Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Flexum-ügyek: a tulajdonjog már nem, a kezelői jog még vitatott

A Flexum rt. önkormányzati részvénycsomagjának elmúlt évi értékesítése óta több vitatott osztozkodás is nehezítette a város és a társaság kapcsolatát. A hosszas tárgyalások után azonban úgy tűnik, a közeljövőben egyezségre jut a két fél.
A mosonmagyaróvári önkormányzat ülésein az elmúlt időszakban szinte minden alkalommal napirenden volt a Flexum rt. és a város közti még „elvarratlan szálak" tisztázása. Amint azt Kovács Gergely alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: a Flexum önkormányzati részvénycsomagjának értékesítésekor a társaság részéről merült fel, hogy az Erzsébet téri üzletházban a város vásároljon meg két szolgálati lakást.

Rendezésre váró kérdések

– Az rt. vezetése azért vetette fel mindezt, mert az üzletház építésekor már felmerült, hogy ezt a beruházást a város úgymond ráerőltette a társaságra – mondta az alpolgármester. – Az önkormányzat ekkor kijelentette, hogy bizonyos részt vállal a lakások értékesítésében. Ezt az ígéretet próbálta érvényesíteni a Flexum a részvénycsomag adásvételekor. A polgármesternek azonban nem volt felhatalmazása arra, hogy ezt az ügyletet megkösse, így az elmúlt év decemberében a testület elé terjesztette a kérdést.

– Az előkészítő munka során egyértelművé vált, hogy az önkormányzat és a Flexum rt. között egyéb rendezésre váró kérdések is vannak. Többek között a Kolbai utca felújításakor a társaság vállalta, hogy 5 millió forinttal támogatja a beruházást. Az utat időközben megépítették, ám miután a képviselő-testület nem fogadta el a kérdéses lakásvásárlást, a Flexum rt. nem fizette ki az ígért 5 millió forintot.

Vitatott felmondás

– Megoldásra várt továbbá a Magyar utcai, illetve Szent László téri ingatlan további hasznosításának kérdése is. A belvárosi épület az önkormányzaté, ám nyolc éve a Flexum kezelése alatt áll. A korábbi megállapodás szerint a társaság kezelési joga jövő év november végén jár le. Az ingatlant korábban az önkormányzat értékesítésre jelölte ki, ezért indítványozta a kezelői jog megszüntetését. Mindezt az indokolta, hogy a részvénytársaság nem tett eleget előírt kötelezettségeinek.

Ugyanis korábban a Kötött-csónakház eladásakor a Flexum és az önkormányzat úgy egyezett meg, hogy a társaság a létesítményt továbbra is a város rendelkezésére bocsátja. Ennek fejében megkapta a kérdéses belvárosi ingatlan kezelői jogát. Az rt. időközben értékesítette a csónakházat – megszegve ezzel a megállapodást –, ezért az önkormányzat kezdeményezte a kezelői jog felmondását. Ezt azonban a Flexum vitatta.

A polgármester tárgyal tovább

– A képviselő-testület decemberi ülésén hosszas vita után úgy döntött, hogy a három ügyet együtt kezeli. A testület létrehozott egy munkacsoportot, amely az rt.-vel tárgyalt. Az egyeztetések során számos vitás kérdés merült fel, főként a Szent László téri ingatlan ügyében. A munkacsoport jogi szakértői véleményt kért az ügyben. E szakanyag egyértelműen megállapította, hogy az ingatlan az önkormányzat tulajdona, a kezelői jog megszüntetését illetően azonban egyezségre kell jutni a társasággal. A munkacsoport ezután újabb tárgyalásokat kezdett a Flexummal, itt a felek álláspontja közeledett, de nem született közös megegyezés.

A Flexum a tulajdonjog vonatkozásában már elállt a követelésétől, azonban igényt tart a kezelői jog teljes időtartamára szóló bérleti díjra, az egyéb feltételek teljesülése mellett – Erzsébet téri lakások értékesítése, illetve a Kolbai utcai útépítés költségeinek térítése. A munkacsoport viszont a belvárosi ingatlan bérleti díjának felét tartotta reálisnak kifizetni a társaságnak.

A képviselő-testület végül úgy döntött, hogy az önkormányzat megvásárolja az Erzsébet téri üzletházban lévő két lakást az eredetileg kialkudott 35 millió forintos áron, illetve a Szent László téri ingatlan bérleti díjának – a kezelőijog-szerződésben foglalt határidőig – felét átengedi a Flexum rt.-nek. A társaság viszont kifizeti a Kolbai utca felújítására az 5 millió forintot. A testület megbízta továbbá a polgármestert, hogy tárgyaljon ez ügyben az rt. vezetőségével, a szerződés megkötése előtt azonban a testületnek jóvá kell hagynia azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolás az üdülési jogot értékesítő cég ellen

A Mosonmagyaróvár melletti Krisztinamajorban korábban üdülési jogot értékesítő budapesti székhelyű… Tovább olvasom