Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Horgászok pácban

A szigetközi ágrendszer a horgászok panaszaitól hangos: a halállomány fogy, nemes hal alig akad horogvégre.
Egységesen kétezer forinttal drágultak tavaly a horgászjegyek a dunai ártéren és a holtágakban. A hivatalos indoklás szerint a költségek növekedése miatt, és azért, hogy több halat tudjanak telepíteni. A horgászszövetség tervei szerint ezt az összeget szeretnék néhány évre „befagyasztani".

A Mosoni-Duna holtágára nyolcezer forint az éves jegy, a Mosoni-Dunára kilencezer. Idén tavasszal nyolcvan mázsa „egynyári", s a két folyószakaszon emellett még 6–6 mázsa „kétnyári" pontyot telepítettek. Ráadásul minden évben 3–4 ezer süllő is kerül a folyóba: a horgászok panaszát, miszerint kevés a hal a vizekben, így próbálják kompenzálni. Ráadásul az ellenőrzéseket is fokozni szeretné a megyei szövetség, s ez is költségekkel jár. A bevételeik 85 százalékát telepítésre fordítják. A fennmaradó összeget főleg jegynyomtatásra és különböző felszerelésekre költik: tavalyelőtt például a Zátonyi-ágon szereltek fel egy halrácsot. Egyébként a horgászjegyekből majdnem minden évben ugyanannyit adnak el.

Árak, értékek

A telepítések ellenére a horgászok a halállomány csökkenésére panaszkodnak. Ennek okai közt azt említik, hogy szervezett csoportok a telepítés után az egy ideig együtt mozgó halak nagy részét még aznap éjszaka lehalásszák. Emellett egyre több a pecás, s a vízparti területek nagy részét beépítik. A horgászoknak a drága csónakokra is vigyázniuk kell, ugyanis a partra kiláncolt ladikokat egy másik banda ellopja. A horgászfelszerelések is egyre többe kerülnek. Egy új ladik – nagyságtól és alapanyagtól függően – 70–120 ezerbe kerül. Egy jobb spiccbot tízezer forintnál kezdődik, az orsó tizenötezer. Drótszák kétezerért, egyéb kiegészítők néhány ezerért megvásárolhatók. Ha ehhez hozzávesszük az éves horgászjegyek árát – még ha az alapfelszerelést nem is kell évente cserélni –, már nem biztos, hogy a hobbi „behozza az árát".

Eltűnőben a nemes hal

Ráadásul jó néhányan tesznek le rekesztőhálót a vizekre, a korábbi években a villanyozás is népszerű volt. Ezek természetesen illegális eszközök, ám sokan dacolnak a lebukás veszélyével. A horgászoknak becsületes úton egyre nehezebb halat fogniuk: a nemes halak, leginkább a legfinomabb húsú süllő szinte eltűnt a vizekből. Ezzel a hallal még leggyakrabban Rajkánál vagy Dunaremeténél találkozhatunk. Dunakilitinél a keszeg mellett pontyot és csukát, Dunaszigeten a Zátonyi-ágon főleg harcsát foghatunk. A legbővebb haltermés a kiliti erőműnél, Dunaremetén és Ásványrárón van, így sajnos itt dolgozik a legtöbb rapsic is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsztárok a Csallóközben

Felpezsdült az élet az elmúlt napokban a szlovákiai Nagybodakon. A csallóközi falut három napon át filmesek szállták meg, ugyanis itt forgatták „Az utolsó légió” című amerikai–brit–francia mozit. A film főszereplője – aki a Nagybodakon felvett jelenetekben is szerepelt – az Oscar-díjas Ben Kingsley, és a Bridget Jones naplójából ismert Colin Firth is. Tovább olvasom