Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Kitüntetés magyarságtudatunk továbbviteléért

Elismerés, ünnepség – Mosonmagyaróvár város kultúrájáért díjjal ismerték el dr. Orbán József munkásságát.

Az elismerésnek sokan részesei: az Óvári Gazdász Néptánc-
együttes, táncosok és az őket kísérő zenészek, valamint a családom – hangsúlyozta dr. Orbán József, akinek a magyar kultúra napja alkalmából Nagy István polgármester adta át a „Mosonmagyaróvár város kultúrájáért" díjat.

A magyar kultúra napja alkalmából átadott „Mosonmagyaróvár város kultúrájáért" díjjal hagyományt teremtett a település, akárcsak azzal, hogy az ünnepségen a korábbi kitüntetett mond beszédet. Karsai Alfonzné Horváth Klára, a 2010-es díjazott a nemzeti Himnuszhoz kapcsolódó ünnepen Kölcsey alakját idézte, a kultúra, a művészet fontosságát hangsúlyozta. A magyar irodalom, zene nagyjain, a Nobel-díjasainkon keresztül jutott el előadásában a város jelenlegi kulturális életéig.

Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere adta át a díjat az idei kitüntetettnek, dr. Orbán Józsefnek, hozzáfűzve: olyan ember kapja az elismerést – a tavalyi évhez hasonlóan –, aki a magyarságtudatunk továbbvitelében fontos szerepet vállalt.

Dr. Orbán József díjazott feleségével, három gyerekével, vejével és a két unokával.
Dr. Orbán József díjazott feleségével, három gyerekével, vejével és a két unokával.


– Két hete tudtam meg, hogy én leszek az idei kitüntetett. Ez a díj óriási meglepetés és megtiszteltetés számomra, mindannak elismerése, amit a városért tettem – mondta el érdeklődésünkre dr. Orbán József. Mint kifejtette, a díjat egyrészt táncos, néptáncegyüttes-vezetői tevékenységének köszönheti, továbbá számos rendezvény szervezésében vállalt szerepet, az Életfa Nagycsaládos Egyesület keretein belül is dolgozik.

A díjazott pályáját a képek mellett Popielek Éva, a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal munkatársa ismertette. Dr. Orbán József egyetemi docens, intézetigazgató, az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes – melynek tagjai táncra perdültek az ünnepségen – vezetője. A Lajta-parti városba 1965-ben költözött, egyetemi hallgatóként kapcsolódott be a város kulturális életébe. Tagja volt az egyetemi énekkarnak, sportolt, 1973-ban, már egyetemi oktatóként aktív táncos a néptáncegyüttesben. A ma már általa vezetett csoport a város hírét vitte szerte Európában.

A Széchenyi Terem felújításában és működtetésében is fontos szerepet vállalt, vállal. Az 1989-ben alapított helyi nagycsaládos-egyesületnek, mint négygyermekes édesapa, alapító tagja, öt évig pedig titkára. A város testvérkapcsolatainak ápolásából is kivette részét. Aktív közéleti tevékenységét már számos díjjal elismerték. Felesége Németh Anna, két fiú és két lány édesapja, valamint két unokának is örülhet.

Olvasóink írták

 • 3. itaksc 2011. január 29. 11:18
  „Valóban többen is megérdemelnék a díjat, szerencsére városunkban sok olyan ember van, aki TESZ valamit. Ilyen a most ünnepelt is: GRATULÁLOK NEKI!”
 • 2. sweta 2011. január 24. 18:36
  „Ezekkel a kitüntetésekkel , díjjakkal , jutalmakkal, prémiumokkal, csupán az az egy gond van, hogy még vagy 10000 ember megkaphatná a városban. Persze, mindenkinek jól esik az elismerés! De hogy, legyen egy kis rosszindulat is :) M.U.M.M.Ö. István betanított munkás, aki vagyok. Azaz Minden Utcán Minden Mocskot Összetakarító István. A város tisztaságáért társadalmi munkába végzett munkájáért...
  Komolyra véve a szót: Őszintén, tiszta szívből gratulálok Dr. Orbán Józsefnek!”
 • 1. vizsla 2011. január 24. 16:08
  „végre olyan kapta díjat ,aki meg is érdemli!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmillióval kevesebből gazdálkodhatnak idén

Sikeres évet zárt 2010-ben Mosonszentmiklós: átadták a környék egyik legkorszerűbb iskoláját, mely… Tovább olvasom