Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Huszonévesek a jövőjükről

Bizonytalanság, elvágyódás a városból, és a külföld sem lenne riasztó alternatíva számukra – így jellemezhető röviden a mai mosonmagyaróvári fiatalok jövőképe. Jellemzően Győrbe tartanak, de akad olyan is, aki inkább maradna.

Mosonmagyaróvár Győr-Moson-Sopron megye harmadik legnagyobb városa, kiemelt helyen fekszik mind gazdasági, mind turisztikai szempontból, a közlekedésről nem is beszélve. Belátható tehát, hogy a fiatalok itthon tartása, életpálya-lehetőségeik biztosítása fontos és szükséges feladata a városnak.

Annak jártunk utána, vajon a célkorosztályként megjelölhető, húsz és harminc év közötti mosonmagyaróvári fiatalok hogyan képzelik el jövőjüket a városban.

A húszéves Takács Balázs jelenleg egy regionális cégnél dolgozik, azonban ősztől Budapesten tanul tovább. „Az általános iskolát még itt végeztem, az érettségit azonban már Győrben szereztem meg. Úgy gondoltam, több és nagyobb iskola van ott. A jövőmet nem Mosonmagyaróváron tervezem, több lehetőséget biztosítanak az előbb említett váro- sok mindenféle szempontból" – fogalmazott Balázs.
Szintén az elvágyódók táborát erősíti a huszonegy éves Kis Gergő is, aki Győrben, a Széchenyi-egyetemen tanul mérnöknek: „Egyértelműen jobb lehetőségeket látok a megyeközpontban a munka és az oktatás terén is. Stabil, hosszú távú munkalehetőség is ott van, versenyképes fizetéssel. Első- sorban az Audira gondolok, de maga a város is vonzóbb számomra. Több a szórakozóhely, nyugodtabb a légkör, kiegyensúlyozottabb a tömegközlekedés is, egyszóval minden érv amellett szól, hogy a későbbiekben oda költözzek."

Egyenesen külföldre menne a tizenkilenc éves Tóth Tibor. Bár előtte követendő példaként áll édesapja életútja is: „Édesapám Ausztriába jár dolgozni, saját fuvarozóvállalkozásunk van. Tudom, hogy mennyivel magasabb életszínvonalat biztosít így nekünk, ezért én is külföldön képzelem el a jövőmet, amint befejeztem az iskolát."

A maradni szándékozók közé tartozik a huszonkilenc éves Kovács Anna. Ő ugyan szívesen nekivágna a külföldi életnek is, bár jelenleg inkább itthon keresi a lehetőségeket.

„Nem mertem megkockáztatni biztos anyagi háttér nélkül az iskola után a külföldre költözést. Végül itthon is találtam munkát, ráadásul a szülővárosomban. Szeretem Mosonmagyaróvárt, bár meg kell tanulni itt élni. Fiatalként, ambíciókkal nem egyszerű elhelyezkedni, szerencse és ismeretség is kell hozzá. Ha újrakezdhetném, talán másképp alakulnának a dolgok, de elégedett vagyok a jelenlegi helyzettel is" – fogalmazott a Kisalföldnek Anna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A törlőkendő dugulást okozhat

A hirtelen lehulló nagy mennyiségű eső nem csupán a csapadékelvezetőket terheli meg, hanem a víz- és… Tovább olvasom