Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Indulhat a pozsonyi busz Rajkára

Pozsony, Rajka - A pozsonyi önkormányzat nem késlekedik tovább: a 801-es városi járat hamarosan a szlovák nemzeti színháztól egészen Rajkáig közlekedhet. Ennek beindítására 20 ezer eurót szán Pozsony, 380 ezret uniós forrásból és a költségvetésből biztosítanának. Korábban a Kisalföld Volánnak is hasonló elképzelései voltak.
A szlovák főváros közlekedési vállalata korábban kiterjesztette Ausztria felé városi járatait. Wolfstahl és Hainburg felé már közlekedik busz: ezen két településen ugyanis rengeteg pozsonyi vásárolt az évezredforduló után ingatlant. A Kisalföld korábban többször beszámolt már róla, hogy Rajka felé is vannak hasonló elképzelések: a határszéli magyar településre ugyanis már félezernél is többen költöztek északi szomszédunktól. Ők naponta ingáznak pozsonyi munkahelyük és Rajka között. A faluban élő szlovákok – egy internetes portállal és a Magyar Gárdával néhány hónapja összetűzésbe került Igor Heriban vezetésével – már petíciót is megfogalmaztak az ügyben. Nemrégiben lapunknak a Kisalföld Volán mosonmagyaróvári vezetője is úgy nyilatkozott, hogy „tapogatózó tárgyalásokat" folytatnak egy járat beindításáról az érintett településvezetőkkel.

Végül azonban nem döntöttek az ügyben, a szlovák főváros önkormányzata viszont csütörtökön határozott a járat elindításáról.

Bár nemzetközi járatról lenne szó, a gyakorlatban az új – a tervek szerint 801-es számot viselő – buszjárat a pozsonyi városi tömegközlekedési hálózat szerves részét képezné. A jóváhagyott terv megvalósítása most már „csak" pénzkérdés. A szlovák főváros saját költségvetéséből 20 ezer eurót szánna a vállalkozásra, ez az összköltség 5 százaléka. A teljes költséget 400 ezer euróra becsülik a pozsonyi városatyák, a hiányzó összeget az európai közlekedési alapból és a szlovák állami költségvetésből kívánják megszerezni. Miután országhatárokon átnyúló tervezetről van szó, a pályázatot Szlovákia és Magyarország közösen nyújtaná be Brüsszelben a 2007–2013-as uniós költségvetés terhére.

A jövőbeni 801-es autóbusz a pozsonyi új nemzeti színház épületétől indulna, végállomása Rajkán, a vasútállomáson lenne. A menetjegy tervezett ára 60 eurócent (mintegy 174 forint). A pozsonyi döntés szerint az egész napos közlekedést két autóbusszal lehetne megoldani.

Olvasóink írták

 • 13. suntyur 2012. április 16. 18:02
  „Barátomtól kérdeztem: Vajon miért tették a szlovákok fővárosukat az országuk legszélére?!
  Azt válaszolta: Azért hogy majd az legyen a közepe!
  Rajka, Hainburg, Wolfstahl betelepítése ezt a jóslatot erősíti.”
 • 12. zola 2009. február 08. 13:55
  „Rajka abszolút nem szerencsés. Ha kicsit világosabban látnátok,akkor észrevennétek,hogy a Csonkaországi területeket is el akarják rabolni a tótok.”
 • 11. pancser 2009. február 04. 16:26
  „Egyetértek, kedves ZanaRob! Miért kell folyton a múlttal foglakozni, miért nem lehet a jövővel? Rajka szerencsés, máról hónapra a pangásból, egy lüktető nagyváros perifériája lett. Persze a betokosodottaknak akiknek eddig is jó volt, meg trianonozó gyászhuszároknak ez nem tetszik. Lesz munkahely euróért, megnövekednek a szolgáltatások, igényesebb lesz a bolthálózat, szóval minden. Szerencsés Rajka, nagyon szerencsés.”
 • 10. ZanaRob 2009. február 04. 10:12
  „Nem csak a szlovák az összetartó nemzet. Nézzünk csak körül a szomszédainknál! Most, hogy többen is önállóak lettek, mindegyik megmutatja, hogy igenis összetartó - még ha néhány hitvány is. A magyar sajnos már csak hitvány. Saját magunkat járatjuk le mindenhol. Ezért tartunk ott, ahol tartunk, és ezért utálnak minket egyre több helyen. Egy civakodó, haragos, semmirevaló nép lettünk, akit majd szépen lassan eltüntet a történelem olvasztótégelye...”
 • 9. rivotril2mg 2009. február 01. 14:45
  „szerintem sok szlovák beszélne ugy a multról ahogy mi, de hát ha nincs akkor nincs.”
 • 8. rezi 2009. február 01. 10:20
  „Ezt a pénzt amit a szlovákok erre projektre lehívtak az EU-tól,a TÖKETLEN magyar kormány 5 év alatt sem lenne rá képes.”
 • 7. atesz1980 2009. január 31. 21:30
  „Igazat adok az5-ös és a 2-es hozzászólónak.Én Rajkai vagyok és semmi bajom a szlovákokkal(kivéve,hogy gyorsan hajtanak a faluban)de nem ők tehetnek ezekről a dolgokról hanem a magyar kormány aki lehúzza az országot a béka segge alá.Hát igen ők sokkal jobban állnak nálunk.Azt,hogy buszjáratot indít vagy indítani fok a szlovák busztársaság jó ötletnek tartom.Ügybár a Volán addig "vacakolt" amig elszalasztotta ezt a lehetőséget.De nem baj nem kell nekik a plusz bevétel.Amúgy még annyit,hogy a csuda nagy gárdisták meg rontsák a levegőt Budapesten mondjuk a parlament előtt és tiltakozzanak más ellen!!!!!”
 • 6. Elmo 2009. január 31. 16:19
  „Kit érdekel hol tartanak,csak tünjenek már a a faszba..................”
 • 5. malborloman 2009. január 31. 15:56
  „Rajka már egy ideje Pozsonyhoz van csatolva, csak néhány balga rajkai ezt nem veszi észre, a folyamatos tótozás, zászlótépés és festékszórózás közepette.
  Igaza van a 2. hozzászólónak! A szlovák egy összetartó nemzet!
  Tanulhat tőlük minden magyar!
  Lehet gyűlölni a szlovákokat, lehet hazátlanoknak tekinteni őket, akik az országukat s még a címerüket is tőlünk ,,lopták,, és lehet hasonlóan odvas eszméket világgá kiáltani velük kapcsolatban.
  De lenézni nem szabad őket, főként nem a tények tükrében.
  Lassan fényévekkel járnak már előttünk!”
 • 4. zola 2009. január 31. 10:30
  „Felháborító,hogy atótok már Rajkát is a pozsonyi járathoz akarják csatolni!!! A következő lépés Rajka Pozsonyhoz csatolása lesz?”
 • 3. morfi 2009. január 30. 21:27
  „2-snek. Ha rajkai lennél nem ez lenne a véleményed.”
 • 2. pancser 2009. január 30. 18:32
  „A szlovák egy nagyon sikeres nemzet, életerős élelmes és életrevaló. Mi a múltba révedünk. a múltról álmodunk, pogány magyar jelmezekbe öltözünk, ugyanakkor lenézzük a szomszéd népet. Nem is tudom miért van ez? Közben az idő halad, mi közülünk nem is kevesen, a múlt MO-át ragasszuk a kocsi hátuljára, az irodák falára. Miért kell ez? Vegyünk példát a szlovákokról, manapság üzletet kell csinálni ez a modern és a kor eszméje. Kölcseyit idézem: "Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér.......Hass alkoss gyarapíts a haza fényre derül!" Új reformkor kell ide, Széchenyi, hidak vasutak, utak, üzemek! Mikor vetkőzzük már le a dohos amelyek annyi bajt hoztak ránk? A konkrét témát illetően: A szlovákok már megint kiénekelték a szánkból a sajtot!”
 • 1. civac 2009. január 30. 11:43
  „gratulálok a KV-nak, hogy felvette a versenyt, minden követ megmozgatott, hogy Magyarország és a térség jól szerepeljen!
  csak így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a KRESZ Szlovákiában

Szlovákia - Vasárnaptól érdemes odafigyelni és nem megszokásból vezetni Szlovákia útjain. Nem csupán… Tovább olvasom