Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Irtani csak saját repülővel lehet

A mosonmagyaróvári kistérségi társulás idén meghívásos pályázaton hirdet győztest a szúnyogirtó cégek közül.

Feltételül szabta saját repülőgép meglétét. Az egy évtizede itt dolgozó cég viszont alvállalkozókat foglalkoztat, és sportszerűtlennek tartja a kiírást.

Jövő héttől már irthatják a szigetközi szúnyogokat: viszont vélhetően nem a jó néhány éve minden pályázaton nyertes Corax. Ők ugyanis nem rendelkeznek repülőgéppel – ami a meghívás feltétele volt –, hanem alvállalkozókat bíznak meg. Öt és fél milliós állami támogatás mellé másfél milliót tesz a kistérségi társulás, négymilliót pedig az érintett önkormányzatoknak kell „bevállalniuk".

A kistérségi tárulás kedden úgy döntött: az 5,5 milliós önrészből 1,5 milliót „bevállal", s a többi összeget kell befizetniük az érintett önkormányzatoknak.
A Corax – érezvén a veszélyt – a napokban levelet írt a tárulás elnökének, Szabó Miklósnak. „Néhány héttel ezelőtt azzal a céllal kerestük fel Kuroli Géza professzor szakértővel együtt, hogy felajánljuk szolgáltatásunkat a szigetközi szúnyoghelyzet kezelésére. Többéves szerződés megkötése esetén komoly részt vállalnánk a biológiai védekezésre való áttérés költségéből. Azóta a Kisalföldben megjelent, hogy a pályázaton meghívott cég közül az győz, aki a leghatékonyabban dolgozik és jobb referenciákkal rendelkezik. Úgy ítéltük meg, hogy a fent közölt feltételeknek cégünk maximálisan megfelel. Nem szeretnénk lemaradni a meghívottak listájáról: úgy érzem, a polgármesterek többsége nehezményezné, ha verseny nélkül más pályázó nyerné az idei munkát" – áll a levélben. Márpedig lemaradtak: a keddi kistérségi ülésen ez kiderült.

„Nincs két egyforma év" – kezdte Tóth István, a szúnyogirtásban gesztorságot vállaló Dunasziget polgármestere gyérítéssel kapcsolatos beszámolóját az ülésen. Idén maximum öt és fél millió forintot ad a Magyar Turizmus Zrt. a kistérségnek, melyhez ötvenszázalékos önrészt kell vállalniuk. „Meghívásos pályázatot írtunk ki, három cégtől kértünk ajánlatot. Feltétel volt a saját eszköz megléte." A kistérségi tárulás kedden úgy döntött: az 5,5 milliós önrészből 1,5 milliót „bevállal", s a többi összeget kell befizetniük az érintett önkormányzatoknak. Úgy tudjuk: a meghívásban kikötött feltételrendszer miatt a Corax nem is került szóba, s mindössze egy cég, az ellenlábas Gergely Air küldte el ajánlatát. Ami tény: a Polgári Légiközlekedési Igazgatóság állásfoglalása szerint a Corax tőlük semmilyen tevékenységre nem kért és kapott engedélyt.

– Sportszerűtlennek tartom a lépést – fogalmazott a Kisalföldnek Lőrincz Árpád, a Corax ügyvezetője. – Bő egy évtizede mi irtunk a térségben, rengeteg szigetközi polgármesterrel jó a kapcsolatunk, a többség elégedett volt velünk. Alvállalkozókat foglalkoztatunk az ország egész területén, hisz csak azok ismerik a területet, akik ott élnek. Mi a szakmai felügyeletet és a szervezést vállaljuk: bár megtehettük volna, nem akartunk gépeket vásárolni. Egyébként egyre inkább a hosszabb távú szerződéseket és a biológiai irtást favorizáljuk, hisz az általunk kifejlesztett baktérium jóval olcsóbb, mint az amerikai.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktív polgárőrök

Alig negyed éve kezdte meg működését a hegyeshalmi polgárőrség, ám ebben az időszakban rengeteg… Tovább olvasom