Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Huszonéves drogosok

Sikerült megállítani azt a tendenciát, miszerint egyre fiatalabbak próbálják ki a kábítószereket.

Mostanra a legveszélyeztetettebb korcsoport a 22–35 éveseké.

Egyre fiatalabban próbálják ki először a különféle kábítószereket a gyerekek: míg korábban a fiatalok először 13 éves korukban találkoztak valamilyen droggal, ez mostanra 12 éves korra csökkent – írtuk korábban. Mostanra javulni látszik e helyzet.

– Beérett a drogprevenciós munkánk, sikerült megerősítenünk a pedagógusokat és a szülőket, akik kicsit jobban figyelnek a gyermekekre.
Persze az is fontos, hogy a fiatalok körében is ˝halló fülekre˝ találjanak – magyarázza Takaró Lajosné narkológus, a DrogPont munkatársa, aki elmondta: 2007-ben készült átfogó kutatás a drogfogyasztásról, ennek megismétlése újból időszerűvé vált.

– Nálunk volt már kezelésben olyan alkalmi szerhasználó, aki 12 évesen már találkozott drogokkal – fűzi hozzá a szakember, akinek tapasztalata szerint a kezeltek 70 százaléka a 22–35 éves korosztályból kerül ki.

˝Ennek oka, hogy nem figyeltünk erre a korcsoportra eddig. Ugyanis létezik iskolai drogprevenció, de munkahelyi drogmegelőzés nem. Van ugyan elképzelés, de gyakorlati lépések nem történtek˝ – hangsúlyozza a DrogPont szakembere. – Az iskolákban elért eredmények után nyitnunk kell az egyetemek, főiskolák, de a munkahelyek felé is. Felvettük a kapcsolatot a mosonmagyaróvári egyetemi karral – tette hozzá Takaró Lajosné a Haller-iskolában szervezett minapi drogkonferencián.


Az Ifjúság 2008 elnevezésű kutatás eredményei szerint a 15–29 éves fiatalok 17 százaléka próbált élete során valamilyenfajta drogot, ez az arány magasabb a 2004-ben mértnél (11 százalék). A legelterjedtebb szer a marihuána, ezt az altató nem gyógyászati célú fogyasztása, majd a partidrogok követik. Az elmúlt évekhez képest csökkent a cannabisfogyasztás előfordulása.

Olvasóink írták

  • 3. beleptem 2009. november 26. 15:32
    „A gyakorlat valahogyan nem ezt mutatja, az utóbbi időben túl sok a tizenéves, köztük általános iskolák "drogos", ehhez elég a Kisalföldet fellapozni.”
  • 2. Griffin 2009. november 26. 13:00
    „2. Csetneki, ezt meg hol hallottad?Bár igazad lehet, én a Soproni liga hallatán lettem alkoholista....meg az Unicum reklámtól...”
  • 1. Csetneky 2009. november 25. 21:22
    „Jók ezek az iskolai drogbemutatók. Akit esetleg addig egyáltalán nem érdekelt, azt kíváncsivá lehet tenni. "Biztosan jó lehet, ha annyire tiltják!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétmillió forintos kábítószerfogás Hegyeshalomnál

Közel hét millió forint értékű kábítószert találtak a vámosok Hegyeshalomnál egy magyar rendszámú autóban. Tovább olvasom