Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Fogynak az utasok a buszokról

Az előző évek negatív tendenciája folytatódott: csökken az utasok száma – ez derül ki a Kisalföld Volán képviselő-testület előtti beszámolójából.

A Kisalföld Volán adatai szerint az előző év hasonló időszakához képest 3,1 százalékkal, 23 ezerrel kevesebben szálltak fel a helyi buszjáratokra. Ezzel szemben a menetjegyekből 10,9 százalékkal, összvonalas havi bérletekből pedig 2,5 százalékkal adtak el többet. A korábbi évekhez hasonlóan a tanuló-, illetve nyugdíjasbérletekből viszont jóval kevesebb fogyott. A nyugdíjas-havijegyeknél ez a tendencia 2010 óta figyelhető meg a korhatár hatvanöt évre emelésével.

A helyi közlekedésben tarifaemelés nem volt az idei évben. A társaság menetrendszerű tevékenységéből származó árbevétele az első három negyedévben 2,3 százalékkal, 739 ezer forinttal volt magasabb a tavalyihoz képest.

A beszámoló részletezi a bevételeket, üzemi kiadásokat, kiemelten az üzemanyagköltségeket. A közvetlen költségek meghatározó eleme a gázolaj ára, aminek mérséklődése lényegesen hozzájárult a költségek 3,5 százalékos, azaz 1,4 millió forintos csökkenéséhez. A helyi buszközlekedés vesztesége 2013 első háromnegyed évében 13,6 millió forint volt, ami 2,1 millióval kevesebb az előző év hasonló időszakához.

Szabó Miklós (MPKE) szerint a város szerkezete miatt nehéz jól megszervezni a helyi buszközlekedést, ugyanis aránylag nagy területen fekszik Mosonmagyaróvár. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az utasszám csökkenése mellett évről évre a teljesített kilométer is kevesebb. Nem tudni, hogy valójában ez a két tényező hatással van-e egymásra. Idén 9600 kilométerrel kevesebbet mentek a helyi buszok, ami nagyban hozzájárult a veszteségcsökkenéshez. Kovács Tamás (MSZP) szorgalmazta, hogy a szolgáltató tegyen valamit az utasszámcsökkenés megállítására. Egyúttal az idén beindított temetői járat működését tudakolta a polgármestertől. Nagy István hangsúlyozta: a temetői járatot az önkormányzat saját erőből, saját járművével működteti. Az eddigi tapasztalatok jók, az azt igénybe vevők elégedettek a szolgáltatással. Pető Péter (Fidesz) elmondta: a helyi buszközlekedés szervezésekor minden évben felvetődik, hogy mennyire lehet összeegyeztetni a vasúti közlekedéssel, illetve még nagyobb mértékben bevonni a helyközi járatokat.

A felvetésekre a Kisalföld Volán illetékese kifejtette: a menetrend tartásával, megfelelő buszok biztosításával és a sofőrök folyamatos képzésével próbálják megállítani az utasok számának csökkenését. A társaság szerint a kevesebb eladott tanulóbérlet oka az iskolások számának csökkenése, míg a nyugdíjasbérleteknél ez a tendencia egyrészt a nyugdíjkorhatár felemelésével, illetve az emberek nehezebb anyagi helyzetével magyarázható. A menetjegyek nagyszámú növekedése pedig főként a Futurába szállított iskolás-, óvodáscsoportoknak köszönhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy év alatt szinte tönkrement a mentőállomás

Tovább olvasom