Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Idén biztosan kevesebb lesz a falvak pénze

Idén biztosan kevesebb állami támogatást kapnak az önkormányzatok. A finanszírozási rendszer miatt megnehezedik a gazdálkodásuk. Terveik forrása egyelőre bizonytalan.

Újrónafő polgármestere, Kertész Attila szerint minél kisebb egy község, annál nehezebb év elé néz. Ők is nehéz helyzetbe kerültek idén. Számukra ez az első év, amikor nem jönnek ki az éves költségvetésből és a tartalékokhoz kell nyúlniuk. „A munkabérekre megadta a pénzt az állam, ám a karbantartásokra, felújításokra nagyon kevés a normatíva" – közölte a településvezető. Elmondta azt is, készültek ezekre a változásokra. Számítottak arra is, hogy majd a tartalékaikat kell felhasználniuk. „Csak annyit szeretnénk, hogy mint mindig, továbbra is rendezett legyen a falukép, működjön a közvilágítás és ne legyenek kátyúk az utakon" – folytatta.

Cseh Benjamin, Dunasziget polgármestere egyetért azzal, hogy fejlesztésekre nem sok lehetőségük lesz a községeknek. Dunaszigetnek azonban pályázatainak köszönhetően több terve is van. Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér pályázatának révén könyvtárat, idősek klubját szeretnének kialakítani, illetve céljuk helyet adni helytörténeti kiállításnak is. Ám az áfát a falunak kellene állnia. Így keresik a lehetőségét a megvalósításnak. Ezenkívül LEADER-összegből szeretnék sportpályájukat felújítani, illetve az emlékpark továbbfejlesztése, parkosítása is ott van idei elképzeléseik közt.

Településrendezési tervük várhatóan nyárra készül el. „Az új jogszabályoknak megfelelően kicsit át kell dolgoznunk az anyagot. A terv tartalmazza olyan gazdasági és kereskedelmi szolgáltató övezetek létrehozását, amik lehetővé teszik munkahelyteremtő vállalkozások letelepedését. A fiatalság itthon tartásáért építési telkeket is ki fogunk alakítani" – tájékoztatott Cseh Benjamin.

Püski polgármestere, Makai Jenő elmondta, több tervük is van az idei évre, de a költségvetésük még nincs kész. Így nem tudja, hogy az elképzelések és a lehetőségek mennyire egyeznek majd. Ami már biztos, hogy a temetőjüket bővíteni fogják, az ehhez szükséges területet már megszerezték, a szerződést aláírták. Céljaik közt szerepel ezenkívül a járdák, utak fejlesztése, illetve kiadó lakások kialakítása.
Halászi tavaly nyert támogatást arra a filmes pályázatra, melyet testvértelepülésükkel közösen nyertek el. Lényege, hogy a pályázók Szigetköz vagy Csallóköz bármely településével kapcsolatos témát dolgozzanak fel. A verseny célja az is, hogy egy határ menti településen keresztül bemutassák a helyi gazdasági, társadalmi, kulturális, környezetvédelmi és turisztikai látványosságokat. A filmeket március 31-ig várják a szervezők.

Halászi idei tervei közt szerepel egy multifunkciós sportpálya kialakítása, melynek megvalósításához a szükséges 28 millió forintból a Belügyminisztérium 18 millió forint támogatást adott. Februárban pedig beadják pályázatukat az önkormányzati intézmények átalakítására, 3 milliós energiamegtakarítást megcélozva.

Olvasóink írták

  • 2. abszurdisztán 2013. január 31. 13:41
    „Beindult a "Kész átverés " show.... :)”
  • 1. justitia18 2013. január 29. 16:10
    „Hogy is van ez ? Elviszik a beruházási hiteleket, de a forrásokat is ?
    Akkor ez egy jó nagy átbaltázása az önkormányzatoknak...tehát, a saját embereiknek. Gratulálok !
    A települések meg bele döglenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

70 milliós többletet ér a társulás

Hetvenmillió forint többletet jelent a társulásban ellátott feladatellátás Mosonmagyaróvár és a környékbeli 26 település számára. Tovább olvasom