Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Fordulat Bős-Nagymaros ügyben? Tárgyalások a dunai vízlépcsőről?

A magyar kormány nem tekinti elfelejtett ügynek Bős-Nagymaros ügyét.
Megújítja a tárgyalásokat a magyar kormány a dunai vízlépcső jelenleg életben lévő szerződésének felülvizsgálatára és egy új szerződés megalkotására - mondta el az MTI-nek a vízlépcsőért felelős miniszteri biztos hétfőn. Szabó Marcel a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos ismertette: hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a miniszterelnöki határozat, amely felhatalmazza őt a Magyarország és Szlovákia között a dunai vízlépcsőre vonatkozó, a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletével összhangban álló szerződés létrehozásával kapcsolatos tárgyalások levezetésére.

A miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: lényegében a jelenleg is életben lévő 1977-es szerződést felváltó, vagy kiegészítő új szerződés elkészítése a cél, amely részletesen és mindkét fél számára megfelelően szabályozza a Duna és a vízlépcső természetbarát és környezetbarát kezelését. Emlékeztetett rá, hogy idén 20 éve, 1992-ben az akkor még létező Csehszlovákia elterelte a Duna vízének 83 százalékát egyoldalúan csehszlovák területre és lényegében ez a helyzet azóta is fennáll, mert az 1997-ben született Hágai Nemzetközi bírósági ítélet rendelkezéseit a mai napig nem sikerült még átültetni a valóságba.

"Itt lenne az idő, hogy ezt a fájdalmas sebet végre a két ország begyógyítsa" - fogalmazott Szabó Marcel, aki hangsúlyozta: a bírósági ítélet értelmében a két országnak közös kötelezettsége a szerződés felülvizsgálata, ez azonban az elmúlt évek szakértői egyeztetései után sem történt meg.

A miniszteri biztos leszögezte: a magyar kormány nem tekinti elfelejtett ügynek Bős-Nagymaros ügyét és továbbra is törekszik egy konstruktív, de a természet és Magyarország érdekeit figyelembe vevő megoldás kidolgozására. Szerinte "elegendő idő telt el az események óta, hogy mindkét ország kellő higgadtsággal tudjon tekinteni a történtekre és szerződéses úton, korrekt megoldással pontot tegyenek az ügy végére".

A tárgyalások esetleges határidejével kapcsolatban Szabó Marcel elmondta: reméli, hogy 2012-ben ebben a kérdésben jelentős előrehaladás történhet és emlékeztetett rá, hogy az elmúlt időszak szlovákiai nyilatkozatai alapján mindkét ország kész lehet a tárgyalásra.

Olvasóink írták

 • 20. tonybacsi 2012. április 18. 12:36
  „barkasz is meg piroska::::ejnye-ejnye”
 • 19. INVEKTUS 2012. április 17. 13:00
  „CSAK EGYET MONDOK ZÖLDEK .”
 • 18. halas001 2012. április 17. 10:39
  „Hogyan felejthetné el a kormány a Bős-Nagymaros ügyet, amikor ennek révén is mászott be a politikai életbe.
  Talán az újra tervezést a dunakiliti erőművel kellene kezdeni, amely még ma is üzemkész, ha még nem lopták el ócskavasnak az azzal foglakozó "vállalkozók".
  Vagy ezt is úgy akarják megoldani, mint az új Népstadiont? (kettő közé egy harmadikkal?)
  Sóder,-Sóder, -Sóder.......................:)
  Amúgy honnan került elő ez az új név ?”
 • 17. Ambar 2012. április 17. 10:18
  „Emlékszem a grandiózus tervekre.Az erőmű áramot termel,embereket foglalkoztat ,A szigetköz turista paradicsom kiépített utakkal csatornázással egészséges vízzel .A tárózó tavon vitorlás hajók.A Dunán sétahajók .Nos tessék megnézni a politika mit csinált ezekből.Na meg a Nagymarosi néhány gazdag gazdag de befolyásos politikus akinek hétvégi rezidenciája van a területen.Azóta is fizetjük Osztrákoknak a sokmilliárdos hitelt ,igaz tanulmányokra is lenyúltak sok milliárdot.A Szigetközben meg a tönkretett természet .Szlovákok meg hajózás és áramtermelés,persze a működtetéshez elterelés.Először nagy Magyarkodás aztán a nemzetközi bíróságon alulmaradás.Majd nyuszi magatartás.Gondoljátok hogy Fico miniszterelnök majd bármit is enged.A jelenlegi vezetésünket semmibe veszi.Szóval én azt mondom tudják ezt a hatalom emberei,de céljuk az újabb milliárdok lenyúlása tanulmányokkal.Jön Adrienn papírtigris ,lesznek bizottságok és dől a pénz a zsebükbe!! erre fog jutni!!”
 • 16. rubeola 2012. április 17. 09:32
  „Azok után, hogy elterelték a Dunát még szóba állunk velük? Nagy hiba! És tessékmondani az újabb diszkrimináció, az újabb kettős mérce miatt, hogy a csak a magyar állampolgárokat diszkriminálják ki emelte fel a szavát? Behívták már a szlovák nagykövetet? Felelősségre vontak valakit? Hol a Külügyminisztérium ilyenkor? Lapul, mint nyúl a fűben.Ezért röhögnek rajtunk a tótok, mert nyuszik vagyunk. Nagyszájú Martonyi hol van ilyenkor? Miért még mindig következmények nélküli ország vagyunk?”
 • 15. Cloeon_dipterum 2012. április 17. 00:04
  „12. pancser 2012.04.16. 22:43

  Mi meg élvezhetjük a Dunapartot. Ingyen. Néhol még az ártéri erdőket is.”
 • 14. bazsifekete 2012. április 17. 00:01
  „12. pancser 2012.04.16. 22:43......................., megtették azt ami a hazájuknak a javára vált..................

  Egy szlováknak sincs hazája, ezt jegyezd meg jól!
  Dédszüleink, Nagyszüleink adták nekik kölcsön.”
 • 13. hümm 2012. április 16. 23:38
  „Szlovákok ésszel élnek:) nekünk maradt a törlesztés nekik maradt a hajózható Duna és a víz:)

  Közösen kellett volna anno felépíteni, nem a betegagyú Zöldekre halgatni, akik szerint leüti a szélkerék a túzokot:)

  Ausztriában okosabbak a ""ződek"" nem mondanak zöldeket, és a túzokok is okosabbak, mert elkerülik a szélerőműveket.”
 • 12. pancser 2012. április 16. 22:43
  „Élhetetlen, moralizáló nép vagyunk, legalábbis ezek jutnak a vezetésbe. A szlovákok a földön járnak, megtették azt ami a hazájuknak a javára vált. Győr határában a vámosszabadi úton tábla hívogat vadvíztúrára odaátra. Mi meg......”
 • 11. 01010 2012. április 16. 22:15
  „10. ruig
  Az alvízcsatorna Szap nál torkollik vissza az Öreg Duna medrébe ami Gönyü felett van kb 20 kilométerre.....”
 • 10. ruig 2012. április 16. 21:59
  „A gönyüi kikötőben a vízállás miatt,komoly hajózás nem lehetséges!A szemben levő valamikor vízzel borított terület,mára be erdősödőt .Az osztrák hitelt meg fizetjük,igaz a szlovákok is,de nekik termeli az áramot.”
 • 9. 01010 2012. április 16. 21:43
  „"...a szlovákok bezzeg...."... sok pénzt ölnek a mai napig bele , kivenni kevesebbet .”
 • 8. pancser 2012. április 16. 21:18
  „Bős-Nagymaros a magyar politikai vezetők ostobasága miatt bukott el, a szlovákok bezzeg....”
 • 7. Ambar 2012. április 16. 21:00
  „Sok milliárd forintot tettek zsebre a tanácsadók és örült ötleteket adtak!Amikor dübörögtek a szivattyúk a semmiért ,de valakiknek jó üzlet volt.Na és a papírtigris elmélet kiagyalói sok száz milliót vettek fel miközben tönkretették a természetet.Az itt élőket sosem vonták be semmibe.Attól tartók megint ez következik:Tanulmányok készítése százmilliókért,,,,,,,,bizottságok létrehozása sok milliós működéssel milliós fizetésekkel.A szakemberek véleményének semmibe vétele..A jelen hatalmi arrogancia úgy látszik felismert egy lehetőséget a pénz újabb lenyúlására!Hát én csak ezt látom ,bár ne lenne igazam! De szinte biztos vagyok abba hogy megint a pénzkiszivattyúzás ,egyéni érdekek alapján, áll ez mögött.”
 • 6. 01010 2012. április 16. 20:45
  „piroskaésabarkasz "Európában miattunk nem hajózható a Duna."
  Ezt honnét vette ?
  Csepelig hajózható tengerjáróval , ez felet folyami hajókkal .
  Csak Sk szeretné ha ök lennének a Tengerjárók végállomása ezt a célt is szolgálta volna a Bős-Nagymaros...”
 • 5. piroskaésabarkasz 2012. április 16. 20:31
  „Európában miattunk nem hajózható a Duna.Előbb-utóbb úgy is zsilipet kell építeni a folyóra,csak 10x annyiért mint anno.Rossz nézni a magyar oldal kiszáradt,sivár részeit,miközben a szlovákiai oldalon pezseg az élet a csatornákkal,kanálisokkal sűrün beszőtt tájon!”
 • 4. kenderice 2012. április 16. 19:21
  „Gumicsont!”
 • 3. nága 2012. április 16. 19:11
  „Na, végre felébredtek az "okosok". Kellene a zöld energia, mert majd ezért is megbüntetnek bennünket, hogy a hosszú határidő ellenére ezt sem teljesítettük.
  Marcell = 2 l betű!!”
 • 2. Dwatson 2012. április 16. 18:12
  „Gyalázat amit az Antall kormány művelt ebben az ügyben,és a mai napig nem történt felelősségre vonás! Sorsára hagyták a kész dunakiliti duzzasztót,visszabontották a nagymarosi gátat,most pedig gázerőművet építettünk a Duna partra! Ezzel ki fog elszámolni?”
 • 1. ktl 2012. április 16. 17:57
  „Én láttam a nagymarosi erőmű makettjét és olvastam Moldova György: Ég a Duna c. könyvét.
  Csak bocsánatkérés és Nagymaros felépítése lehet a megoldás most, vagy soha.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadnák a mosonmagyaróvári apróságokat

A tavaly felújított bezenyei óvoda fogadná a mosonma-
gyaróvári ovisokat, akiket különbusz… Tovább olvasom