Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Lehet fejlesztési tanács

Dr. Sarudi Csaba, az OTH elnöke mosonmagyaróvári látogatásakor nyilatkozott lapunknak.
Dr. Sarudi Csaba
Dr. Sarudi Csaba, az OTH elnöke csütörtöki mosonmagyaróvári látogatásakor nyilatkozott a Kisalföldnek. Azt kérdeztük tőle, miért nem támogatta egy térségbeli fejlesztési tanács létrehozását, s változhat-e az álláspontja.

„ Már ismerem a célokat"

– Nemrégiben beszéltem Széles Sándor máriakálnoki polgármesterrel, aki vázolta az itteni elképzeléseket – kezdte. – Most már pontosan látom, hogy támogatandó egy ilyen tanács létrehozása. Ráadásul a kért dokumentumokat, a szomszéd megye támogatását is valószínűleg hamarosan megszerzik. Ismerem a konkrét célokat, a munkaszervezetekkel kapcsolatos kérdéseket is.

A területfejlesztési hivatalba több hasonló igény is érkezett: ezért adtunk első lépésben elutasító elvi állásfoglalást, ráadásul erre a parlamenti koncepció jóváhagyása is szükségeltetik. Úgy tudom, a szigetköziek hamarosan ismét beadják a kiegészített kérelmüket, s ekkor pozitív választ kapnak majd tőlem. Ez azt jelenti, hogy jövőre megalakulhat itt a térségfejlesztési tanács – mondta dr. Sarudi Csaba.

„ Nem jelentős többletforrásokat várunk"

– Örülök, hogy sikerült személyesen meggyőzni az elnököt a helyi önkormányzatok kezdeményezéséről – mondta Széles Sándor.

– Elmondtam neki, hogy első körben nem jelentős többletforrásokat várunk, hanem a hivatal erkölcsi segítségét és önállóságot. A jövő heti megyei területfejlesztési tanács ülése után várhatóan Komárom-Esztergom megyei hasonló szervezethez kerül az ügyünk, s ezután küldhetjük el az országos hivatalba a kért dokumentumokat: ezt még ebben az évben megtesszük. Szakács Imre megyei közgyűlési elnök nemrégiben levélben tájékoztatta az OTH elnökét, hogy a kívánt módosításokat hamarosan végrehajtjuk.

A Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációjára nyert 2004-es állami pénzek – melyeket az érintett települések a kései elbírálás miatt csak ebben az évben tudtak felhasználni – egy részével az illetékes tárca még mindig adós: több hónapja csúsznak a kifizetések az önkormányzatok és a kivitelezők felé. Kolber István tárca nélküli miniszter nemrégiben ígéretet tett arra, hogy „utánanéz" az ügynek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunaremete és Lipót a kapocs

Februárban kiteszik a táblát, s áprilistól vízi átkelő üzemel Dunaremetén. Lipót kompos átkötést… Tovább olvasom