Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Ezernégyszázan tekertek a béke jegyében

Ezernégyszázan csatlakoztak az idén huszonharmadszor megszervezett béke-kerékpártúrához Pozsony és Miklóshalma között.
Huszonharmadszor szervezték meg szombaton a kerékpáros béketúrát Pozsonytól Miklóshalmáig, Magyarország érintésével. Tóth István, a rendezvény magyarországi szervezője arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy ezúttal ezernégyszázan csatlakoztak a hatvan kilométeres, három országot érintő túrához.

Pihenő útközben: A kerékpárosok közül többen először vettek részt a túrán.
Pihenő útközben: A kerékpárosok közül többen először vettek részt a túrán.

– Négyszáz hazai – köztük az egész országból –, kétszáz osztrák és nyolcszáz szlovák kerékpáros regisztrált az idei béketúrára. A hagyományokhoz híven idén is a pozsonyi Szabadság térről startoltak a biciklisek, akik teljes útzárral, rendőri kísérettel, Rajka, Bezenye érintésével érkeztek Mosonmagyaróvárra. Itt a mosoni strandon vendégeltük meg a résztvevőket, majd innen Miklóshalma felé vettük az irányt. A célállomáson gulyásparti, fúvószenekarok és tánccsoportok fellépése várta a túrázókat – sorolta a szervező.

Az egyik mosonmagyaróvári csapat – még indulás előtt.
Az egyik mosonmagyaróvári csapat – még indulás előtt.

A négyórás túra legidősebb résztvevője egy 82 éves szlovák állampolgár, míg a legfiatalabb egy hatéves magyar gyermek volt. Tóth István szerint jövőre is lesz kerékpáros béketúra. Az már most biztos, hogy ismét a szlovák fővárosból indul a menet, melynek valamelyik magyar település lesz a célállomása.

A mosonmagyaróvári Nagy Erőss Judit most hetedszer állt rajthoz Pozsonyban, férje harmadszor csatlakozott a túrához.

– Ez a nap a bicikliseké volt. Jó látni, hogy ennyi ember fontosnak tartja ezt a mozgásformát. Bízom benne, hogy minél többen ülnek majd kerékpárra és több bringással találkozhatunk az utakon – osztotta meg véleményét Nagy Erőss Judit, aki szerint egy ilyen túrához kell az edzés, akár napi szinten. – Én hetente háromszor tudok – ahogy az időm engedi – alkalmanként minimum harminc kilométert kerékpározni.

Judit egy kis csapattal Mosonmagyaróvárról elkerekezett Pozsonyba, ott csatlakoztak a túrázókhoz és Miklóshalmáról is két keréken érkeztek haza. Így sok társukkal együtt 120 kilométert tettek meg szombaton. A fiatal, sportos lány egyébként a napokban a Balaton körbetekerésére is készül férjével együtt.

Olvasóink írták

  • 2. hablaty 2012. június 05. 16:32
    „Drága Rozika!
    Sok mindennel egyetértek veled, szintén családanya vagyok. Bár a 11 éves, kisebbik gyermekem megfelelő kerékpár híján még nem, de a nagyobbik, egyetemista lányom a férjemmel együtt immár második éve tekerik le a távot, sőt jelentős többlet km-rel. Férjem még néha esténként felpattan a bicajra, de a lányom edzés nélkül tette mindezt. Igaz, fiatal szervezet sok mindent kibír. Hogy miből futja? Nálunk az a szokás, hogy a rokonság a jelesebb alkalmakkor összedobja a pénzt valami nagyobb értékű ajándékra. Nagyon praktikus, mert így tudtunk a lányom 8. osztályos ballagására, és a férjem 40. szülinapjára 1-1 biciklit venni. Én kevésbé sportos vagyok, ezért nagy meglepetés volt 4 éve ez a számítógép, amin írok, szintén kerek szülinapra :)
    Visszatérve a túrához: ha netán jövőre Magyarországról indulna a menet, elképzelhető, hogy én is csatlakozom. Sajnos a Pozsonyba való reggeli kitekeréssel és a Miklóshalmáról való visszaúttal együtt ez a táv nekem már sok :)”
  • 1. rozikadrága 2012. június 03. 10:25
    „Nagyon örülök, hogy ennyien részt tudtak venni a versenyen, remélem minden évben egyre több résztvevője lesz. Ez egyben akkor azt is fogja jelenteni, hogy egyre többen megengedhetik maguknak azt a megfelelő felszereltségű kerékpárt és hozzá kapcsolódó dolgokat, amelyek szükségesek, hogy az ember 160 kilométert úgy tekerje le, hogy az ne az egészsége rovására menjen, hanem tényleg egészséges "utóhatásai" legyenek. Sajnos én sokat dolgozva, gyermekekkel együtt nem tudom azt, hogyan is tudnám megengedni magamnak azokat a kerékpárokat és felszereléseket, amelyek a képen szerepelnek, valamint a reggeltől estik tartó stresszes, túlórákkal megáldott munka, háztartás, kert, gyermek mellett hogyan is tudnék hetente háromszor 30 kilométert tekerni?? Pedig szeretnék. Igen, sokan mondják, mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, de én már annak örülök, ha ki tudom magam kicsit aludni. Szóval nálam az egészséges életmód marad a gondosan összeválogatott ételeknél, az itthoni, sajnos ritka tornánál, mivel az egészség a legfontosabb ékszerünk! Nem panaszkodás, mivel biztosan van/vannak az 1400 résztvevő között olyan/olyanok, aki/akik hasonló körülmények mellett tud/tudnak így teljesíteni. Le a kalappal előttük, így én inkább őt/őket kérdeztem volna meg, hogyan csinálják és tekinteném követendő példának. Nem egy olyan fiatal, sportos lányt kellett volna megkérdezni, akinek könnyű szerrel jut ideje, energiája hetente akár többször is tekerni. Persze ezzel nem az ő teljesítményét szeretném semmibe venni. Gratulálok a résztvevőknek és bízom benne, hogy egyszer én is rajthoz tudok állni a családommal, mert az azt jelentené, hogy mindegyikünk szépen összegyűjtögette a szükséges felszerelést, persze nem a százezer forintos kerékpárokra és ruházatra gondolok. :) Ja igen, és ami a legfontosabb, először természetesen majd a gyermekeim kapják meg, hogy legalább ők egyre több hasonló rendezvényen részt vehessenek és a mindennapokban, a közösséggel együtt is többet tegyenek egészségükért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrásban versengtek a diákok

A levéli Német Nemzetiségi Általános Iskola kedden megrendezett versenyen Levél, Rajka és… Tovább olvasom