Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Leginkább vállalkozóikat féltik az önkormányzatok

Kistérség - A pénzpiaci válság egyre inkább érezteti hatását Magyarországon is: mind nehezebb hitelt felvenni. Hogyan látják a jelenlegi helyzetet, és miként tekintenek a jövő elé az önkormányzatok?
Évek óta egyre nagyobb erőfeszítéseket kíván a települések költségvetésének kézben tartása. A mostani pénzpiaci válság még kevesebb jóval kecsegtet. A településvezetőket a válság esetleges következményeiről is kérdeztük.

Mosonmagyaróvár beruházási és működési hitelei (jelenleg mintegy 1,7 milliárd forint) forinthoz kötöttek. – Az önkormányzat ezzel magasabb kamatokat, de egyben kiszámíthatóbb és biztonságosabb terhet vállal – tájékoztatott Nagy István alpolgármester. Elmondta: az idei költségvetési évben kezelhetetlen változásokra, problémákra nem számítanak, az előrevetített pénzügyi terv teljesülése akár a tartalékok segítségével is biztosított. Viszont úgy látja, a válságnak a tervezett ingatlanértékesítések eshetnek áldozatul, hiszen a vállalkozások döntő többsége is csak hitelek felvételével képes fejleszteni.

– Az elemzések mind azt mutatják, hogy a hitelválság hosszabb lefolyású lesz, ezért a 2009. évi költségvetést különös gonddal kell majd összeállítanunk. Átgondolt, szigorú odafigyeléssel végrehajtott gazdálkodással vélhetően az önkormányzatok képesek lesznek reagálni a kialakult helyzetre – tette hozzá a városvezető.

Tóth József Péter lipóti polgármester bizakodó. – Pár évre előre gondolkodunk, látom a falu előrelépésének lehetőségét, az ország fejlődésével kapcsolatban azonban vannak kételyeim. Működésünk során nem alapozunk hitelekre, saját lábunkon állunk. Jelenleg az útfelújításra felvett hitelünk körülbelül 10 millió forint.

Főként a turizmus fejlesztésében látja a forrást, az ágazatból származó idegenforgalmi adó jelentős összeget tesz ki a költségvetésben. A településvezető elsősorban a kis- és középvállalkozók sorsát érzi kilátástalannak. Tóth elmondta: – Vállalkozóinkat nem szeretnénk tovább terhelni, fontos számunkra, hogy jól működjenek és fizetőképesek legyenek.

A vállalkozó polgármester úgy véli, hogy a válság elsősorban a 15–20 alkalmazottal dolgozó cégeket sodorhatja magával.

– Minden téren racionalizáljuk költségeinket, egy-egy célért takarékoskodunk ezentúl még inkább. Az önkormányzatnak nincsenek hitelei, csak betétei, reméljük, ezeket biztonságban tudhatjuk. A költségeinket, a közép- és hosszú távú terveinket (bölcsőde, idősek otthona, biogázüzem) át kell gondolnunk, nem szeretnénk olyan lépéseket tenni, amelyek később gondot okoznak – hangsúlyozta Török Sándor, Mosonszolnok polgármestere, aki szerint aggodalomra ad okot, hogy a válságnak a jóslatok szerint az építő- és autóiparban lesznek főként áldozatai. A lakosság körében is érezhető az aggodalom, hogy munkahelyek szűnhetnek meg a faluban. Két nagy gyárukba több mint ötven településről érkeznek munkások.

Majtényi Tamás, Halászi polgármestere szerint a benyújtott pályázatok sikerén múlik, hogy vesz-e fel hitelt a település. Fazekas Zoltán, Darnózseli polgármestere kifejtette: jövő évben a kerékpárút kialakítására a 80 százalékos önrészt hitelből biztosítanák, a közösségi közlekedés fejlesztését a pályázaton elnyert összeg mellett ingatlaneladásokból finanszíroznák. A lébényi önkormányzatot hárommillió forintos hitel terheli jelenleg. Kovács Gábor polgármester szerint működési hitelt nem, esetleg fejlesztési hitelt vennének fel – ugyancsak sikeres pályázás esetén – az óvoda, rendelő, közösségi ház fejlesztésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napelemet loptak Rajkánál

M15-ös autóút - Már a meteorológiai állomások sincsenek biztonságban a bűnözőktől. A minap ugyanis… Tovább olvasom