Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Interjú Bajnai Gordonnal

Bajnai Gordon exminiszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 választói mozgalom egyik frontembere tegnap lakossági fórumot tartott Mosonmagyaróváron. Egyelőre türelmet kér, 2014-re viszont 2,5 millió szavazót ígér.
– Ön most a helyi MSZP meghívásának tesz eleget. Mozgalmának a szocialista pártra is szüksége van vagy csak a szavazótáborára? – kérdeztük Bajnai Gordont.

– A városi MSZP-szervezet még korábban kért fel egy fórumra. Most gondoltam úgy, hogy ennek eleget teszek, sok más meghívással együtt. Most jött el ugyanis annak az ideje, hogy az országot jelenleg kormányzó kártékony rezsimet egy nagy összefogást megalapozva 2014-ben leváltsuk. Ehhez szükség van az ellenzék demokratikus pártjaira és a mögöttük álló szavazókra is. Ám nagyon sokan vannak, akik nem tartoznak egyik párt táborához sem. Ők közvetlenül támogathatják az Együtt 2014 mozgalmat. Így kell megalkotnunk egy nagyon erős és széles politikai közepet. Az erős közép ugyanis a kormányzati fordulat garanciája. Ez ki tudja szorítani a kétirányú szélsőséget is.

– Alig három héttel színre lépésük után az önök mozgalmának 14 százalékos választói támogatottságát mérték. Számomra ez ilyen rövid idő alatt lufiszerűnek, kevéssé megalapozottnak tűnik...

– Egy mérés nem mérés. Ennek csak akkor lesz majd jelentősége, ha hosszú távú trenddé válik. Ezért én ma még mindenkit türelemre és óvatosságra intenék. Két dolog azonban figyelemre méltó, ha az adatok helytállóak. Egyrészt, hogy az eddig pártot nem választók 6 százalékának felkeltettük a szimpátiáját. Másrészt, ha a pártok eredményeit össze lehetne adni, akkor elméletileg a rezsimváltók ma már többen lennének, mint a kormánypártiak. Remélem, hónapok múlva ezek a mérések konkrét támogatássá válnak...

– Játsszunk a számokkal! „A hónapok múlvára" mondjon egy számot!

– Nem a mostani 14 százalék a fontos, hanem 2014. Akkorra legalább 2,5 millió szavazó kell. Ők azok, akik Magyarországot végre gyarapodó pályán szeretnék látni.

– 2014-ig még jó másfél év van. Önök viszont még zászlót sem bontottak, s máris elkezdődött karaktere legyilkolása, előbb a Dataplex-ügy, a Hajdú-Bét csődje és ma már a „Gyurcsány–Bajnai csődkormányzás" fölemlegetésével. Hogyan lehet kivédeni egy karaktergyilkosságot?

– Leginkább lélekben. Tudni kell, ha valaki olyan feladatra vállalkozik, mint én, fel kell készülnie a folyamatos rágalmakra. A jövő héten például egy civilnek álcázott fideszes alvállalkozói csoport fog kampányt indítani ellenünk. Én viszont abban bízom, hogy az emberek többsége mégis arra vágyik, hogy az effajta politizálásnak vége legyen. Helyette egy megfontolt, kiszámítható kormányzati politikában bizakodnak, ami valamiféle reményt is hordoz számukra. Ugyanis a bizalom és remény a legfájdalmasabb mindabból, amit a kormányzók elvettek az országtól 2010 óta.

– Mikorra döntik el végre, hogy fiúk lesznek-e vagy lányok? Azaz mozgalom, egyesület, alapítvány, netán egy új párt alakul az Összefogás 2014-ből?

– Két oka van, hogy ilyen laza formáját választottuk az együttműködésnek. Egyrészt a Fidesz úgy csűri-csavarja a választójogi törvényt, ahogy éppen pillanatnyi hatalmi érdekei kívánják. Most nincs értelme elkötelezni magunkat egy formáció mellett, mert lehet, hogy a jövő héten már alkotmányba emelik, hogy úgy biztos nem lehet, ahogy mi gondoljuk. A lazaság másik oka pedig az, hogy ez az együttműködés kiszélesedhessen. Az alapító Haza és Haladáson, a Millán és a Szolidaritáson kívül csatlakozhassanak hozzá jelentős társadalmi támogatottsággal bíró más politikai erők is. A végleges politikai formációt majd velük együtt fogjuk kimunkálni.

– Mikorra?

– Legkésőbb a jövő nyáron. Ám addig még rengeteg reményt kovácsoló feladatunk van.

Olvasóink írták

 • 10. Ambar 2012. november 14. 21:09
  „Szerintem az emberek többsége elutasítja a gyűlöletet,a hazudozást és az emberek félrevezetését.A jelen hatalomnak ezek a fő ismérvei.Az elmúlt két és félévben nem volt megszorítás és most sincs.Ezt mondta ma a hatalom egyszemélyi vezetője.Mert ugye az adócsomagok csak ajándékok?!Ennyire hazug és képmutató még senki nem volt hazánkban.Igenis nyugalomra ,összefogásra ,együttműködésre vár a nagy többség.Igen igaz nagy baj van,nagyon nagy !A hatalom nem vezetni hanem legyőzni akarja saját hazáját és nem riad vissza semmilyen eszközöktől sem!Várható és el is indult a fidesz gyűlölet kampánya mindazok ellen aki nem ért velük egyet sőt ki is meri mondani!Akik itt élnek emberek nagyon jól tudják mi az igazság.A hiteltelen emberek meg hiába erőlködnek.Nyugalom,összefogás és emberibb hatalom kell alapvető változással.Be is fog következni!!!”
 • 9. Jakutika 2012. november 14. 20:49
  „nem hiszem, hogy ez a gumilövedék elég lesz a fidesz győzelméhez, pedig más nem nagyon van nekik.”
 • 8. load 2012. november 14. 16:10
  „7.kocsoggorog
  Nem játszom.
  Én is végig néztem a 2006-os eseményeket, és nagyon jól tudom, hogy szabadságharcosokról beszélni a gyujtogató, törő-zúzó csőcselék esetében barokkos túlzás.
  Ha ilyesmi egy Milla tüntetésen történik, borítékolnám a véleményedet.”
 • 7. kocsoggorog 2012. november 14. 15:19
  „load, ne játszd az értetlent... Nyilván a bűnözőkkel szemben fel kell lépni. De aki bűnözőre vadászik, az nem titkolja az azonosító számát, stb. stb. Ezt az Európai Bizottság is megállapította. Úgyhogy gyurcsány ne tanítson demokratikus ismereteket.”
 • 6. load 2012. november 14. 12:12
  „4.kocsoggorog
  "...akinek a miniszterelnöksége alatt gumilövedékkel lövették a tüntetőket.."
  A csürhe ellen ez a helyes nemzetközi gyakorlat.
  Még a nagyon demokratikus Svájcban is.
  Egy hír a közelmúltból:
  A svájci hírügynökség (sda) pénteki beszámolója szerint a székesfehérvári drukkerek egy 80 fős, erősen ittas csoportjából a hatóságok már a Karl Barth téren kiemeltek húsz főt, további kettőt pedig a stadionnál vettek őrizetbe. A meccset követően szabadon távozhattak a szurkolók, ugyanakkor egyikük ellen a vád hivatalos személy elleni erőszak.
  A rendőrség, annak érdekében, hogy a két szurkolótábor ne csaphasson össze, a stadionnál gumilövedékeket is bevetett.
  http://www.samsungsport.hu/kulfoldi-labdarugas/20121109/gumilovedeket-is-hasznaltak-a-videoton-drukkerei-ellen/”
 • 5. Fixum 2012. november 14. 08:54
  „Kedves Köszörűs "atya" !
  Mivel nem a templomban élünk, hanem a "VALÓSÁGBAN", Építsünk csak a TAPASZTALATRA - UNDORRA, tehát a ZSEBÜNKRE !!!
  Utána már mesélhetünk SZERETETRŐL, meg egyéb marhaságokról !! (van, aki ezt a bődületes marhaságot
  "MEGESZI" még ? )
  Köszörüs... először az érdekli az embert, hogy a családjának mindent megadjon ! Majd utána, -EGYE FENE,
  minden hétvégén ülök a templomban, sőt 3 Lákátost befogadok, még Bajnainak is küldök adományt Ciprusra,
  üdültetek, egye fene a fEgyónak és lEndvai anyónak is írok karácsonyra.........
  DE ADDIG az ilyen ökörségekkel ne fárasszad az embereket..”
 • 4. kocsoggorog 2012. november 14. 08:45
  „Igen kedves Köszörűs!
  Nagyon fontos dolgok a demokratikus értékek.
  (Mondjuk vicces ezt Gyurcsány után előhozni, akinek a miniszterelnöksége alatt gumilövedékkel lövették a tüntetőket...)
  De a demokrácia mellett én nem akarok egy olyan vezetőt, akit az usából pénzelnek -nyilván érdekből
  Aki cégvezetőként olyan lépéseket tett, ami családokat döntött nyomorba! (Majd azzal védekezett, hogy nem értett hozzá)
  Aki Gyurcsány mellett miniszter volt és a nevét adta az akkori dolgokhoz.”
 • 3. Köszörűs 2012. november 14. 04:00
  „Ludmilla!
  Mottó.
  "Azért csak róvja fel a kapu fél fájára, hogy el ne felejtse:
  Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza."
  (F.M)
  Hiszem, hogy a magyar társadalom többsége demokráciában akar élni. Csupán a politikai elit nagy része és az általuk felzaklatott emberek nem látják ezt. Csótányozni lehet...
  Demokráciát viszont nem lehet semmilyen gyűlöletre építeni. És ami mindennél fontosabb az életünket sem lehet gyűlöletre építeni.”
 • 2. Ludmilla 2012. november 13. 22:46
  „NOS, HÖLGYEIM , URAIM, HA SAJÁT NEMZETÜNKHÖZ NEM SZÓLHATUNK NYÍLTAN AKKOR ITT IGEN NAGY BAJ VAN...!
  GYURCSÓTÁNY TE VEDD ELŐ A SZAKDOLGOZATODAT, AMIT OLY MÉLYEN EL TETTÉL...!!!!!!!!!!!!!!
  AZ OFF SHORE LÓVÉT PAKOLJÁTOK KI AZ ASZTALRA, A LÁNCTARTOZÁSOKAT SZÁMOLJÁTOK FEL, HAGYJÁTOK FELNEVELNI CSEMETÉINKET ÉS MI IS LE TESSZÜK AZ ASZTALRA AZ ORSZÁG ILLETMÉNYÉT...!!!!!!!”
 • 1. Fixum 2012. november 13. 22:16
  „Húúú utalsz egy kis Ciprusi és Usa lóvét... már megyünk is Bajnika !!! Mi sütünk nEked LIBAMÁJAT....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan megszületik a döntés a Karolina kórházban

Az országos sajtóban megjelentekkel ellentétben nincs vita a Fidesz-frakcióban a Karolina Kórház… Tovább olvasom