Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Három éve nem nőtt a fizetésük

Elmaradt béremelésüket követelték a mosonmagyaróvári Vogel-Noot Mezőgépgyár Kft. dolgozói a szerdai kétórás munkabeszüntetésükkel. A figyelmeztető sztrájk azonban egyelőre nem hozott érdemi megállapodást.
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak szerdán a mosonmagyaróvári Vogel-Noot mezőgépgyár dolgozói, hogy bérkövetelésüket ily módon is nyomatékosítsák. Az osztrák tulajdonú cég és a szakszervezet között már május végétől folytak a bértárgyalások.

Sárközi István, a Liga Vas- és Fémipari Szövetsége, valamint a szerdai sztrájkbizottság elnöke a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt évben és 2001-ben egyáltalán nem, 2002-ben pedig csupán minimális béremelés volt a cégnél. A vezetőség idén eredetileg alig több mint háromszázalékos növelést tervezett. Az egyeztetéseknek köszönhetően végül ötszázalékos emelést hajtottak végre júliustól. A dolgozók azonban elégedetlenek ezzel a mértékkel és a korábbi elmaradást pótolandó tízszázalékos növekményt követelnek, ami életszínvonalukat legalább szinten tartaná.

A szakszervezet ezért további tárgyalásokat kezdeményezett a cégvezetéssel. Az elnök szerint eleinte voltak arra utaló jelek, hogy sikerül megegyezniük a vezetőséggel, ám később kaptak egy levelet, amiben pénzhiányra hivatkozva elutasították a dolgozók követelését. Ezért a cégnél dolgozó vasasok, zömmel fizikai munkásk, műszakváltáskor – két műszakban – délután egy és három óra között – sztrájkba léptek.

A figyelmeztető akcióban ötvenöt dolgozó, a munkavállalók mintegy hatvan százaléka vett részt. A délelőtti műszakosok közül harmincöten sztrájkoltak, a vállalat forgácsolóműhelye viszont teljesen leállt. Sárközi István elmondta továbbá: a munkabeszüntetés előtt néhány órával a szakszervezet összehívott még egy egyeztetést a cég vezetőségével. Az értekezleten az ügyvezető nem volt jelen – mivel külföldön tartózkodik –, így a szakszervezet országos és helyi vezetői az üzem elöljáróival tárgyaltak. A történtekről ők tájékoztatják az ügyvezetőt. Az elnök szerint a tárgyaláson az érdekképviselet több megoldási javaslatot is tett a béremelésre, ám nem jártak sikerrel.

Azt az ígéretet kapták, hogy az ügyvezető jövő hét csütörtökön reagál a kialakult helyzetre. Az érdekképviselet ettől teszi függővé a további lépéseket. Sárközi István hangsúlyozta: ha a probléma elfogadható módon nem rendeződik, a szakszervezet további megmozdulásokat helyezett kilátásba. Lapunk szerette volna meghallgatni a cég vezetését is az ügyről, ám az ügyvezető elfoglaltsága és külföldi tartózkodása miatt mára ígértek érdemi választ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabb, ha nem lépik át a küszöböt

Kormányrendelet szabályozza a házaló kereskedést, ami egyértelműen megfogalmazza a vevő jogait.… Tovább olvasom