Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Hatszázan engedéllyel gyúrják a követ

Évek óta visszatérő téma a magyaróvári belváros forgalmi rendje. Sokan értetlenkedve, mások bosszankodva nézik a Magyar utca díszburkolatán gyakorta végiggördülő autókat. Hatszázan engedéllyel teszik mindezt. Illegálisan rodeózók is akadnak a díszkövön.
Magyaróvár történelmi belvárosának utcái szinte kivétel nélkül díszburkolatúak, s nem kifejezetten a gépjárműforgalom kiszolgálására készültek. A Magyar utca azonban a közhiedelemmel ellentétben nem sétálóutca. Igaz, csak korlátozottan és engedélyhez kötve, de használhatják az autósok. És használják is. A helyi rendelet lehetőséget ad erre, függetlenül attól, hogy butikot, éttermet vagy akár csupán egy pénzváltót működtet a belvárosban a volán mögött ülő vállalkozó. Az engedély jár, így a terepjáró legálisan gyúrhatja a bazaltkövet.

A figyelmeztetések nem sok eredményt hoznak. Az autósok egyre gyakrabban lépnek fel támadóan a közterület-felügyelőkkel szemben, tettlegességre szerencsére még nem került sor, ám nem ritkák a fenyegetések.
Évek óta átlagosan mintegy hatszáz, a városháza által kiadott behajtási engedély van fogalomban – tudtuk meg Cselovszki Györgytől, a városfejlesztési és fenntartási osztály vezetőjétől. Elmondta: az engedélyeknek több fajtáját különbözteti meg a rendelet. Így létezik lakossági engedély, amit a belvárosban bejelentett lakcímmel vagy garázzsal rendelkezők kaphatnak. A vállalkozói engedélyt mindazok igényelhetik, akiknek itt vállalkozása működik, üzlete vagy telephelye a belvárosban van. Szállítói engedélyt azok kaphatnak, akik az övezetben lévő üzletekbe vagy onnan szállítanak árut. Emellett létezik ideiglenes engedély is, amit indokolt esetben legfeljebb három hónapra ad ki a hivatal. Természetesen a közfeladatot ellátó szervek is jogosultak behajtani a belvárosba. Két évre kapják meg a jogosultságot az itt lakók, illetve azon vállalkozók, akik cége több mint öt éve működik e területen. Az egyéb vállalkozói és szállítói engedélyeket évente kell újrakérni.

Az osztályvezető hozzátette: a mintegy hatszáz kiadott engedély közt a legtöbb – csaknem 250 – a szállítói. Ezek nem rendszámhoz, hanem az adott vállalkozáshoz kötöttek. Sokan nem tudják, de létezik egy módja annak, hogy engedély nélkül, mégis büntetlenül behajthasson valaki ezekbe az utcákba. Amennyiben olyan nagyobb méretű holmit vásárolnak egy belvárosi üzletben, amit kézben nem tudnak elvinni, akkor egészen a boltig autózhatnak. A behajtást pedig az aznap kiállított számla legalizálja.

Rendre találkozhatunk autókkal a magyaróvári belvárosban.
Rendre találkozhatunk autókkal a magyaróvári belvárosban.


Bár sokan a szélvédő mögött díszelgő behajtási passzussal közlekednek a belvárosban, gyakorta fordul elő, hogy engedély nélküli autósok „tévednek" a díszburkolatra. Ügyeik intézése közben, ha tehetik, egészen az üzletek bejáratáig hajtanak. S ha a hatóság tetten éri őket, kezdődik a magyarázkodás: csak néhány percre jöttek és mások is behajtottak, miért velük foglalkoznak. Közben pedig a járókelőknek, míg fél szemmel a kirakatokat nézegetik, a másikkal arra kell figyelniük, nehogy a kerék alá kerüljenek.

A közterület-felügyelőknek gyakorta adnak munkát a belvárosban engedély nélkül autózók és egyre többször éri inzultus is az egyenruhásokat az intézkedés miatt. Frankhauser Zsolt, a közterület-felügyelet vezetője elmondta: bár egész évben szép számmal előfordul, de a nyári időszakban találkoznak sűrűbben renitens autósokkal. Leginkább az itt lévő éttermek vendégei használják előszeretettel parkolónak a díszburkolatot.

A tilosban járó autók közül egyre több a külföldi rendszámú: esetükben sokszor nehézkes a bírság behajtása. Frankhauser Zsolt kiemelte: elsődleges céljuk nem a bírságolás, hanem a belvárosi rend fenntartása. A tapasztalatok szerint azonban a figyelmeztetések nem sok eredményt hoznak. Az autósok egyre gyakrabban lépnek fel támadóan a közterület-felügyelőkkel szemben, tettlegességre szerencsére még nem került sor, ám nem ritkák a fenyegetések.

Olvasóink írták

 • 13. pancser 2011. február 06. 17:10
  „A Magyar utca elég széles, nyugodtan lehetne egysávos út egyirányú forgalommal. Az áthajtás a piac felől meg a templom felől meg kellene akadályozni. A parkolásra is lenne hely, amelyet az üzletek fizethetnének ha akarnak, ha nem akkor magukra vessenek. Ilyen módon, a kerékpárút, a gyalogosok nincsenek veszélyben, kamerával a gyorshajtókat is meg lehetne fogni, max.20 km, viszont ez a nevetséges engedélyesezdinek is vége lenne!”
 • 12. Lámlenge 2011. február 05. 21:48
  „11.Imcsi!

  Természetesen,az egyik következménye a másik,mint említettem ott lakom,így sok érdekes dolgot látok,és sajnos néha részt is veszek bennük,de tételezzük fel hogy van olyan időpont (mert van) amikor mindent feltétel adott hogy mindenki az arra "kijelölt" helyen járjon keljen,tekerjen vagy guruljon,ez akkor sem történik meg...és persze a kedves hazánkba látogató külföldiek sem látnak,mert csak a pénzváltó és a kínai áruház tengelyén mozognak :((feltételezem az ő hazájukban is a járdára felfestett kerékpár piktogram a kijelölt bicikli utat jelöli)”
 • 11. Imcsi 2011. február 05. 13:43
  „5. Lámlenge!
  Ha igaz a beírásod, akkor tudod, hogy nem csak a gyalogosok miatt nem lehet rendesen használni az ottani kerékpárutat, hanem a rajta parkoló autók miatt sem!”
 • 10. RickCartman 2011. február 03. 22:04
  „igen, ez a minimum, a világon nem látni még olyan sétálóutcát, ahol ugrálni kell az "áruszállító" autók elől...( a fele behajtási engedély kamu, olyanok, mint Medveczky Ilona "művésznő" rokkant parkolási igazolványa.) A többi behajtónak semmi keresnivalója nincs ott -krosszmotoros? rulettklubba érkező terepjáró? gyalogolni lusta ügyeit intéző vállalkozó? tessék lezárni rendesen, aztán majd kialakul.”
 • 9. pancser 2011. február 03. 07:51
  „8-hoz! Van busz! Azt hiszed, hogy nem akarnám, hogy a Magyar utca éljen? Dehogynem, csak más köntösben. Az utca lakói az elsők. A másik, ha az üzleteket akarjuk működtetni egyirányú forgalommal meg kell nyitni. Nem lesz több autó, viszont a vevő meg tudja közelíteni a boltot és nem kell azon izgulni, hogy megbüntetik. Át kell szabni az utcát teljesen! amikor a Magyar utcát rendezték az 20 éve volt, egy kicsit átalakult a világ azóta. Meddő, tétova lépsek helyett végre tenni kéne valamit! A jégpálya a zsákutcák zsákutcája a karácsonyi vásárral együtt!”
 • 8. RickCartman 2011. február 02. 22:18
  „7. pancser 2011.02.02. 17:32
  Mindenkinek van egy mániája, 7-nek ez a "kihalt a Magyar utca", már karácsonyi vásár idején, meg a jégpálya ürügyén is ezt ismételgette.Jó.Toljuk át a Szent Gotthárd plébániatemplomot, a Vár épületét, a Vármegyeházát, a Városházát a Lajta összes ágával együtt a Tesco-hoz, a "Meki" mellé,ott legyen az új városközpont! Ott bezzeg sokan vannak, az sosem" kihalt". Ezzel elégedett lenne 7-es? A Magyar utcán meg termeljük búzát, mert a termelés az fontos.Ja, és akkor a múzeumot már be sem kell zárni, összedől az magától is. Park Center (?) forever, vedd, vidd, csak ma, csak most, csak a tiéd! (Ha van autód, a többiek pedig forduljanak fel)”
 • 7. pancser 2011. február 02. 17:32
  „Nem lehet sétálni a Magyar utcán? Lehet, mert alig lézeng ott néhány ember. Az az utca ma már elsősorban lakóhely, az ő érdekeik a legfontosabbak. Lehangoló kínai bolt, este bezárt vendéglők, márkás árut hamissal keverő márkabolt, szóval ott ez van. Szóval nem sokra értékelem az ottani bevásárló utcát. A díszburkolat teljesen felesleges az úttesten, jobb lenne felszedni és aszfaltot tenni a helyére. Ennek az ott lakók is örülnének mert azon sokkal csendesebben haladnak a gépkocsik. A forgalom engedélyezését is meg kéne fontolni, mondjuk egyirányú közlekedést lehetővé téve. Ez bölcsebb dolog lenne mint a mai gyakorlatilag össze-vissza állapot!”
 • 6. hovatovabb 2011. február 02. 14:38
  „"Meg az igaz, csak az nem használja, aki nem akarja!"
  Vagy akinek nincs külföldi rendszáma”
 • 5. Lámlenge 2011. február 02. 13:25
  „Egyet értek Csipetkével,én a belvárosban lakok,így naponta többször is közlekedem a fent említett utcán (hol gyalogosan,hol biciklivel).ahol tapasztalataim szerint egyértelmű a káosz,ahol a gyalogos megtehetné hogy a járdán(a Lottózótól egészen a templom után lévő optikáig) sajnos ott sem teszik,mert a kijelölt felfestett bicikliúttal mindenki jobban favorizál,bár a jelzések állapota indokoltá tenne egy újrafestést,Nekem is adódott már ebből problémám,mázlimra pont egy 1x1 felfestésen történt,így valamelyest mentettem a bőröm azzal hogy miután felsegítettem az illetőt mondtam nézze meg mégis mire estünk rá...de néha a biciklivel közlekedők sincsenek tisztában azzal hogy a kijelölt rész az "kétsávos",így általában valamelyik fél a macskakövön köt ki...de érdemes a Kötélgyártó utca felé is nézelődni...”
 • 4. Imcsi 2011. február 02. 11:24
  „Meg az igaz, csak az nem használja, aki nem akarja!”
 • 3. Olajos 2011. február 01. 19:49
  „Ez tökéletesen így igaz”
 • 2. Ogre 2011. január 31. 23:23
  „-" A Magyar utca azonban a közhiedelemmel ellentétben nem sétálóutca. Igaz, csak korlátozottan és engedélyhez kötve, de használhatják az autósok. " (Idézet a cikkböl) :-)”
 • 1. Csipetke 2011. január 31. 16:47
  „Sajnálatos, hogy nem lehet a sétálóutcán sétálni! A járdán azért, mert a boltosok áruikat az utcán kínálják, nem az üzletben, pedig nem hinném, hogy így több vásárlójuk lenne!
  A kerékpáros sávot sem lehet használni, mert azt a gyalogosok foglalják el a fent említett okok miatt!
  A többit pedig az autósok bitorolják, de nagyon, még az ott parkolással is elveszik a sétálóutca jellegét!
  Valóban nem mai keletű ez a gond, már nagyon régi, de sajnos azóta sem történt előrelépés ez ügyben. Talán majd egyszer sikerül elérni, hogy a sétálóutca az SÉTÁLÓUTCA legyen!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éremgyűjtők a Flesch Károly Művelődési Házban

A Flesch Károly Művelődési Ház adott otthont az éremgyűjtők kiállításának. Tovább olvasom