Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Júniusban döntenek a kistérségi társulás kérdéséről a falvak

A többcélú kistérségi társulás létrehozásáról vitáztak a településvezetők kedden a mosonmagyaróvári városházán. A közoktatási kötelezettség vállalásáról megoszlott a vélemény.

Széles Sándor szerint e kérdés miatt törvénymódosításra van szükség, Szokoli Sándor viszont a teljes körű társulás mellett állt ki.

Nem sikerült tisztázni

Kedden még mindig nem sikerült tisztázni, hogy a Mosonmagyaróvár térségi társulásba minden érintett település belép-e. Így 80–120 millió forintra pályázhatna a kisrégió. Ha nem lesz teljes a szerveződés, akkor csak 20–80 milliós nagyságrendű állami támogatáshoz juthatnak a települések. A tagságról a helyi képviselő-testületek csak júniusban döntenek.

Bizonytalanságban

A tegnapi megbeszélésen kiderült: a társulással vállalt kötelezettségek legérzékenyebb pontja a közoktatási feladatok ellátása. Az előírások szerint egy településen legalább 10 gyermekkel működhet óvodai, 11 diákkal alsós, 12-vel pedig felsős csoport. Dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta mosonmagyaróvári jegyző elmondta: emiatt rövid idő alatt súlyos döntéseket kellene hozniuk a falvaknak. Széles Sándor máriakálnoki polgármester szerint módosítani kellene a törvényt, mert annak közoktatási része végrehajthatatlan, s finanszírozása e társulási formában bizonytalan. Gerháth Zoltán mecséri elöljáró támogatta kollégája elképzelését, s a gyermekek utaztatásával kapcsolatos nehézségeket emelte ki.

Iskolákra fokuszálva

Botos Gábor főtanácsos válaszában kifejtette: a kisiskolák önálló tagintézményként továbbra is a településeken működhetnének tovább. Szokoli Sándor dunakiliti polgármester szerint az uniós országok legtöbbjében a közös feladatokat ellátó társulások több központi forráshoz juthatnak, ezért ő a teljes körű társulás mellett foglalt állást.

Lépéselőnyből hátrányba

A Moson megyei kisrégió települései elvesztették lépéselőnyüket a többcélú kistérség megalakításában. Még tavaly decemberben a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület konferenciája nyomán lehetőségük lett volna a mostani törvényi szabályozás előtt – valóban saját érdekeik és szándékaik szerint és önként – megalakítani kistérségi társulásukat. Ehhez kiemelt, a most ígértnél nagyságrendekkel nagyobb állami támogatás is járt volna, mivel itt alakulhatott volna meg az ország egyik mintakistérsége. Akkor a rövidlátás és szűkkeblűség ezt meggátolta. Ennél nagyobb baj már csak az lesz, ha a huszonhét településből valaki kimarad a most alakuló kényszerszervezetből is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulmány helyett szakembert

Öt szigetközi térségfejlesztési társulás levelet írt dr. Kovács Györgynek, a Duna-rendezésre… Tovább olvasom