Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Kéréseiket még nem igazolta vissza a kormány

A kormány már korábban tudatta: a jól gazdálkodó települések – vagyis ahol nem volt szükség hitelátvállalásra – ˝jutalmat˝ kapnak.

A kormány tavaly ősszel döntött az önkormányzatok hitelátvállalásáról. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nagyjából egy hete jelentette be: az adósságkonszolidáció lezárult. Az ötezres lélekszám alatti települések adósságát teljes egészében átvállalta az állam. Azok a falvak viszont, amelyek nem halmoztak föl adósságot, még ma is jogosan teszik fel a kérdést: és mit kap az, aki felelősen gazdálkodott?

Pintér Sándor belügyminiszter februárban számolt be róla, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel közösen júniusig kell kidolgozniuk, hogyan jutalmazzák ezeket az önkormányzatokat. A településvezetők erről áprilisban kaptak levelet:

„A kormány elismeréssel és megbecsüléssel tekint azon önkormányzatokra is, amelyek feladataik ellátását, a helyi közszolgáltatások biztosítását hitelfelvétel nélkül, felelősségteljes gazdálkodás révén, a településük adottságai és lehetőségei széles körű kihasználásával, nemritkán a helyi közösség áldozatvállalásával valósították meg", sőt, a belügyminiszter javaslatokat kért, milyen típusú támogatásra lenne leginkább szükség a községekben.

Hédervár is azok közé a települések közé tartozik, ahol hitel nélkül gazdálkodtak. „A legszükségesebbek az út- és járdahálózat felújítása, önkormányzati tulajdonú épületek, például a ravatalozó rendbe tétele. Segítséget kértem a kastélypark állapotával kapcsolatban, amely állami tulajdonú közhasznú nonprofit szervezet tulajdonában van. Ám jeleztem, megfelelő támogatással szívesen átvállaljuk a gondozását, kezelését, hiszen ez a Szigetköz egyetlen angolparkja" – tájékoztatott Juhász József polgármester.

Máriakálnok és Halászi is a hitelmentes gazdálkodók sorát erősíti.

˝Nálunk a legfontosabb beruházás a Máriakálnokot Halászival összekötő kerékpárút lenne. Ez egy nagy esély volna a község számára, turisztikai szempontból is, illetve sokaknak megkönnyítené például a munkába járást" – véli dr. Tóásóné Gáspár Emma, Máriakálnok első embere. „Ezenkívül megemlítettük még az önkormányzati utak felújítását, valamint a járdaépítést, hiszen a kérdés az volt, hogy mik voltak azok a fejlesztések, amelyek elmaradtak azért, mert az önkormányzat nem vett fel hitelt˝ – mondta a polgármester.

Majthényi Tamás, Halászi polgármestere hozzátette: a kerékpárút mellett a belterületi utak felújítására, aszfaltozásra is remélnek forrásokat.

Továbbá óvodabővítésben, műfüves sportpálya kialakításában és a kerékpárút karbantartásához szükséges gép beszerzésének lehetőségében is bíznak. „Konkrét visszajelzést egyelőre mi sem kaptunk, de még a nyár folyamán számítunk a válaszra" – mondta a településvezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári kirendeltség állásajánlatai. Tovább olvasom