Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Győztes honlap a sortűzről

A Városi Kollégium a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak emlékére készült honlapját a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság ˝Az ősök sírjai avatják az országot hazává˝ című országos pályázatán első díjjal jutalmazta.

Németh Alajos nevelőtanár irányításával évek óta a hunyadis kollégisták gondozták a Gyász tér kopjafáit, majd a Városi Kollégium létrejöttével ezen intézmény diákjai végzik. Varga Bálint nevelőtanár vezetésével elkészült egy tanulmány is a sortűz hunyadis áldozatairól. A Városi Kollégium diákjai emellett rendszeres szereplői az ’56-os kaszinónak is.

Nemrég azonban elkészült egy honlap (www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu), mely a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak állít emléket. A weboldalt benevezték a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság ˝Az ősök sírjai avatják az országot hazává˝ című országos honlapkészítő pályázatára.

A sortűz emlékét ápolják: Németh Alajos, Szabó Róbert, Simon Zsuzsanna, Kaschik Marian és Konrád Szilvia.
A sortűz emlékét ápolják: Németh Alajos, Szabó Róbert, Simon Zsuzsanna, Kaschik Marian és Konrád Szilvia.

Szabó Miklós polgármester hívta fel figyelmünket a pályázatra. Régóta foglalkoztat bennünket a sortűz témája, a fél éve folyamatosan készülő honlap ezt a munkát is tükrözi – mondja Simon Zsuzsanna, a Városi Kollégium igazgatója, aki a napokban a VIII. Kegyeleti Konferencia keretében a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban Boross Pétertől, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökétől vette át a honlapkészítő verseny első díját. A pályázatra harminchárom pályamű érkezett. Szakály Sándor történész indoklásában kifejtette: a bizottság egyhangúlag a mosonmagyaróvári Városi Kollégium honlapját javasolta első helyezettnek. A honlap létrejöttében a kollégium diákjai, pedagógusai, munkatársai, így Konrád Szilvia kollégiumtitkár mellett a helyi levéltár szakembere, Beregszászi Balázs is közreműködött.

Nagyon keveset tudtak azelőtt a mosonmagyaróvári sortűzről, de ahogy többet olvastak, hallottak róla, egyre izgalmasabbá vált a téma. Sok hasonló korú fiatal vesztette akkor életét, akik megérdemlik a méltó megemlékezést – mondta el érdeklődésünkre Kaschik Marian kollégista.

Olvasóink írták

 • 3. Je.Ta. 2009. november 17. 15:14
  „Valaki a nagyapjat is megkerdezhette volna.......”
 • 2. VárosiKollégium 2009. november 16. 14:56
  „Kedves Déw!

  Köszönjük a gratulációt.
  A weboldalt Internet Exploreren ajánljuk megtekinteni. Ezt a honlapon is feltüntettük.
  Kérem szíveskedjék később azon keresztül ismét fellátogatni, mert ma délután újabb menüponttal
  bővül az oldal.

  Köszönettel:Simon Zsuzsanna,ig.”
 • 1. Déw 2009. november 16. 11:36
  „Gratulálok a weboldahoz, csak az a probléma vele, hogy Firefox böngészőben szétesik az oldal... De gratulálok hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétválaszthatatlan, ami összetartozik

A német újraegyesítés 20. évfordulója kapcsán invitálta a Majna partjára testvérvárosait… Tovább olvasom