Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hernádi Sándor: Mindig az emberek szórakoztatása érdekelt

Mosonmagyaróvár - Nagy öröm és meglepetés számomra a Pro Urbe díj, ezzel érzem azt, hogy a városban elismerték a zene területén kifejtett munkásságomat – hangsúlyozta Hernádi Sándor, aki szerdán az ünnepi testületi ülés keretében, családja, barátai és zenésztársai körében vehette át a rangos városi kitüntetést.
Tavaly Mihály Ferenc nyugalmazott levéltárosnak ítélték oda a település hírnevének öregbítéséért járó díjat, idén Hernádi Sándort érte ez a megtiszteltetés és elismerés.

Az idei kitüntetett közel negyven évet töltött a tanári pályán, ennek több mint felét a Mosonyi Mihály Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatójaként. 2008 júniusától nyugdíjba vonult ugyan, zeneoktatással már nem foglalkozik, azonban a zenei élet aktív résztvevője.

Hernádi Sándor vehette át idén a Pro Urbe díjat.
Hernádi Sándor vehette át idén a Pro Urbe díjat.

A mosonmagyaróvári születésű Hernádi Sándor 1961-ben kezdett harsonán tanulni és már a gimnáziumi évei alatt zenekart alakított. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola győri tagozatán diplomázott harsona–szolfézs szakon. A Győri Filharmonikus Zenekarnál eltöltött emlékezetes, szép évek után költözött haza a Lajta-parti városba, ahol mint harsonatanár és később mint igazgató tevékenykedett a tanév végéig. A rézfúvós tanszak felfejlesztése és az ütősök képzésének elindítása után 1975-ben megalakította az úttörő-fúvószenekart, amely 13 évig működött vezetésével. 1979–2000 között a Motim-fúvósok karmestere, 1990-től a Kühne-zenekart is átveszi, melyet a mai napig irányít. Ugyancsak ebben az évben megalapította a Harmónia Rézfúvós Kvintettet is a zeneiskola tanáraiból és egykori növendékeiből. Következő fellépésük az október 11-i lipóti kórusfesztiválon várható. 1989-től a Mosoni Sváb Party aktív muzsikusa.

– Örömmel tölt el, hogy munkámat többször is elismerték, több kitüntetést kaptam. 2002-ben „A város kiváló tanára" címet adományoztak nekem – emelte ki az idei Pro Urbe díjas, aki közel negyven év zeneiskolai tanítás után az aktív zenélésnek szeretne élni: a Kühne-zenekar karmestereként, a Moson Big Band vezetőjeként és aktív zenészeként, a golsi fúvószenekar első harsonásaként nem is unatkozhat.
– Mindig az emberek szórakoztatása érdekelt, ennek szellemében tevékenykedtem, zeneiskolai tanárként, majd igazgatóként, karmesterként vagy aktív zenészként – szögezte le továbbá Hernádi Sándor, aki a Mosonmagyaróvár partnervárosaival való kapcsolat építéséből is kivette részét.

Olvasóink írták

 • 1. Fazekas Zoltán 2008. augusztus 26. 07:42
  „Őszinte szívvel gratulálok az igazgató, karnagy úrnak.
  Most rendezgetem az 1980-2002 közötti papirjaimat, s került elő sok plakát, forgatókönyv a:
  Zenés Sétáló utca,
  Mosoni Térzene
  Őszi Zenei Hetek,
  Templomi Kórusok Regionális Találkozója,
  a sok városrészi búcsú,
  városi és állami ünnepek
  programokról.
  Felemelő érzés volt forgatni a lapokat, ezt együtt szervezhettük, vezettük le.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Táltos Családi Kör új tervei

Mosonmagyaróvár - A Táltos Családi Kör neve már régóta ismerős a kisgyerekes családok előtt. Most… Tovább olvasom