Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Közel 25 év után a Szigetközben az István, a király

Hédervár - Várhatóan többezres közönség előtt tekinthető majd meg szeptember elsején este nyolc órakor a magyar rockoperák legnépszerűbbje, a Szörényi–Bródy szerzőpáros István, a királya. A darabot közel huszonöt éves pályafutása óta most hozzák el először a Szigetközbe: a nagy sikerű előadásnak a Hédervár Kastélyszálloda gyönyörű angolparkja ad otthont.
Az előadás különlegessége, hogy az eredeti főszereplők is fellépnek benne: sokunknak Varga Miklós és Vikidál Gyula nélkül elképzelhetetlen István, illetve Koppány figurája.

A Szörényi–Bródy szerzőpáros alkotását aligha kell bemutatnunk. Magyarország első nemzeti rockoperája történelmünk jelentős eseményének állít emléket: Géza fejedelem halála után megindul a trónviszály Vajk, az elsőszülött fiú és Koppány, a család legidősebb tagja között. A darab sikerét jelzi, hogy az amatőr színtársulatoktól a profi színházakig, határon innen és túl sokan felvették repertoárjukba. A nyíregyházi Mandala Dalszínház több mint tíz éve játssza az első magyar történelmi rockoperát, a kétszázadik előadáshoz közelítenek. A hédervári közönség a meghívott előadóművészek mellett a nyíregyházi társulat tolmácsolásában láthatja majd a nagy sikerű előadást. Hédervár mellett augusztus folyamán több helyszínre is elviszik még a darabot: Pécsvárad, Rádpuszta után, ma a siófoki szabadtéri színpadon tekintheti meg a művészetkedvelő közönség, hétfőn Debrecenben vendégszerepelnek.

– Régóta megfogalmazódott már az ötlet, hogy Hédervárra hozzuk a produkciót – tájékoztatott Bartha Sándor, a Hédervár Kastélyszálloda tulajdonosa. A helyiek három éve dédelgetik a gondolatot, hogy közel huszonöt év után a Szigetközbe csalogassák a rockoperát.

A környezet adott: a kastély főúri patinája méltó helyszínné avatja. Parkjában állítják fel a színpadot, ezer ülőhelyet alakítanak ki, és az előadásra állójegyet is lehet majd váltani. A több mint hatmillió forintos költségvetésű produkció mögött komoly szervezőmunka áll: gondoskodnak büfékről, az orvosi ellátásról, a többezres tömeg befogadására pedig külön parkolókat is kialakítanak.

– Többezres közönségre számítunk, már nagyon sokan érdeklődtek az előadásról – tudtuk meg továbbá a kastély tulajdonosától. A szervezők a Hédervár Kastélyszállodába szeptember elsején este nyolc órára várják a két felvonásos rockoperára az érdeklődőket, de ajánlatos jóval az előadás kezdete előtt a helyszínre érkezni. A parkolás elősegítése céljából kérnek mindenkit, lehetőleg többen utazzanak egy autóban.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határtalan (szín)ház a határon

Hegyeshalomban vendégszerepel a szekszárdi székhelyű Magyarországi Német Színház és a Temesvári… Tovább olvasom