Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Flexum-ügy: válasz a válaszra

A közelmúltban több ízben foglalkoztunk a volt Kötött-csónakház eladása kapcsán a Flexum rt.-vel, illetve dr. Szeredi Zoltán igazgató és Nyitrai József önkormányzati képviselő vitájával. Nyitrai József most viszontválaszt juttatott el szerkesztőségünkbe. Ebben kitér az rt. kialakulásának körülményeire, személyes felelősségére és a Szeredi-cégek működésére.

– A volt Moköt-csónakház eladása ürügyén fejtettem ki legutóbb képviselői véleményemet. Ennek kapcsán munkámat durván támadó, leplezetlen fenyegetésekkel és vádaskodásokkal tűzdelt válaszreakciók érkeztek. Ennek apropóján tekintek vissza a Flexum rt.-t érintő eddigi tevékenységemre – áll a képviselő nyilatkozatában.

Részvénytársaság születik

– Alapállásként fogadtam el azt a törvényi rendelkezést, amely a volt kommunális vállalat vagyonát a város tulajdonába adta. Az, hogy ezen vagyon létrehozásában kinek mekkora szerepe volt, számomra érdektelen. A vagyonátadó bizottság 1991 végén mintegy 15 ingatlant és számos más vagyontárgyat adott át a városnak, az akkori 492 millió forint értéken. Az 1992. június 1-jén bejegyzett Flexum rt. mint a kommunális vállalat jogutódja kezdte meg munkáját. Azonban az rt. tulajdonosi szerkezetében nem sikerült megteremteni a vagyont rendelkezésre bocsátó önkormányzat többségi tulajdonát. Már az indulásnál a vezető, Szeredi Zoltán akarata érvényesült, aki átlátva a társasági szerződésbe épített fékeket, a 67 százalékban tulajdonossá lett várost másodhegedűsi szerepre szorította.

Erős lakossági nyomás

– Első felismerésem az volt mint lakásszövetkezeti elnöknek, hogy a Flexum rt.-n belül működtetett távfűtés bevételei elszámolás nélkül folynak be az rt. számos egyéb bevétele közé. Az önálló városi hőszolgáltató létrehozásának ötlete a Lakástulajdonosok és Lakásbérlők Egyesülete – melynek elnöke vagyok – által szervezett lakossági fórumon merült fel. Megvalósításához a közvélemény erős nyomására volt szükség. Lehet persze azt mondani, hogy a fűtés ettől nem lett olcsóbb. Azt viszont látni kell, hogy a komoly kintlévőségekkel küszködő távfűtőágazat önálló cégként megerősödött, a fejlesztéseket megfelelő szinten és mennyiségben teljesíti, tevékenységében érvényesül az átláthatóság és a törvények maximális betartása. – Ez volt a kezdet, közben viszont megindult és lezajlott az rt. egyéb tevékenységeinek szinte teljes privatizációja, közte jó néhány nagy hasznot hozó ipari tevékenységé is. A privatizáció során megindult a kontroll nélküli osztogatás, a végére pedig létrejött a létszámában és tevékenységében összezsugorodott vagyonkezelő rt.

Együttműködés, majd per a Termál Kft.-vel

– Második lényegi felvetésem az rt. és a város, valamint az rt. és a termálfürdőt üzemeltető Termál Kft. között létrejött vagyonműködtetési és együttműködési megállapodásokhoz kötődött. Bíráltam annak jogosságát, ahogy a Termál Kft. 20 százalékos vagyonrészt szerzett a termál- fürdő-ingatlanban egy olyan hitelből megvalósított beruházás fejében, amelyért az rt. vállalt kezességet, miközben az 1992-ben az rt.-vel megkötött szerződés rendkívül méltányos, évi 10 millió, később 6 millió forint körülire csökkenő üzemeltetési díja a kft.-nek jelentős, a fej-
lesztéseket megalapozni szándékozó profitot garantált. Ezen adatok alapján megállapítható, hogy ez az rt.-nek 100 milliós eredménycsökkenést okozott.

100 milliós bevételkiesés

– A Flexum rt. beruházási tevékenységének első állomása a malomszeri üzletház megvalósítása volt. Elfogadtam annak a vállalkozói körnek az érvelését, aki féltette a Magyar utcai üzleteket és így a sétálóutca jellegét a beruházás várható hatásaitól. Sőt, számítottam arra is, hogy az rt. vezetője és munkatársai mint vásárlók, jelentős üzlet- és lakásterületeket szereztek meg a maguk által kikalkulált, szerény üzleti hasznot realizáló áron, lényegében saját magukkal kötve szerződést. Az ismert eladási árak alapján a kalkulált bevételkiesés megközelítheti a 100 milliót.
A termál főbejáratánál, a mai Termál Hotelnél így Szeredi úr fiának és üzlettársainak tőkéje étteremmé és szállodává avanzsált, míg a Flexum tulajdonában mindössze az alagsor és a szűken vett bejárat maradt. Sőt, az építési területet is a strandfürdő területéből csípték le.

Makacsságra makacsság

– A Moköt-csónakház esetében sem akadt jobb vevő, mint az XC Komp
Szolgáltató Kft., amelynek bejegyzett tulajdonosai a Club Eldorádó és Tranzit Itató Kft.-ben már bizonyítottak dr. Szeredi Ádám és Báznai Bertold mellett. A csak idén május 28-án bejegyeztetett kft. fő tevékenysége ingatlan-bérbeadás.
– Ami Szeredi úr makacs kitartását illeti, minden megértésem az övé, ilyen lehetőségeket szépszerével elengedni nem könnyű. Lehetek én, őt szabadon idézve: szellemi rokkantnyugdíjas, futtató, vízlopó, fenyegethet perrel vagy egyéb válogatott módszerekkel, egyet meg kell értenie: képviselőként a város vagyonának védelme iránt érzett mély elkötelezettségem legalább olyan makacs, mint az övé, túltesz még Orosz Sándor alapítványi elnök és fürdőigazgató aggódásán is.

Ki kelt hangulatot?

– Az, akinek cégei évi csaknem 300 millió forint adó befizetésére képesek, lehetne kicsivel több belátással a rokkantnyugdíjas megélhetési politikussal szemben, akinek egyébként önkormányzati tiszteletdíja helyesen havi 38 ezer forint. Én soha nem voltam döntési pozícióban,
így nekem nem volt alkalmam a városból befektetőket elüldözni, viszont tudomásom van arról, hogy a Máriafürdő befektetői korábban jártak nála, s most mégis a mintegy 30 milliárdos beruházásukat a város határán túl valósítják meg. Az rt. közel két éve tetszhalott, tervezett beruházásai rendre elmaradnak vagy csúsznak, egyedül a nyereséges termálfürdő üzemeltetése tartja a felszínen. És senki se higgye, hogy ennek oka az én acsarkodásom", „gyűlöletkeltésem". Ennek gazdasági okai vannak.

Károkat okozó per

– Egyrészt a beruházásokat nem a maximális profitra törekvés jellemezte, hanem a szolid hasznot hozó, de biztosan fizető „hazai" befektetők vagyonhoz juttatása. Ugyanez igaz az ingatlanértékesítések
zömére is. Másrészt a Termál Kft. csődje megrengette az rt. likviditását, jelentős, mintegy 180 millió forintos kiadásra késztetve, amelyet csak tetéz az a tény, hogy az elhúzódó per miatt a strandfürdő területén az értékesítés, a hitelből tervezett fejlesztés lehetetlenné vált.
– Már most jelzem, hogy az Erzsébet téri üzletház-lakás projekt megvalósítását üzletileg elhibázottnak tartom. Jelen állapotában ennek a terhét az rt. nem tudja elviselni, olyan ingatlanai eladására kényszeríti, amelyek várospolitikai szempontból jelentősebbek, mint az elérni kívánt cél. Ehhez mérten is rendkívül vontatottan halad a megvalósítás, amely nem 71 napja, hanem lassan három éve várat magára, ugyanis ezt az rt.
1999. évi üzleti terve már tartalmazta.

Csak figyelemelterelés

– Szeredi úr azzal bünteti a várost, hogy cégei adóját máshol fizeti. Ha valaki lehívja a nyilvános céginformációkat, láthatja, a Szeredi házaspár mindhárom szerencsejátékkal foglalkozó cége mosonmagyaróvári székhelyű, csakúgy, mint a családi cége, a Nexum Kft. is. Vidéki kötődése egyedül a Multi-Cikória Kft.-nek van. Az efféle üres szólamok nem másra szolgálnak tehát, mint hangulatkeltésre és figyelemelterelésre. Egy képviselő legfőbb célja meg szerintem a demokratikus kontroll érvényesítése – fogalmaz a képviselő.


(Szerkesztőségünk az ügy kapcsán kialakult vitát ezzel lezártnak tekinti.)

Korábban:

Harmincmilliós szaunaközpont (2002-07-29) >>
Nyugalom és összefogás kellene (2002-07-29) >>
Tiszteletdíjakról, jövőtlenségről, magánvagyonról (2002-07-19) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robban a parlagfű-bomba

Az idei nagy szárazság hatására közel egy hónappal korábban virágzik a parlagfű, így csupán egy hét… Tovább olvasom