Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Lomtalanítás – ha ott a szék, foglalt a hely

Oszlophoz, fához láncolt szék. Ez az egyezményes jel a mosonmagyaróvári lomizók között egy-egy jobb hely lefoglalására. A lapunk által megkérdezett lomisok szerint már egyre kevesebb értéket tudnak kimenteni a konténerekből, de azért még mindig megéri keresgélni
Ismét felbolydult a város a minap, lomokkal megrakott furgonok, utánfutók rótták Mosonmagyaróvár utcáit. A szokásos tavaszi lomtalanítás kezdődött ugyanis, ami évről évre egyre több embert mozgat meg. A város egyik fele visz valamit a konténerekbe, míg a másik része menti azokból az értékeket. A lomisok azonban ezúttal új módszert választottak. Míg korábban már a konténerek érkezése előtt, kora hajnalban kiültették az „őrszemeket" a területre, hogy megszerezzék a jó helyeket, ezúttal már több mint egy héttel a lomtalanítás előtt székeket drótoztak a fákhoz, kandeláberekhez, hogy így jelezzék: ez a hely már foglalt.

– Ha ott a szék, már nem megy oda más – jelentette ki egyértelműen az egyik konténernél őrködő asszony. Állítása szerint családtagjaival közösen keresik az értékeket a lomok között, a többiek a város más pontjain „dolgoznak". Beszélgetésre nem sok idő jutott, folyamatosan kellett felügyelnie, hogy mi kerül a konténerbe.

Mindegy, mi az, csak fémből legyen – ezt tartják szem előtt a konténerekben keresgélő lomisok. Fotó: M. Á.
Mindegy, mi az, csak fémből legyen – ezt tartják szem előtt a konténerekben keresgélő lomisok. Fotó: M. Á.

– Ami olyan, azt elkérem, mielőtt bedobnák és megköszönöm – foglalta össze a módszer lényegét az asszony. Annyit azért elárult, hogy a „székfoglaló" rendszer jól működik, ha valahová már kitették a széket, nem megy oda más. Ezt az íratlan szabályt mindenki betartja, így kevesebb a veszekedés. Beszélgetésünk aztán félbeszakadt, egy „ezerötös" Zsiguli fékezett a konténer mellett megrakott utánfutóval. A volán mögött ülő „családfő" a letekert ablakon csak annyit szólt ki: „Van valami?" Néhány vasdarab és egy leharcolt mikrosütő landolt a platón és már ment is tovább.

Egy másik helyen idősebb férfi túrta a lomokat és vigyázott a már kimentett értékekre. Állítása szerint ő sem szervezett keretek közt, mások megbízásából strázsál a konténer mellett. – Sok mindent nem lehet már találni, de még mindig több, mintha csak otthon ülnék – mondja a férfi, aki állítása szerint szintén a családdal gyűjti az eladható lomokat. Mint mondta: minden érdekli őket, ami valamilyen fémet tartalmaz. Emellett a használt műszaki eszközöket és tüzelőnek felhasználható bútorokat is gyűjtik.

– Tíz éve még sokkal több mindent lehetett találni a kidobott holmik között – mondja egy másik konténerre vigyázó férfi. – Régebben több mindent hoztak ki az emberek. Ma már itt is érezni a szegénységet, a legtöbben inkább maguk viszik el a MÉH-telepre a feleslegessé vált dolgaikat, a konténerekbe pedig csak azt dobják, ami már tényleg használhatatlan – mondta a férfi, miközben három fémvázas kempingszéket rendezett sorba a konténer mellett.

Noha a lapunk által megszólítottak mindegyike cáfolta, a látszat mégis azt mutatja, hogy igencsak szervezett formában zajlik az értékes lomok gyűjtése. A városban cirkáló, vassal megrakott furgonok, utánfutók szinte minden konténernél megálltak. Az „őrzők" pedig szó nélkül tették a dolgukat és pakolták a holmikat a platóra. A lapunk által – tisztes távolból – végigkövetett transzport miután megjárta a fél várost, megrakott utánfutójával eltűnt a mosoni városrész egyik hosszú udvarában.

Olvasóink írták

 • 4. csabi72 2012. május 31. 17:16
  „Egy baj van ezzel a kacat gyűjtő mozgalommal!
  Hogy ami utánuk marad,az:
  1.Még két konténert megtölt.
  2.A bunkó, nem idén barnult gyerekek az összes TV-képernyőt,monitort összetörik.marad utánuk az üvegtörmelék....
  3.Ha még egyszer a házam mellé teszik ezt konténert,Isten bizony feljelentem Őket az Európai Únió Tanácsánál,hogy, vagy változtatnak rajta,vagy vigyék Brüsszelbe ezt a sok szart!
  EEEELEGEM VAN A SOK,ÉJSZAKÁBA NYÚLÓ, MIT HOZTÁL VASAT? NEEEM?B....MEG!! Kijelentésből!!!!!
  A Ci..ny azért ci..ny azért ci,,y,mert nem ismeri a hazáját a ci..nak!!!!!”
 • 3. lampi 2012. május 24. 14:00
  „Ki sem kellett szállnom a kocsiból. Kiemelték az "ezt mi gyűjtjük" lányok a holmit.
  Nekem mellékes, hogy kinek kell a már megunt kacat.”
 • 2. kotorék 2012. május 21. 21:02
  „Flech sarkán egy szék még mindig fogságban van.”
 • 1. anuvuk 2012. május 20. 17:09
  „A balkáni szokásunkat, csak nem akarjuk megváltoztatni!!
  Hangjelzéssel ellátott, bizonyos időközönként cirkáló, "lomis" zárt teherautó a megoldás!
  Az így összeszedett "érték", bőven fedezné a fuvardíjat és a telepen, kulturált körülmények között, ki lehetne bányászni a hasznosítható anyagokat!! Nem keletkezne, másod, harmadrangú felesleges szemét!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a veszélyeztetett kiskorú

Tizedével nőtt tavaly az előző évi statisztikákhoz képest a veszélyeztetett kiskorúak száma… Tovább olvasom