Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Halálos buszbaleset: feloldották az útzárat az M15-ösön

Két halálos áldozata, 16 súlyos és 35 könnyű sérültje van a hétfő hajnalban Hegyeshalom és Levél között az M15-ös autóúton történt tömegbalesetnek, amelyben egy szlovák kamion ütközött frontálisan egy cseh busszal.

18:30
Feloldották az útzárat hétfő délután az M15-ös főúton történt tömegbaleset helyszínén; Hegyeshalom közelében hétfőre virradó éjszaka egy szlovák rendszámú kamion frontálisan ütközött egy cseh turistákat szállító busszal, két ember életét vesztette.

15:50
Ladislav Lukacs cseh konzul elmondta, hogy a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházhoz érkezett a csoportot utaztató iroda pótbusza, amely a szállítható sérülteket hazaviszi, a jármű Tatabányáról húsz embert hozott. (A helyi kórházban két sérült maradt, a szerencsétlenül járt busz vezetőjét pedig a saját főnöke vitte haza.) Tájékoztatása szerint Győrből két-három, Mosonmagyaróvárról három-négy sérültet tudnak hazaszállítani.

15:25
Hétfőn 17 óra körül lesz teljes szélességében ismét járható az M15-ös főút, amelyen az éjjel autóbusz-baleset történt - közölte Bogdány Balázs, a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei ügyeletének vezetője az MTI-vel.


14:45
A megyei mentőszolgálat vezető mentőtisztje, Fogarasi Zoltán lapunk kérdésére elmondta, 16 súlyos és 35 könnyű sérültje van a balesetnek. A mentésben összesen 10 mentő gépkocsi – 4 eset kocsi és 8 szállítókocsi – vett részt. A sérültek közül 20-at – közöttük a legsúlyosabbakat – Győrbe, 8-at Mosonmagyaróvárra és 23-at Tatabányára szállítottak kórházba.

– Nyugodtan, határozottan, a nagy sérültszám ellenére viszonylag rövid idő alatt felszámoltuk a helyszínt. A mentésben a győri, mosonmagyaróvári, kapuvári, pannonhalmi és a téti mentők mellett komáromi és kisbéri kollégák is részt vettek– tudtuk meg Fogarasi Zoltántól.


14:40
Lapunk úgy tudja, a balesetet megelőző időben az M15-ös gyorsforgalmú autóúton közlekedő szemtanúk elmondása alapján a rendőrség feltételezi, hogy a szlovák kamion vezetője okozta a tömegbalesetet, ami hétfőre virradó éjszaka történt Levél közelében.

Megkeresésünkre a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Kocsis Tünde alezredes annyit közölt, vizsgálják a baleset körülményeit, a felelősség megállapítása folyamatban van.

– A balesetet szenvedett kamion a rajkai határon lépett be hazánk területére, s Mosonmagyaróvár felé haladt. A szemtanúk elmondása szerint mozgása bizonytalan volt, amit egy, a járművet követő, ugyancsak szlovák szerelvényt vezető sofőr megerősített. A hátul haladó elmondta, hogy a balesetet megelőzően fénykürt használatával és hangjelzéssel, valamint CB-rádión keresztül megpróbálta felhívni honfitársa figyelmét, mert úgy gondolta, hogy elaludhatott, vagy rosszul lehet – mondta Kocsis Tünde.

Az imbolygó kamion egyre inkább kezdett átsodródni a szembe jövő sávba, s érintőlegesen ütközött egy zsákos burgonyát szállító lengyel szerelvénnyel. A raktér oldala végighasadt, a szállított lemezkorongok az úttesten szétszóródtak, a kamion teljesen a baloldali sávban haladt, majd frontálisan összeütközött a cseh autóbusszal, fülkéje beszorult a szalagkorlát és a busz eleje közé, s kigyulladt.

Elsőként egy magyar – úgy tudjuk pécsváradi – házaspár ért a helyszínre, saját poroltójukkal próbálták a tüzet eloltani, s elkezdték az utasok mentését, s értesítették a mentőket. Rövidesen több odaérkező is bekapcsolódott a mentésbe.


13:33
Nyolc súlyos sérültet szállítottak a baleset helyszínéről a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, nyolc embert pedig a mosonmagyaróvári Karolina kórházba.

A hétfőre virradó éjszaka történt baleset kárhelyén összesen 22 győri és mosonmagyaróvári tűzoltó végezte a mentési munkálatokat.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató, Sallai Péter alezredes megkeresésünkre elmondta, a tűz eloltása, a kigyulladt járművek alkatrészeinek visszahűtése, az utasok kimenekítése és a fecskendő gépkocsikra málházott pokrócokkal betakarása mellett a helyszín megvilágítását, az útfelület letakarítását is a tűzoltók végezték. A sérült autóbuszból kivették az utasok csomagjait, s átadták azokat a rendőrségnek. Ugyanakkor a halottak kegyeleti jogok melletti kiemelését is ők végezték.

- Nagyon jól, rugalmasan együttműködve végezték a mentési feladatokat a különböző szervezetek - ide tartozik a Kisalföld Volán is - munkatársai, a vezetők között megfelelő volt a koordináció. Ennek köszönhetően nem volt párhuzamos tevékenység, sem olyan, ami elmaradt volna. A tömegbaleset azt is bizonyította, mennyire fontos, elengedhetetlen a nyelvismeret, amely most is sokat segített a sérültekkel való kommunikációban - mondta el Sallai Péter.

12:40 - Életveszélyben a súlyos sérült

Győrbe érkezett az a cseh autóbusz, amelyik a Tatabányára szállított sérülteket viszi haza. A győri kórháznál azért állt meg a busz, hogy egy 91 éves és egy fiatal férfi fel tudjon szállni rá. Az idősebb ember a korához és a körülményekhez képest jó állapotban van.

A budapesti cseh nagykövetség konzulja, Ladislav Lukacs még mindig a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban van, ő intézte, hogy a busz mielőbb Tatabányára érkezzen, majd megálljon Győrben is.

A balesetben legsúlyosabban, életveszélyes sérült állapota javul, eddig lélegeztető készüléken volt, miután fokozatosan felébresztették, az orvosok leveszik a gépről.

9:55 - Megérkezett Csehországból a busz a sérültekért

Tatabányára ért Csehországból az az autóbusz, amely a hétfőre virradó éjjel az M15-ös autóúton, Hegyeshalomnál történt baleset szállítható sérültjeit hazaviszi - közölte Ladislav Lukacs, a budapesti cseh nagykövetség konzulja.

A diplomata - aki a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban ápolt honfitársait látogatta meg - azt mondta, hogy akiket lehet, azokat még hétfőn hazaviszik.

A Tatabányán ápolt huszonhárom tagú csoport mintegy fele szállítható, azt pedig most mérik fel, milyen állapotban vannak a mentők által Győrbe, illetve Mosonmagyaróvárra szállított emberek - tette hozzá.

Hajdúszoboszlóról tartott hazafelé, Csehországba az a busz, amelynek - kevéssel vasárnap éjfél előtt - frontálisan nekiütközött egy szlovák kamion. A balesetben ketten meghaltak, ötvenegyen megsérültek.

9:40 - Győrben, Mosonmagyaróváron, és Tatabányán a sérültek

M15-ösön hétfőre virradó éjjel történt baleset helyszínéről kórházba került sérültek többségének kielégítő az állapota,  a csak könnyebben megsérült emberek egy része hamarosan hazatérhet Csehországba.

Az M15-ös autóúton, Hegyeshalom mellett történt, két halálos áldozatot követelő balesetnek - a kórházak adatai szerint - huszonkilenc könnyű és huszonkét súlyos sérültje van.

A tatabányai Szent Borbála Kórházba huszonhárom sérültet vittek busszal, közülük tizenhárom ember könnyű, tíz súlyos, főként csonttöréses sérüléseket szenvedett - mondta Fain András, a kórház orvos-igazgatója hétfőn. A legsúlyosabb állapotban lévők közül egyelőre hatan maradnak Tatabányán, a többieket hamarosan hazájukba, Csehországba szállíthatják.

Nyolc embert vittek a baleset helyszínéről a mosonmagyaróvári Karolina kórházba. A négy súlyos sérült közül egyet, akinek eltört a medencecsontja, később a győri megyei kórházba szállítottak tovább – közölte Vermes Tamás kórházigazgató.

Nyolc súlyos sérültet szállítottak a baleset helyszínéről a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, egyikük állapota életveszélyes – közölte korábban  Tamás László János, az intézmény főigazgató-főorvosa.

Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság szóvivője korábban elmondta, hogy az autóúton két Szlovákia felől érkező - egy szlovák és egy lengyel - kamion érintőlegesen összeütközött. Emiatt a szlovák kamion a másik útpályán frontálisan ütközött egy cseh autóbusszal, amelyben két gépkocsivezető és ötven, részben mozgássérült utas ült. A szlovák kamion kigyulladt, a vezetője meghalt. A másik halálos áldozat az autóbusz váltósofőrje.


9:00 - Busz érkezik a sérültekért

Buszt indított a szállítható sérültekért a hétfőre virradó éjszaka Hegyeshalom mellett balesetet szenvedett csoport nyaralását szervező cseh cég - közölte a katasztrófavédelem megyei ügyeletvezetője.

Bogdány Balázs hadnagy arról nem tudott nyilatkozni, mikor ér Magyarországra a jármű, és hol veszi fel utasait.

Közlése szerint a balesetet szenvedett cseh autóbusz valamennyi utasát kórházba szállították, akin nem volt látható sérülés, azt kivizsgálásra.

Hajdúszoboszlóról tartott Csehországba a busz, amelynek - kevéssel éjfél előtt - frontálisan nekiütközött egy szlovák rendszámú kamion.

A szlovák kamion kigyulladt, a vezetője meghalt. A másik halálos áldozat az autóbusz váltósofőrje.

A kórházaktól kapott legfrissebb információk szerint a baleset következtében 22 utas súlyos, 29 könnyebb sérüléseket szenvedett; a sérülteket a győri, a tatabányai és a mosonmagyaróvári kórházba vitték.

7:37

Kamion és busz ütközött össze az M15-ösön Hegyeshalom térségében hétfőn. Információink szerint ketten meghaltak, 10 súlyos, 41 könnyű sérült.

Egy sávon, váltakozó irányú forgalommal, rendőri irányítás mellett újraindult a forgalom az M15-ös autóútnak a hétfőre virradó éjjel történt súlyos baleset miatt korábban lezárt szakaszán Hegyeshalomnál – közölte a rendőrség.

Galéria kép


Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: egyszer még, körülbelül negyedórára le fogják állítani a forgalmat, amíg daruval elmozdítják majd helyükről a járműroncsokat.

Galéria kép

Az autóúton két Szlovákia felől érkező - egy szlovák és egy lengyel - kamion érintőlegesen összeütközött. Emiatt a szlovák kamion a másik útpályán frontálisan karambolozott egy cseh autóbusszal, amelyben két gépkocsivezető és ötven, részben mozgássérült utas ült. A szlovák kamion kigyulladt, a vezetője meghalt. A másik halálos áldozat az autóbusz váltósofőrje. Tíz utas súlyos, negyvenegy könnyebb sérüléseket szenvedett, őket a győri, a tatabányai és a mosonmagyaróvári kórházba vitték.

3:50 - Közúti tömegbaleset - Két halott, 10 súlyos sérült

Két halálos áldozata, 10 súlyos és 41 könnyű sérültje van annak a közúti balesetnek, amely hétfőn éjjel történt az M15-ös autóúton. A sérülteket a győri, a tatabányai és a mosonmagyaróvári kórházakba szállították.Az autóúton két Szlovákia felől érkező kamion - egy szlovák és egy lengyel - érintőlegesen ütközött, aminek következtében a szlovák kamion a másik útpályán frontálisan ütközött egy cseh autóbusszal. Az autóbuszon két vezető és 50 fő, köztük mozgássérültek utaztak. A szlovák kamion kigyulladt, vezetője életét vesztette és a másik halálos áldozat az autóbusz váltósofőrje volt. Az utat teljes szélességében lezárták. A rendőrség megkezdte a vizsgálatot halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett közúti baleset ügyében.

1:05 

Az M15-ös 4-es kilométerszelvényénél történt a baleset Hegyeshalom és Levél között. Az úton áll a forgalom.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotók a tömegbaleset helyszínéről: busz és kamion ütközött

Két halálos áldozata, 10 súlyos és 41 könnyű sérültje van annak a közúti balesetnek, amely hétfőn… Tovább olvasom