Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Húsz ország makettezőit várják Mosonmagyaróvárra

Csaknem húsz országból 1500 makettel érkeznek résztvevők egy idei makettkiállításra és -versenyre Mosonmagyaróvárra a hétvégén.

A nagyszabású rendezvényt már Európa legnagyobbjai közt tartják számon.

Egész Európa, sőt, a világ makettezőtársadalma ismét Mosonmagyaróvárra figyel április 9. és 11. között a tizennegyedik nemzetközi makettkiállításon és -versenyen a helyi egyetemi karon.

Tizennégy évvel ezelőtt a Mosonmagyaróvári Makettező Klub első rendezvényére még csupán a szűkebb régióból érkeztek kiállítók és mindössze néhány tucat alkotást mutattak be. Az elmúlt több mint egy évtized alatt a rendezvény Európa egyik kiemelkedő eseményévé vált.

A kiállítás szombaton este 7 óráig, vasárnap délután 2-ig ingyenesen látogatható. További információ a www.mosonshow.hu internetes oldalon, illetve a 20/480-9044-es telefonszámon.
Az eleinte a városi könyvtár előterében tartott rendezvényt egyre többen látogatták, így a helyszín először a művelődési ház termeibe, majd a helyi egyetemi kar aulájába került át. Az eseményt mára egész Európa első három makettversenye között tartják számon. Hazánk uniós csatlakozásával a mosonmagyaróvári klub a visegrádi négyek többi országával létrehozta az úgynevezett EU-kupát, ami vándordíj a négy állam közt. Ám nem kizárólag Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból érkeznek versenyzők, hanem Európa szinte minden országából, sőt, a Távol-Keletről és a tengerentúlról is. A verseny előtt már hónapokkal elkezdik lefoglalni a szálláshelyeket, a rendezvény hétvégéjére az összes helyi, illetve környékbeli hotel, kollégium és egyéb szálláslehetőség ajtajára kikerül a megtelt tábla.

Az idei versenyre közel húsz országból érkeznek versenyzők mintegy 1500 makettel több mint hatvan különböző kategóriában. Felvételünk a tavalyi kiállításon készült.
Az idei versenyre közel húsz országból érkeznek versenyzők mintegy 1500 makettel több mint hatvan különböző kategóriában. Felvételünk a tavalyi kiállításon készült.

Egresi András, a rendezvény főszervezője portálunknak elmondta: az idei versenyre közel húsz országból érkeznek versenyzők mintegy 1500 makettel több mint hatvan különböző kategóriában. A makettek közül a repülőgépek és harci járművek lesznek többségben, de számos látványos, egy-egy csatajelenetet bemutató diorámát is neveztek a megmérettetésre. A verseny lebonyolításában több magyar klub is segít, a zsűrizést pedig nemzetközileg elismert szakemberek végzik.

A szervező klub törekszik arra, hogy a látogatók minden igényét kielégítse, így nem kizárólag a makettezőknek szól ez az esemény. A makettek mellett egyéb programok is várják az érdeklődőket: helyi zenészek, énekkarok, harmonikások, fúvósok szórakoztatják a látogatókat. A családokat gyermekfoglalkoztató programok is várják, hagyományőrző szervezetek régi katonai viseletekből tartanak bemutatót. A rendezvény különlegessége idén is a Tigris és a Párduc harckocsik bemutatója lesz.

A makettkiállítás szombaton este 7 óráig, vasárnap pedig délután 2-ig ingyenesen látogatható. További információ a www.mosonshow.hu internetes oldalon, illetve a 20/480-9044-es telefonszámon kapható.

Olvasóink írták

 • 9. elemér 2010. április 08. 19:05
  „Igy néztek ki a makettok, amin én dolgoztam, amit persze megfizettek és nem hobby volt. Mindenki kapott egy asztalt és épitette a makettot a tervrajz szerint. Aztán összetoltuk az asztalokat és lehetett látni hogy mi ujság. Ez volt régen az ókorban. Ma viszont minden a kompin megy, software.
  Meglehet látni hogy néz ki virtuálissan. Nem kell oda se ecset, szórópisztoly, kompresszor, szike, reszelő, festék, pasztellkréta, balza fa, pipetta. Úgy hivják ezt az amcsik hogy Powerpoint presentation.

  http://www.youtube.com/watch?v=pVfXjdPU4bQ”
 • 8. elemér 2010. április 08. 16:18
  „Az egész fejlett világon, így Magyarországon is rendeznek ilyen versenyeket. Mo. legnagyobb ilyen versenye minden év áprilisában kerül megrendezésre Mosonmagyaróváron. Erre a versenyre egész Európából jönnek. Makettok ott főleg repülők 80%, de mostanában egyre divatosabbak a harcjárművek is.

  A makettek készítéséhez az alábbi szerszámok és alapanyagok szükségesek: Ecset, szórópisztoly, kompresszor, szike, reszelő, festék, pasztellkréta, balza fa, pipetta. Igen ezt mind használlták már a kökorszkban is, de a világ fejlödött és az evolucio idöben tellik.”
 • 7. elemér 2010. április 08. 16:00
  „A Youtube elönye hogy a világ is láthassa azt amit egyébként nem látna. Legtöbb ember tudnillik nem lessz ott, viszont aki érdeklödik az ilyesmi iránt az simán megtalálja. Aki mind ezt idáig nemtudta, az szerintem nagy b...ó.”
 • 6. VJR 2010. április 08. 10:31
  „köszi!Most már kapisgálom! ;) :D”
 • 5. ladarevolution 2010. április 08. 07:38
  „4. VJR:
  kompi= kompjuter
  Így gondolom az első két mondat már világos.
  Utána meg ajánlja hogy az amerikai mintára youtubra kéne tenni az óvári rendezvényt is, mert megérdemelné.
  És a végén megjegyzi h ő nem tud eljönni.

  kb ennyi magyarul :D”
 • 4. VJR 2010. április 07. 23:24
  „Valaki lefordíthatná az 1.hozzászólást! :) Áj dont ándersztánd! :)”
 • 3. Rbar 2010. április 07. 19:33
  „Elemér még az a jó hogy nem leszel ott, ha a maketteket és a modelleket egy lapon említed...”
 • 2. ladarevolution 2010. április 07. 18:42
  „Tavaly is nagyon érdekes volt, rengeteg kiállítással és nézővel.
  Az ideire is kíváncsi leszek :)”
 • 1. elemér 2010. április 07. 13:12
  „Makett vagy modelleket régóta használlnak sokmindenre, de a kompi itt is megcserélte a játékot. Én magam is dolgoztam ipari makettokon. Manapság 3D animation meg a kompi is legyártja azokat. Igy néz ki egy makett show az USA-ban a youtube-n. Nem ártana ha a világ látná ezt a Mosonmagyaróvári show-t a youtube-n. Ott lenne helye. Én biztos nem leszek ott.

  http://www.youtube.com/watch?v=4pxWTxNcnbY”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válogatják és viszik az iskola törmelékeit

˝Már egy éve, hogy elbontották a mosonújhelyi iskolát! A törmelékeket meddig kell még nézegetni?˝ Tovább olvasom