Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Két ütés a Szigetköznek

Az Országos Terület- fejlesztési Hivatal elnöke szerint nem aktuális egy Szigetközi Fejlesztési Tanács létrehozása.
Szakács Imre, a megyei területfejlesztési tanács elnöke tájékoztatta a közös szándékról az országos elnököt, aki nemrégiben – a korábbi előzetesen pozitív visszajelzések után – elutasítóan válaszolt a kérésre. Levelében azt írja: „A költségvetés az országos jelentőségű területfejlesztési programok között jelenleg is kiemelt támogatást nyújt a Szigetköz és térsége, valamint a Mosoni-Duna területfejlesztésének, rehabilitációjának megoldására. Figyelembe véve az érvényes támogatási rendszert, valamint a II. Nemzeti Fejlesztési Terv tervezési fázisait, a hivatal álláspontja, hogy a Szigetköz területfejlesztési feladatai ellátására térségi fejlesztési tanács létrehozása jelenleg nem aktuális."

Egységes dunai tanácsot

„ Hosszú távon egy későbbi tervezési időszakban egy egységes, az egész Duna mentét érintő Duna Térségfejlesztési Tanács létrehozásának megfontolása célszerű. A II. Nemzeti Fejlesztési Terv tartalmazni fogja a Duna mente kiemelt térségfejlesztési programját, mely a Szigetköz számára is megadja a tartalmi kereteket" – írja dr. Sarudi Csaba, az Országos Területfejlesztési Hivatal elnöke.

Egy héten belül

Széles Sándor máriakálnoki polgármester, a tanács létrejöttének egyik szorgalmazója szerint a Szigetköz egy héten belül már a második ütést kapta Budapestről.
– Az elsőt hétfőn Persányi Miklós minisztertől kaptuk, amikor kijelentette: a Duna műszaki megoldásának ügyében visszalépés történt. Az eddigi egy helyett most már két alternatívában gondolkodnak. A második ütésről pedig pénteken szereztem tudomást: az országos tanács elnökének dr. Szakács Imréhez címzett levelét ekkor kaptam meg. Pedig az utóbbi időszak legerősebb térségi összefogása mutatkozott az ügyben.

Húzódik a kifizetés

– Érthetetlen a döntés, ugyanis a Duna mentén két ilyen tanács is megalakult, vagy a közeljövőben megalakul: az egyik például a Dunakanyarban. Az az indok, hogy Szigetköz kiemelt támogatást kap, elég nevetséges. Idén 195 millió forint áll rendelkezésre, ami már terhelt a korábbi megkezdett beruházások miatt. 2006-ban mindössze 60 millió jut a térségnek. Ráadásul a 2004-es támogatások kiszámlázása már jó ideje megtörtént, s a minisztérium lehetetlen helyzetbe hozza a vállalkozókat és az önkormányzatokat, mert nem fizet augusztus vége óta.
– A felvetett, egész Duna-szakaszt érintő tanács létrehozásának megfontolásáról csak annyit: erre még koncepció sincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetközben nem divat az ökogazdálkodás

Szigetköz alkalmas lenne az ökogazdálkodásra mégis csak néhány minősítés nélküli biogazda van a térségben. Ha valaki biogazdálkodásra adja a fejét, számíthat arra, hogy néhány évig csak veszteséget hoz vállalkozása. A Szigetközi–Csallóközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmánya kiemelten foglalkoznak a biotermesztés lehetőségével. Tovább olvasom