Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Flesch emléke elevenen él

Korát meghazudtolva veszi ki részét ma is a város társadalmi életéből. Hosszú ideje tagja számos civil szerveződésnek, köztük a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány kuratóriumi elnöke is volt ez idáig. Moldoványi Géza ezen tisztségéről köszönt le most, amit az alapítvány megalakulása óta, pontosan huszonnégy éve töltött be.
Huszonnégy évnél jóval régebbre nyúlik vissza Moldoványi Géza azon tevékenysége, aminek eredményeként a Moson szülöttéről, Flesch Károlyról elnevezett hegedűverseny mára nemzetközivé vált. Elérte célját: Flesch Károly emléke elevenen él Mosonmagyaróváron. Több évtizedes tevékenységével kulturális értéket teremtett a városban.

Mindez a hetvenes évek végén kezdődött. Ekkor jelent meg a Megyei Műhely című társadalmi, közéleti folyóiratban Csiszár Péter tanulmánya Flesch Károlyról – elevenítette fel a kezdeteket Moldoványi Géza. Mint mondta: sokakkal együtt ő is ekkor szerzett tudomást a város neves szülöttéről.

Ezután kezdett kutatásba és kiderítette, hogy Londonban kétévente rendeznek hegedűversenyt Flesch Károlyra emlékezve. Sikerült kapcsolatot teremtenie az ottani szervezőirodával és megtudta, hogy a híres hegedűművész fia Londonban él. Felvette a kapcsolatot vele és néhány levélváltást követően meghívták Mosonmagyaróvárra. Így 1983-ban három napot töltött a városban az ifjabb Flesch. Ekkor vetődött fel a hegedűverseny megszervezésének ötlete a város híres szülöttje tiszteletére.

Két évvel később tartották meg az első országos Flesch-hegedűversenyt a Hazafias Népfront városi bizottsága szervezésében. Mindössze kilenc résztvevője volt az első rendezvénynek. Ezt követően kétévente tartották meg a fiatal hegedűművészek seregszemléjét. A rendszerváltás idején merült fel, hogy nemzetközivé szélesítenék a rendezvényt, ám ugyanekkor megszűnt a hegedűversenyt addig szervező Hazafias Népfront.

Az alapítvány hozatta haza Flesch Károly hamvait a mosoni zsidó temetőbe – mutatja Moldoványi Géza.
Az alapítvány hozatta haza Flesch Károly hamvait a mosoni zsidó temetőbe – mutatja Moldoványi Géza.

Éppen ez időben hagyta a városra – örökösök híján – az ingatlana eladásából befolyt összeget Fejes Józsefné. Így született döntés arról, hogy ebből a pénzből – akkor hatszázezer forint – az adományozó nevét viselő zenei alapítványt hoz létre a város a Flesch-hegedűversenyek szervezésére. Ezenkívül az alapítvány vállalta Flesch Károly emlékének ápolását is. Többek között halála ötvenedik évfordulójára Luzernből hazahozatták Flesch Károly, majd Amerikából – fia segítségével – felesége hamvait.

Moldoványi Géza mint mondja: az ezt követő időszakban számos nehézséggel megküzdve ugyan, de kétévente megszervezték a hegedűversenyt, ami addigra már nemzetközivé bővült. A rendezéshez folyamatosan nagy segítséget kaptak a Mosonyi Mihály Zeneiskolától. A rendezvényhez sikerült megnyerni a Győri Filharmonikus Zenekart. Ahhoz, hogy a verseny valóban betöltse nemzetközi jellegét és rangját, megállapodást kötöttek az akkori Budapesti Filharmónia Kht.-vel a szervezésről. Arról is döntöttek, hogy a továbbiakban ötévente tartják meg az eseményt. Mindez meghozta a várt eredményt, a következő versenyre már közel százan neveztek. A legutóbbi, tavalyi rendezvény iránt pedig már huszonkét országból százhúsz fiatal hegedűművész érdeklődött.
Ezután kezdett kutatásba és kiderítette, hogy Londonban kétévente rendeznek hegedűversenyt Flesch Károlyra emlékezve.

Moldoványi Géza szerint elérte célját a több évtizedes törekvése, méltó emléket állítottak Flesch Károlynak. „Úgy érzem, eljártak felettem az évek. A tavalyi verseny megszervezése már nagyon fárasztó volt számomra és úgy gondolom, ez figyelmeztető jel. Az elnökségről való lemondásom nem jelenti azt, hogy teljesen hátat fordítok a hegedűversenynek, ám a napi munkából már nem veszem ki a részem" – mondja Moldoványi Géza. A tisztséget Popielek Éva veszi át, aki már hosszú ideje a titkári teendőket látta el az alapítványnál, így részese volt a korábbi versenyek szervezésének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlődő óvodák, gazdag programok

Óvodafejlesztésre nyert 46 millió forint vissza nem térítendő támogatást az önkormányzat, összesen… Tovább olvasom