térség a Duna 1992-es elterelése előtt".

Fontosnak nevezte, hogy a magyar és a szlovák fiatalok megértsék: az együttgondolkodásnak és az együttmunkálkodásnak van értelme.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári üzlet előtt feküdt egy férfi

A rendőrök intézkedése segített azon az 58 éves férfin, akit egy bevásárló központ előtt találtak a… Tovább olvasom