Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Körbesétálták a belváros csúfságait

Kis lépések sétája címmel tartott bejárást a Szövetség Mosonmagyaróvárért Egyesület, hogy sorra vegyék a magyaróvári belváros szégyenfoltjait. Számos ilyen csúfságra bukkantak.
Magyaróvár történelmi belvárosának megújítását tűzte ki célul a másfél éve alakult Szövetség Mosonmagyaróvárért Egyesület. Gazdasági, kulturális és építészeti szempontból is szeretnék elősegíteni a városrész megújítását, amire már évtizedek óta nem fordított kellő figyelmet a város. Ennek érdekében szervezett „Kis lépések sétája" címmel bejárást az egyesület a minap a magyaróvári belvárosban. A résztvevők számba vették mindazokat a csúfságokat, amelyek rontják a városképet, viszont kijavításuk nem igényel pénzt, csak odafigyelést és törődést.

– Belvárosunk nagyon szép, de a rendetlenség, nemtörődömség sokat ront a képen. Vannak, akik szépítik, de sajnos sokan rombolják ezt a képet – mondja Szentkuti Károly elnök a belvárosi séta tapasztalatairól. – A bejáráson látottak alapján ha csoportosítani akarjuk a problémákat, beszélhetünk a kirívóan elhanyagolt építészeti jelenségekről. Ilyen például a Cselley-ház környékén a járda állapota, a magyaróvári posta épülete, az egykori Fekete Sas szálló, a várkapu bejáratánál az életveszélyes gerendapadlózat, a Serényi-kapu állapota, a Lenau-ház és környéke vagy az egykori Győri kapu bástyája.

Sorra vettük továbbá a belvárost csúfító közlekedési és reklámtáblákat, közműveket, kandelábereket is. Ezek közül talán a legszembetűnőbb a szeméttárolóként használt kitört villanyoszlop a Vár-tó mellett, a kibelezett lámpatestek a várkertben vagy a megkopott reklámtáblák a Magyar utcán, a malom épületének falán. Kedvelt illegális szemetelőhelyeket találtunk a várárokban, a Lenau-ház környékén és a posta mellett. A zöldterületi „borzalmak" kategóriába sorolhatjuk a hepehupás parkolót a városháza mögött, az elhanyagolt parkrészt az egyetem Lajta felőli udvarán, de borzalmas látvány a Fekete Sas kertje, a Magyar utca közepén álló beépítetlen telek a furnérkerítéssel, valamint az Ady Endre utcában lévő üres, gazos ingatlan is.

– A séta tapasztalatai nyomán néhány javaslatot is megfogalmaztunk, amit továbbítunk majd az illetékeseknek. Ilyen például a Serényi-kapu idegenforgalmi szempontból vonzóvá tétele, hiszen ez az egyetlen nyitott átjáró a belvárosban, ami azonban jelenleg amellett, hogy funkció nélküli, még csúf és kiábrándító is. Az egyetemi udvar gondozottá tétele sem kerülne sok pénzbe, csupán a környezetvédelem szakos hallgatók gyakorlati képzésébe kellene beépíteni a terület folyamatos rendezését. Egyesületünk tagjai pedig elvállalták a Győri kapu középkori falmaradványa gondozását és kitáblázását.

– A bejárás tapasztalatai alapján jelezni fogjuk az érintett tulajdonosoknak is a problémát és megkérjük őket ezek orvoslására. Ahol kell, ott pedig hatóságilag kezdeményezzük az önkormányzatnál az elhanyagolt területek rendbetételét. A séta során szereztünk azért pozitív tapasztalatokat is, ilyen például a Hungária-szobor felújítása, a templom előtti kereszt rendbetétele, a temető előtti parkosítás, valamint a városháza udvarának rendezése.

– Meggyőződésünk, hogy egy pezsgő belváros kialakításához az építészek, kereskedők, vendéglátósok, turisztikai, kulturális szakemberek és nem utolsósorban az itt élők együttműködése szükséges – állítja Szentkuti Károly.

Olvasóink írták

 • 8. hovatovabb 2011. december 03. 21:30
  „http://www.duoinfomovar.hu/?view=galeriak&g=2018&PHPSESSID=eae5ebc95626926070b791cc0ed65fd6”
 • 7. dorombolok 2011. december 03. 17:56
  „Hadd hívjam fel az illetékesek figyelmét arra hogy városunk egyik legforgalmasabb lámpás kereszteződésénél az Erkel utcán , a baleset miatt majdnem kidőlt közvilágítási oszlop már talán több mint féléve csámpásan ,majdnem a Volksbankra dőlve árválkodik.A posta vezérével se lenne érdemtelen talán az épületük festésről beszélni , ez a legelhanyagoltabb épület a környéken !Bizony nem ártana a nyitott szem a városatyáktól sem!Pláne azokban az esetekben ami nagy valószínűséggel nem is kerülne a városnak pénzbe.
  A kidőlt kandellábert mivel közlekedési baleset sérültje valószínűleg valamelyik biztosítónak kellene megfizetni.
  A postát meg a postának kéne rendbe tenni.Pl: Valakinek ezért kellene a parlamentben lobbizni!
  Azért , hogy a városnak is legyen valami dolga és végre az adófizetők pénzét a közre fordítsák az Erkel utcát kéne rendbe tenni ( nem tarvágással ) hanem az út és járdák rendbetételével.”
 • 6. itaksc 2011. december 03. 07:34
  „5. Contar: Vannak képek a duoinfo oldalon, civil szövetség címen. Érdemes odanézni!”
 • 5. Contar 2011. november 30. 20:14
  „Többen sokallják a tilosban parkoló autókat ábrázoló fotókat (én nem), ellenben innen hiányolom a képeket. Ja,hogy azért ki kellene mozdulni a szg elöl ?”
 • 4. pancser 2011. november 26. 23:38
  „Mindenhol vannak hibák, mondjatok csak egy utcát ahol nincs! Egyébiránt minden ingatlannak van tulajdonosa!”
 • 3. RickCartman 2011. november 26. 18:32
  „Serényi kapu és környéke...hmmm..hűvösre fordult az idő, már nem ülnek kint a kapu előtt az ott lakók, térdig szotyolahéjban, két lépésnyire a Városházától, retkes műanyag székeken, köpködve, hangoskodva - jelentősen szépült azóta környék, hála az időjárásnak...de mi lesz tavasztól?”
 • 2. RUDI 2011. november 26. 14:47
  „Nagyon örülök neki,hogy végre körbe van nézve a belvárosban ,hisz van mit megoldani.Az érintett tulajdonosokkal együtt ,csak összefogással fog menni minden.”
 • 1. Tmoha 2011. november 26. 13:53
  „Mi lenne, ha egyszer az ILLETÉKESEK járnák végig a várost? Nagyon naív a felvetés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi kereszt állítás Mosonmagyaróváron

Adventi keresztet állít a Jobbik mosonmagyaróvári szervezete november 27-én, vasárnap délután 5… Tovább olvasom