Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Gyarapszik a diáklétszám a piaristáknál

Mosonmagyaróvár - Idén ősszel régiónkban is átrendeződött az iskolahálózat, a létszámhiány kényszerítette változtatásra a fenntartókat. A piarista iskola viszont negyvennégy diákkal gyarapodott az idei tanévben.
Farkas István mosonmagyaróvári piarista igazgató iskolájuk szellemiségéről elmondta: a rendalapító Kalazanci Szent József alapján jelmondatuk a „Pietas et litterae". Azaz egyaránt fontos a lelkület és az értelem művelése. Diáklétszámuk 44 fős gyarapodását pedig elsősorban azzal magyarázza, hogy sohasem hódoltak be a pedagógiai divatoknak.
– Sok iskola már az első elemiben bevezeti az idegen nyelv tanítását és ennek káros következménye már országos felmérésekkel igazolható.

Mi is valljuk, hogy mindenki annyi embert ér, ahány nyelvet beszél, de legalább ennyire fontos a „mindent a maga idejében" elve is.
Pedagógiai programunkban hangsúlyos az alapkészségek megszilárdítása. Nálunk gyakorlatilag minden diák a második elemi végére eljut az értő olvasás szintjére. Sokéves tapasztalatunk bizonyítja, hogy az olvasási, írási készség megszilárdulása után 3–4 hónap alatt be lehet hozni azt a „lemaradást", hogy az első két évfolyamon nincs idegen nyelv.

Az igazgató hozzátette: később a tehetségesebbekkel különórákon is foglalkoznak, így akár már a nyolcadik végén sikeresen alapfokú nyelvvizsgáznak diákjaik. Külön figyelnek a kilencedikeseikre. A szintfelmérők megíratása után két csoportban nekik heti 9 órában tanítják az idegen nyelveket. Az előrehozott érettségi lehetőségével is számos tanulójuk él.

Farkas István hangsúlyozta: nem kizáró ok náluk a beiratkozásnál, ha valaki még nincs megkeresztelve, ám elvárásuk, hogy a tanuló családja fogadja el a keresztény értékrendet, az iskola szabályzatát.

Jövőre az elemiben két kis létszámú első osztályt indítanak, így minden kisgyerekre több figyelem juthat. A kilencedik évfolyamon két osztályt terveznek. Gimnáziumukba azokat is beiskolázzák, akik érettségi után nem a továbbtanulás, hanem egy szakma felé orientálódnak. Ugyanakkor a másik osztályba azokat várják, akik legalább jó rendű tanulmányi átlaggal rendelkeznek, és tanulmányaikat főiskolán illetve egyetemen szeretnék folytatni. Indokolt esetben az intézmény biztosítja az osztályok közötti átjárhatóságot a diákok számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érkeznek a cégek a MoWinparkba

Mosonmagyaróvár - Összesen 10 ezer négyzetméteres területet vásárolt meg két vállalkozás a városban… Tovább olvasom