Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Látvány-pálinkafőzde és pálinkamúzeum a kastély mellett

Az egykori hédervári mozi épületében pálinkafőzdét és pálinkamúzeumot hoz létre a győri likőrgyár.
Az egykori hédervári mozi épületében pálinkafőzdét és pálinkamúzeumot hoz létre a győri likőrgyár. A cég a település nevét is használhatja majd, sőt, interaktív pálinkafőzésre is lesz mód. Hédervár idegenforgalmi látványosságot remél a beruházástól, mely nemcsak a szigetközi faluban, hanem – kissé más formában – Pannonhalmán is megvalósul.
Pálinkafőzde, pálinkamúzeum épül, sőt, egy Hédervár nevét viselő termék is készül majd a szigetközi településen: a munka várhatóan már tavasszal elindul. A győri likőrgyár az egykori mozi épületét vette meg, s csúcstechnológiájával vonzó idegenforgalmi beruházásban gondolkodik. A település és annak történelmi eseményei, a kastély élete is fontos szempontot jelentett ahhoz, hogy Hédervárra esett az egyik választás: a másik Pannonhalmára.

Interaktív pálinkafőzde: ki-ki a magáét

Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója nemrégiben a hédervári képviselő-testületi ülésen elmondta: pálinkafőzdét szeretnének létesíteni a községben látogatócentrummal egybekötve. Csúcstechnológiával dolgoznának, pálinkamúzeumot is szeretnének létrehozni, valamint a szeszfőzésnél használnák a Hédervár nevet. A települések neve nem védjegyeztethető, de senki nem használhatja az önkormányzat engedélye nélkül: a likőrgyár most megkapta ezt a községtől. Interaktív főzde is lenne, minden látogató elkészíthetné a saját pálinkáját. Négyféle alapanyagból használhatnak a látogatók az általuk elkészíthető szeszekhez: gyógy- és fűszernövények, aszalt gyümölcsök és kristályok közül válogathatnának az érdeklődők. A pálinkafőző rendszer teljesen zárt technológiával működne.

Már nyáron főzhetik a pálinkát

Ami tény: „patika tisztaságú" főzdét szeretnének létesíteni. Héderváron termelő bázis épül: lédig pálinka készül itt, elszállítás után a palackozás és a címkézés Győrben történhet. Miután beérkezik a gyümölcs, magozás és zúzás kezdődik, majd ezt követi a cefrézés, az adagolóanyagok hozzáadása, majd ennek a folyamatos hűtése. A munkálatok során a teljes folyamatot légmentesen zárják. Folyamatos lenne a beruházás, kiskereskedelmi mintabolt is létesülhet néhány munkahely mellett Héderváron: a szezon alatt napi 24 órában megy majd a főzés. A vezérigazgató szerint a Szigetközben a látogatórészt kell fejleszteni. A beruházás során 20–30 köbméteres tartályt helyeznek a földbe: a csatlakozó és a szivattyú miatt szippantáskor szaghatás nem keletkezik.

„Megfizethetetlen reklám a településnek"

Juhász József polgármester a Kisalföldnek úgy fogalmazott: a tavaszi épületátadás esetén 2008-ra kialakulhatna a múzeumrész.
– Az önkormányzatunknak jelentős összeget kellett volna költenie az öreg épület felújítására, ezért kerestünk befektetőket. Ezzel a lehetőséggel – a látvány-pálinkafőzdével –  inkább a turizmus irányába szeretnénk elmozdulni. Természetesen adóbevételt is remélünk az üzlettől, ám megfizethetetlen reklámot jelent a településnek ez a látványosság – mondta.

Pannonhalmán is hagyományos technológiával

Barabás Attila arról számolt be: nemcsak Héderváron, hanem Pannonhalmán is beruházásra készülnek.

– Pannonhalmán már birtokba vettük az épületet, míg Héderváron áprilistól lesz a miénk a létesítmény – kezdte. – A két pálinkafőzde párhuzamosan működne. Terveink szerint Pannonhalmán a hagyományos magyar technológiát használnánk, üstös rendszerű, szakaszos technológiával, míg Héderváron „hipermodern" eljárással szakaszos, egylépcsős desztillálás lesz. Hosszabb távon több tízmilliós beruházásról van szó, melyhez pályázati pénzt is szeretnénk nyerni. Ősszel elindulhat a főzde Pannonhalmán, Héderváron valószínűleg csak később. Az előbbi településen létesítendő üzemet nagyobb termelőegységnek szánjuk, elsősorban alapanyagok előállítására. Héderváron látogatóközpontban, mintaboltban, egyedülálló interaktív főzdében és múzeumban gondolkodunk. A beruházás végleges formája három év múlva valósulhat meg. A múzeum anyagának összeállításán, az interaktív rész tervein már dolgozunk: a szigetközi település egynapos pálinkaútja során bemutatnánk a pálinkafőzés múltját, tradícióit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvárról szólt a nóta

Többórás élő kívánságműsort közvetített a Petőfi rádió a hétvégén Mosonmagyaróvárról, a Nők a… Tovább olvasom