Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Halászi híd: 850 millió a tét

Az elöregedett halászi híd ügyében interpellált nemrégiben Pap János országgyűlési képviselő a Parlamentben. Időközben a helyi polgármesterek kiderítették: az elkerülőút bevezetése nélkül, a mostani híd cseréjével 850 millió forintot és két év kiesést spórolhatnának meg.
Pap János országgyűlési képviselő lapunkban megjelent (2004. március 2., „Két éven belül lezárják a halászi hidat") írása után a Parlamentben interpellált a 12 éve leszakadt, majd ideiglenesen felállított műtárgy ügyében. Felszólalásában elhangzott: „Félő, hogy Halászi polgárai a következő két évben elvesztik a ma már életveszélyessé vált hidat. Az ideiglenes híd már nem tartható tovább fönt, elöregedett, veszélyes, ezért két éven belül el kell bontani."

Az államtitkárhoz feltett kérdései a halásziak és a műtárgy sorsára irányulnak: mi az oka annak, hogy eddig megfeledkeztek az ideiglenes, mára már balesetveszélyes szerkezetről? Hogyan oldható meg a zavartalan közlekedés a híd nélkül? Miért küldik a polgármestert a közútkezelőhöz megoldás helyett? Van-e reális lehetőség? Számolnak-e vele, hogy az elkerülőúttal együtt megépül az új szerkezet is egy éven belül?

Legkésőbb 2006 tavaszán

Pál Béla, a gazdasági és közlekedési minisztérium államtitkára válaszában kifejtette: Szigetköz és Mosonmagyaróvár között a halászi híd valóban a legfontosabb összekötő kapocs, és már 1993-ban elkészült az új híd terve is. A tervezők arra is tekintettel voltak, hogy az egyre nagyobb forgalom ne terhelje a település belső utcáit, ezért az új hidat a községet elkerülő két kilométeres új útszakasz részeként tervezték meg, amelynek építési költsége – mai áron számolva – több mint egymilliárd forint.

A 2001-ben elvégzett hídvizsgálat a korábban biztonságos ideiglenes hídon olyan károsodásokra derített fényt, ami miatt az új szerkezet építése tovább nem halasztható.

A ’93-ban elkészült tervek felülvizsgálata és korszerűsítése folyamatban van. A 2004. március 12-i tervegyeztetésen a szakhatóságok és az önkormányzat is kifejtette a véleményét: ezt figyelembe véve április végére készül el a terv, s még idén ősszel kiírhatják a kivitelezési pályázatot is. „Úgy tervezzük tehát – olvasható az államtitkár válaszában –, hogy 2005 végén vagy legkésőbb 2006 tavaszán az elkerülőút és az új híd forgalomba helyezésével megoldódhat ez a közel másfél évtizedes probléma."

Elkerülőszakasz nélkül 350 millió forint

A valamikori NDK hadikészletéből származó, a MÁV-os, kiselejtezés előtt álló K–45 jelű vasúti műtárgy életkora már 80–100 évre becsülhető. Az érintett szigetközi polgármesterek eltökéltek, s megoldási lehetőséget keresnek az ügyben. Időközben egy másik, gyorsabb és költségkímélőbb lehetőség is felmerült.

Az elkerülőszakasz és az új híd megépítése 1,2 milliárd forintba kerülne. Ebben az esetben a régi híd lezárva a helyén maradna, vagy egy könnyűszerkezetű műtárgy épülne a helyére. Mindkét esetben csak gyalogos- és kerékpáros-közlekedés lehetne itt, ezzel Halászit szinte teljesen kikapcsolnák a tömegközlekedésből és a turistaforgalomból.

Ráadásul Mosonmagyaróvár rendezési terve szerint Halászi felől alakítanak ki egy lakóövezetet: egy-két éven belül a két település távolsága nem lesz több egy kilométernél. Ha a hidat lezárják, az egy kilométer helyett gépkocsival 14 kilométert kell megtenni a kerülőút miatt. Az előzőekben felsoroltak a térség mintegy 30 ezer lakosát érintik.

A helyi polgármesterek szerint a jelenlegi forgalom az elkerülőszakasz megépítését nem indokolja. A híd műszaki állapota miatt helyére egy új, kétpályás műtárgyat építhetnének. Információink szerint egy új „B" kategóriás híd megépítése a jelenlegi helyén mintegy 350 millió forintba kerül, és három hónap alatt megvalósítható (ehhez jön még a tervezési, engedélyezési idő). Ez az elkerülőszakasszal – melynek tervei tíz éve elkészültek, csak a pénz hiányzik – szemben 850 millió forint megtakarítást jelentene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi programok és ajándék szignál

Mosonmagyaróvár 650 éves. Az évforduló és az uniós csatlakozás előtt változatos rendezvényekkel… Tovább olvasom