Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Kiszáradt a Malom-csatorna

Mosonmagyaróvár - A Lajta alacsony vízállása és a mosonmagyaróvári duzzasztómű rossz állapota miatt napok óta nem jut víz a Malom-ági csatornába. A száradó meder napról napra egyre nagyobb bűzt áraszt a belvárosban.

A hetek óta tartó szárazság és rendkívüli kánikula miatt napról napra kritikusabb a helyzet a Mosonmagyaróvárt keresztül-kasul átszelő Malom-ági Lajta medrében. Mára szinte teljesen eltűnt a víz a folyóból. Helyenként még ugyan csordogál valamennyi a meder alján, ám már mindenhol átkelhetünk a csatornán akár száraz lábbal is. A meder kiszáradásának oka a kevés víz és a rossz állapotban lévő duzzasztómű.

A műtárgyon lévő réseken, lyukakon átszökik a víz, így nem tudják előtte megemelni annyira a szintet, hogy az átfolyhasson a Malom-ági csatorna medrébe.
Láng István, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője a Kisalföldnek elmondta: a kevés csapadék és a nagy szárazság miatt a Lajta főmedrébe Ausztriából rendkívül kevés víz érkezik. A mosonmagyaróvári duzzasztómű olyan rossz állapotban van, hogy ilyen alacsony vízállás mellett már nem tudja megfelelő mértékben felduzzasztani a Lajtát. A műtárgyon lévő réseken, lyukakon átszökik a víz, így nem tudják előtte megemelni annyira a szintet, hogy az átfolyhasson a Malom-ági csatorna medrébe. Emiatt mára szinte teljesen eltűnt a víz a csatornából. A magyaróvári belvárost keresztülszelő meder víz nélkül a nagy hőségben egyre több problémát okoz. Bár a csatornabekötéseket már szinte mindenütt megszüntették, a szikkadó terep egyre nagyobb bűzt áraszt. A városüzemeltető lehetőségeihez mérten a legproblémásabb helyeken átöblíti a medret, ezzel is csökkentve a kellemetlen szagokat. Az ügyvezető hangsúlyozta: 2000-ben fordult már elő hasonló eset, amikor szintén nem tudtak vizet engedni a Malom-ági Lajtába. A mostani kritikus helyzet is alátámasztja a tervezett Lajta-rehabilitáció fontosságát, mivel annak egyik fő eleme a mosonmagyaróvári duzzasztómű rekonstrukciója.

A kiszáradt medernek azért előnyei is vannak. A szakemberek így elvégezhetnek olyan munkálatokat, amelyeket máskor nem tudnak, valamint így könnyen fényt deríthetnek a még meglévő illegális csatornabekötésekre is.

A szakemberek szerint amíg nem fordul csapadékosabbra az időjárás, nem várható, hogy víz kerül a Malom-ági Lajtába. Az iszapos meder pedig egészen addig egyre erősebb bűzt áraszt majd, amíg teljesen ki nem szárad.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhajtottak volna

Mosonmagyaróvár - Az elmúlt napokban többen is megpróbáltak – végül sikertelenül –… Tovább olvasom